(18.30 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Ráno tady vystupoval pan zpravodaj a předseda rozpočtového výboru, který se vyjádřil, že jeden z mých pozměňovacích návrhů, který se dotýká navýšení finančních prostředků na výkon státní správy, je nehlasovatelný. Samozřejmě když jsem ten pozměňovací návrh dávala, tak jsem ho konzultovala, věděla jsem v tu chvíli, že s největší pravděpodobností hlasovatelný nebude, ale myslím si, že je nutné, aby tady zaznělo, že městům, obcím a krajům se berou finanční prostředky na výkon státní správy. Nebudu připomínat, že celé roky, když teď byl u vlády Andrej Babiš, se příspěvek na výkon státní správy každý rok zvyšoval o 5 %. Přesto to v žádném případě nepokrylo ty povinnosti, které stát po městech, obcích a krajích vyžaduje. Nejenom že tato vláda vzala městům, obcím a krajům rozpočtové určení daní, které bude mít dopady do jejich rozpočtů, a to nemalé, ale zároveň jim vzala finanční prostředky, co se týče hazardu, zvýšila jim nejvíce daň na svoz a třídění komunálního odpadu, to je další, a teď ještě jim vezme finanční prostředky na příspěvek na výkon státní správy. Bravo! Kdybych dneska byla v pozici starosty, tak bych řekla, ať si to ten stát vykonává sám. Co stát požaduje po městech, obcích a krajích, za to má řádně zaplatit. To už se neděje několik let, a nejenom že se to neděje, a do rozpočtového výhledu - a to přesně vidíte ty dokumenty, že do nějakého dokumentu se dá, že v následujících letech se bude příspěvek na výkon státní správy každý rok o 5 % navyšovat, a pak přijde nová vláda a takovýto dokument, za který se utratily statisíce, se hodí do šuplíku a prostě někdo od stolu řekne: Nic nedostanete. Takže příští rok nejenom že nedostanou 5 %, ale ještě jim finanční prostředky budou sebrány.

Další pozměňovací návrh, který jsem dala do systému, jsem dala se svými kolegy z bezpečnostního výboru, panem Maškem, panem Rybou, panem Langem a dalšími, který se dotýká rezortu Ministerstva vnitra, kde - znovu musím zopakovat, že Ministerstvo obrany bude mít navýšený rozpočet o 39 miliard, Ministerstvo vnitra, které má podle mého názoru jednoho z nejslabších ministrů, si nechalo snížit o 2,2 miliardy. Po našem tlaku a našem ataku, protože nejenom - já bych ještě pochopila, kdyby ministr vnitra šetřil na svém rezortu, kdyby šetřil na Ministerstvu vnitra jako takovém, třeba na Správě zařízení služeb a na jiných organizacích, které tam má, ale on ty 2,2 miliardy vzal těm, kterým neustále děkuje a děkujeme za to, že nám pomáhají, za to, že nás chrání, a to je hasičům a policistům. Když pan ministr vnitra přišel na bezpečnostní výbor, tak nám oznámil, že dá pozměňovací návrh a že policisté a hasiči budou mít stejný plat jako v letošním roce. To znamená, že podá pozměňovací návrh, který zde je, a já předpokládám, že když takový pozměňovací návrh dal Vít Rakušan, že takový pozměňovací návrh ministr financí, potažmo celá vláda a vládní poslanci podpoří. Ostudu vidím v tom, že si to nedokázal dojednat v rámci rozpočtu. Ostudu vidím v tom, že když v březnu vystupoval Vít Rakušan v médiích, říkal: Je vysoká inflace, policisté a hasiči musí mít od roku 2024 navýšené platy, to je jasné. A co se pak stane? Předloží rozpočet a vezme jim 2,2 miliardy. Bravo! Sice se tam 900 milionů vrátí, ale výdajová část u hasičů a policistů nadále bude snížená. K tomu směřuje náš druhý pozměňovací návrh a já bych znovu chtěla zdůraznit, že v rámci vnitřní bezpečnosti jsme v roce 2017 a 2018 byli 6. nejbezpečnější zemí. V minulém roce jsme se posunuli na 8. místo. Slavný KRIT, Krizový informační tým, který si zřídil z peněz daňových poplatníků Vít Rakušan na Ministerstvu vnitra, to má také v rozpočtu, tak tento Krizový informační tým nám oznámil, že to 8. místo udržíme. Koukněte se na stránky, mají tam k tomu skvělou prezentaci. A jak to dopadlo? Jsme na 12. místě a dereme se na šestnácté. Takže já bych chtěla říct, že do vnitřní bezpečnosti je nutné finanční prostředky dát a je absolutně nepřijatelné, že ministr vnitra si nechal tyto finanční prostředky vzít a že neušetřil tam, kde ušetřit měl.

Dneska tady pan premiér říkal, jak se zrušila ta místa - 2 649 míst se zrušilo, z toho je 2 531 služebních a 118 pod zákoníkem práce. Ale neřekl ještě to B, a to je, že 1 880 míst se zruší pod Ministerstvem práce a sociálních věcí a z toho 1 554 na úřadech práce. Takže my zrušíme kontaktní pracoviště úřadů práce. Nebudu připomínat slavnou Drábkovu reformu, kdy jste vzali vyplácení sociálních dávek a vůbec řešení sociálních dávek městům a obcím, dali jste to na úřady práce, a teď zrušíte ty úřady práce a dáte to na české pošty. Takže dneska úřady práce vyřizují 920 000 sociálních dávek, dá se předpokládat, že to bude stoupat, a z toho 240 000 dáme na Českou poštu, kde pan ministr Vít Rakušan dělá tu skvělou transformaci České pošty, na kterou bude potřebovat 3 miliardy, ale v rozpočtu ty 3 miliardy nejsou. Já jsem se na to několikrát ptala pana ministra vnitra - nejsou v rozpočtu. Tak jak se tedy bude dělat transformace České pošty, když na ni Česká pošta nemá na rok 2024 rozpočtované finanční prostředky?

Ale to jsem trošičku skočila z těch úřednických míst. Víte, řada hejtmanů, starostů, a tím, že jsem dělala hejtmanku, tak někdo řekne: Já jsem snížil počet úřednických míst. On když si vytvoří příspěvkovku, ta se do toho nepočítá, protože řeknu, kolik mám lidí na tom úřadě. Pravdou je, že vy nám ukážete, kolik máte lidí na ministerstvech a kolik máte ještě na těch ostatních pověřených úřadech, které se zřizují, které si zřídíte, ale já jsem v tom výčtu nikde neviděla dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti. To jsou takoví ti různí poradci, kteří jsou jak na Úřadu vlády, tak i na ostatních rezortech, a předpokládám, že i na ostatních institucích, které ty rezorty zřizují. Tím, že jsem to tam nikde nenašla, předpokládám, že když o to písemně požádám pana ministra vnitra, tak že mi určitě řekne, kolik je dnes lidí na dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti, a pak se třeba dopočítáme nějakého čísla, jestli tedy dochází ke snížení počtu míst, nebo ne. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP