(19.40 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

A ta vaše konsolidace veřejných financí? Pane ministře, prosím vás, nenechte se vysmát! Konsolidace veřejných financí u vás spočívá pouze ve dvou věcech: za prvé, že zvyšujete daně, a za druhé, že jste zpomalili důchody. 10. ledna 2024 se potkáme, předpokládám i s panem ministrem Jurečkou, jste předvoláni oba, na Ústavním soudu a tam předpokládám, že si ty věci zodpovíme, proč jste nedal peníze do rozpočtu, proč jste to udělali ve stavu legislativní nouze, proč jste řekli, že je to hospodářská škoda a tak dále. Věřím, že těch otázek bude víc než dost. Ano, bude to jasné.

A když už mluvíte o té dluhové brzdě, o tom, že my jsme si prosadili ten zákon: ano, prosadili, protože bychom tehdy nemohli společně zrušit superhrubou mzdu, a já jsem člověk právního vzdělání a dbám na dodržování zákonů. Měla jsem to tehdy jako podmínku, jinak do toho nepůjdeme. Já jsem odmítala vždycky a odmítám porušovat zákony, s čímž vy evidentně problém nemáte. Proč jste to nevrátili zpátky? Proč se ten zákon nevrátil na stav, který byl před covidem? K tomu jste odvahu neměli, protože ty sliby, které jste tady dali, jak seškrtáte 120 miliard, pak to bylo 100 miliard, pak to bylo 80 miliard, ještě v novoročním projevu říkal premiér Fiala, že to bude 70 miliard, všechno to byla lež! Všechno to byla lež! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.) Jenom jste zvýšili daně, jenom jste zpomalili důchody a to je jediné, co vy také dokážete, protože pak ty další dva roky přetrpíte ve Strakově akademii.

A to jsem chtěla ještě mluvit o tom vašem slavném dotačním byznyse, to nechám pravděpodobně na Karla Havlíčka, o těch 84 miliardách, kde především se to týká energií, které přenesete na lidi, na domácnosti a na firmy, a pak seškrtáte veškeré dotace, které vůbec existují. To je ten váš boj s národním dotačním byznysem. Lež na lež!

A ještě jsem chtěla určitě něco říct. Ano, ještě mám poslední poznámku, a to samozřejmě bych tady mohla dlouze mluvit o státním dluhu, o úrocích, a mluvil o tom Andrej Babiš, kolik jsme vám předávali, kolik se platilo, kolik se platí teď, protože vzrostl státní dluh za loňský rok nejvíc v historii této země. Vzpomínám si, když jste předkládal tento rozpočet v prvním čtení, měl jste tam tři pilíře. Ty dva vynechám a řeknu ten třetí, o kterém jste mluvil, a třetí věc, která je pro nás důležitá, je sociální smír. Tak to jsme viděli v pondělí! To jsme viděli v pondělí a ještě to možná není konečná! Děkuji vám. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pokračujeme v přihláškách přednostních práv. S dalším přednostním právem je přihlášen pan předseda Andrej Babiš, poté pan místopředseda Karel Havlíček.

Já mám jedinou prosbu, ty mikrofony se nepřizpůsobují intenzitě hluku. Prosím, trošičku snížit zvukovou intenzitu.

Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý večer. Já už jsem se těšil, že budeme klikat, všichni přišli. No, a zase se to nepovedlo. Pan ministr financí lže jako premiér Fiala, to už je jednotka lhaní. A vy jste nám tady mohl vyprávět jako elektrotechnik o tom, jak se tuneluje rozpočet Opavy přes vaši manželku, to jste tady mohl vyprávět, ale ne ty bludy o... (Poznámka poslance Blahy.) Vy mi tykáte? Mlčte! (Předsedající: Prosím!) Mlčte!

Takže ještě jednou. Konsolidace financí, pane ministře, toto je konsolidace financí - 2008? (Ukazuje velkoformátový graf.) Radši odešel pan ministr, tak to ukážeme lidem. Co je podle pana ministra Stanjury konsolidace financí? Tak tady je hlavní guru Kalousek 2008: 28,1 % zadlužení a společně jste to v Nečasově vládě dotáhli na 44,4 %. Já už nevím, to snad pochopí i malé dítě, kdo tady navyšoval dluhy. Vy jste také seděl ve vládě s panem premiérem Fialou v roce 2012 a 2013, ne? Tohle pochopí i malé dítě! Ale hlavně to chápou lidé, když vidí, kolik tady všechno stojí, ta vaše drahota, kolik stojí elektřina. Tady jste ukazoval nějaký graf, kterému nikdo nerozumí, takový parametr nikdo nepoužívá, nikde, ani v Evropské unii. A tady nastala konsolidace veřejných financí, když my jsme nastoupili 29. ledna 2014. Na druhý den jsem letěl na Slovensko, dovezl jsem Daňovou Kobru a kontrolní hlášení a EET a zavedli jsme pořádek! Soutěžili jsme ekologické zakázky za čtvrtinu a snižovali jsme dluh. Měl jsem největší přebytek financí - salda, ano, rozpočet. 61 miliard plus. Půjčoval jsem si za negativní úrok. Asi si blbě půjčujete, pane ministře. Když my jsme končili a obsluha dluhu, ty úroky, byly jenom 41 miliard, a vy teď máte 90? Jak si to půjčujete blbě? Jak si to půjčujete? Tak co to vykládáte tady? Já myslím, že malé dítě... A bohužel, vy jste stejný jako váš pan premiér. Malé děti na základce se učí čísla a i malé dítě vidí, že 42 % vůči HDP, a tak se to vykazuje v Eurostatu, tak se to vykazuje v Evropské unii, je méně než 44,4. Co tu vykládáte o nějakých plánech? Jaké plány? My jsme chtěli konsolidovat, ale výběrem - výběrem daní a příjmem. Vy už nevybíráte daně, pane ministře. Tady máte tu tabulku, pokud tomu rozumíte. To je konsolidace! Vidíte, tady se snižuje dluh. Je 42 méně než 44,4? Je to méně? Ano, či ne? (Ministr Stanjura stojí před řečnickým pultem a sděluje, že nemůže mluvit.) Nemůžete mluvit - tak snad to zvládnete. Tak já nevím. Pan premiér to nezvládl a vy máte nějaký podklad. Nevím, kdo vám to píše. Já myslím, že to je jasné. Proč máte takovou obsluhu dluhu? Proč platíte tolik úroků? To nechápu.

Takže prosím vás, já nechci - paní Schillerová už tu všechno komentovala. Vy jste zdanili celý národ, všechny občany naší země, živnostníky, všechny, inflací. Máte 453 miliard příjem, fajn. A já už nechci tady dlouho mluvit, ale klidně můžeme mluvit až do rána, já s tím problém nemám. Jen chci říct, abyste nelhal. Vy stále lžete. A já vám řeknu jen jednu věc. Pokud vy tvrdíte, že Moody’s vzala rating za vaší vlády z hlediska závislosti na ruských dovozech a energetice, tak já nevím, vy nečtete média tenhle týden? Šance na levnější naftu trvá. Vždyť vy jste požádali, Česko požádalo Evropskou unii o výjimku ze zákazu dovozu ropy. Tak vy jste to požádali, takže vy chcete dovážet ropu. Vy jste dovezli víc ropy, minulý rok o 820 000 tun víc ropy. Tak co to vykládáte za nesmysly! Teď jste dovezli třetinu plynu z Ruska. Proč žádáte o výjimku z ruské ropy? Co to je za nesmysl? Dovážíte ruský plyn, dovážíte ruskou ropu a vy tvrdíte, že jste dostali rating, stejný rating jako roku 2022, protože tehdy jsme byli závislí na energetice z Ruska? Co je to za nesmysl? Je to absolutní nesmysl, lžete normálně, útočíte zase. Já jsem myslel, že už to bude v klidu. No, nechcete klid, tak samozřejmě můžeme se bavit až do rána, já s tím problém nemám. Já myslím, že lidé vidí, co se tady děje v naší zemi. Vidí to. Vidí to, jak vy lžete, jak je strašíte. Vždyť to děláte jak přes kopírák. 2010 Kalousek strašil Řeckem, tady tenhle člověk z TOP 09, to se ani nedá komentovat, zase straší Argentinou a já nevím kým, úplně stejně! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP