(19.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A víte, kdy strašil Kalousek? Tady strašil před volbami, tady v roce 2010, byl dluh 37,1, na základě lží a strašení lidí a posílání složenek děsil naše důchodce, stejně jako vy je děsíte dneska, a potom se stal ministrem financí - no a potáhl ten dluh na 44,4, takže to je úplně stejný scénář. Strašíte lidi, ano, a je to lež. Je to lež, naše finance jsou velice dobré, my jsme vám je předali jako šesté nejméně zadlužené v Evropě, no a vy už jste na 9. místě. Tak o čem tady mluvíte? Já myslím, že snad nezpochybníte tyhle čísla. Ten váš graf, tomu nikdo nerozumí a nikoho nezajímá. Tohle jsou čísla podle Eurostatu a jednoznačně jsou to správná čísla, tak přestaňte nás napadat, přestaňte lhát, protože tady budeme do rána zkrátka, jo? Vy jste si to chtěli, tak fajn, tam my budeme reagovat. Takže přestaňte lhát, rating nemáte kvůli závislosti na ruských energiích, naopak, teď je dovážíte, i ropu, i plyn, i všechno. Takže samé lži a všichni vidí, co se tady děje. Lži od rána do večera. A vy je strašíte proto, abyste vzali lidem peníze, abyste je zdanili. Dva roky jste danili inflací a teď je budete danit normálními daněmi, když jste slibovali, že nebudete navyšovat daně, a navyšujete. Ale to samozřejmě určitě budete říkat, že to není pravda, že nějaká kvóta. Jaká kvóta? To je úplně jasné, to DPH. Na ty vaše kvóty nikdo tomu nerozumí. Lidi rozumí tomu, že dneska platí za elektřinu 6 000 korun včetně DPH za megawatt a Slováci platí 1 500. Všichni platí méně. Stovky miliard vydělali výrobci elektřiny, které jste měli zastropovat. To jste neudělali, protože vám to vyhovuje. A to je všechno.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Tímto se vracím k závěrečným slovům. Táži se pana zpravodaje. Domnívám se, že závěrečné slovo nikoliv, ale potřebujeme ještě myslím se vrátit k proceduře. Takže pan zpravodaj.

 

Poslanec Josef Bernard: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem proceduru navrhoval, budu ji nucen upravit v souvislosti s těmi změnami, které nastaly v průběhu třetího čtení, takže ji zrekapituluji takto:

Nejprve budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Ožanové na opakování druhého čtení. Je to návrh přípustný a v souladu s § 106 odst. 2 jednacího řádu.

Poté bychom rozhodovali o legislativně technickém návrhu paní kolegyně Lesenské. (Z levé části sálu se ozývá velký hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vzhledem k hluku v levé části sálu požádám buď o opuštění sálu do předsálí...

 

Poslanec Josef Bernard: A já jsem od ní tu změnu tisku obdržel. Pokusím se ji tady naformulovat.

Potom budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu přijatém rozpočtovým výborem. (Hluk v levé části sálu se stupňuje.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane zpravodaji, já se vám omlouvám. Na chviličku přerušíme schůzi pro zklidnění. Navrhuji na tři minuty, do 19.56 přerušení schůze, ať se nám podaří uklidnit situaci v levé části sálu. Děkuji vám za trpělivost, kolegyně, kolegové. Pojďme to v klidu vyřešit.

 

(Jednání bylo přerušeno od 19.53 do 19.56 hodin.)

 

Skončila pauza. Vnímám, že s přednostním právem chce vystoupit pan předseda Babiš. Jenom chci upozornit, že opravdu by bylo záhodno, abychom se vrátili k doprojednání a k závěrečnému slovu pana zpravodaje, tak prosím stručně. Můžete.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já bych se chtěl vyjádřit, protože pan Stanjura mě tady chtěl fyzicky napadnout asi venku. Já jsem citoval samozřejmě média za jeho působení v Opavě, a pokud samozřejmě se ho to dotklo a není pravda, že tam dělal kšefty v Opavě přes firmu, kde byla jeho manželka, tak se omlouvám.

Na druhé straně vy deset let urážíte moji rodinu, zneužili jste mého syna (Hlasité protesty v sále.), útočili jste, objednané trestní stíhání a tak dále. (Bušení do lavic.) No, můžete bouchat, kolik chcete, takže buďte rád, že jsem se omluvil, jenom za citaci z médií. Vždyť vy v Opavě se nemůžete ani ukázat. A vy tady na mě chcete fyzicky útočit, jo? Když já mluvím, dovolil jsem si říct, že vaše manželka byla v opavské firmě, když vy jste byl primátor? To je tak strašné? A co jste říkali vy o mojí rodině? O mých dětech? Jak jste mě uráželi? A já jsem to toleroval, ani jsem vás nežaloval. Takže mi dejte radši pokoj. Zatím jsem v klidu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: S přednostním právem se dále hlásí pan předseda Marek Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážené dámy, vážení pánové, já jsem rád, když se situace zklidňuje. Myslím, že vystoupení opozice obsahovala příliš mnoho slov lež, lhaní. Mrzí mě to, protože jsme se o tom s paní kolegyní Schillerovou bavili v posledních Otázkách Václava Moravce, že to je zbytečné. Ale jestli tedy opravdu pan předseda Babiš toto bere jako omluvu v situaci, kdy se vymluví na noviny, kdy to tady řekl, já jsem to poslouchal. Nic necitoval, mluvil sám, a začne zase fňukat sám nad sebou. Nezlobte se na mě, pane expremiére, to nebylo příliš odvážné. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Vážené kolegyně, kolegové, prosím, zaujměme místa v sále. Poprosím pana zpravodaje, abychom se vrátili k proceduře a následně k schvalování projednávaného návrhu. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Josef Bernard: Ještě jednou vezmu tu proceduru od začátku. Přečetl jsem pouze první bod.

Nejprve budeme hlasovat o návrhu paní poslankyně Ožanové na opakování druhého čtení.

Potom budeme hlasovat o legislativně technickém návrhu paní poslankyně Lesenské.

Potom budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu přijatém rozpočtovým výborem. To je příloha číslo 1.

Dále budeme pokračovat pozměňovacími návrhy z pléna, které byly načteny a které jsou součástí přílohy číslo 2.

Až se vypořádáme se všemi pozměňovacími návrhy, budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku a závěrem o návrhu doprovodného usnesení.

Toto je, paní předsedající, návrh procedury. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP