(21.20 hodin)

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Dobrý večer, kolegové a kolegyně, vážený pane předsedající, předkládám Parlamentu České republiky návrh rozpočtu Státního fondu podpory investic na rok 2024 a střednědobého výhledu na roky následující, tedy 2025 až 2026. Návrh rozpočtu fondu schválila vláda dne 27. září 2023. Dne 2. listopadu 2023 byl projednán výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Usnesení k návrhu nebylo výborem z důvodu rovnosti hlasů přijato.

Návrh rozpočtu schválený vládou a projednaný výborem byl pro rok 2024 sestaven jako vyrovnaný, kde příjmy i výdaje byly navrženy celkem ve výši 1,736 miliardy korun. V návaznosti na pozměňovací návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2024 obsahující zvýšení výdajů v kapitole 317 Ministerstva pro místní rozvoj určených pro SFPI byla navržena odpovídající změna rozpočtu Státního fondu podpory investic na rok 2024. Jedná se tam o navýšení příjmů i výdajů o 200 milionů korun za účelem kofinancování programu Dostupné bydlení.

Celkové příjmy i výdaje fondu jsou po této změně pro rok 2024 navrhovány ve výši 1,936 miliardy korun. V následujících letech bude fond hospodařit s celkovými příjmy v roce 2025 ve výši 1,662 miliardy korun a v roce 2026 pak ve výši 1,604 miliardy. Výdaje jsou předpokládány ve výši příjmů.

Příjmy fondu jsou tvořeny splátkami poskytnutých úvěrů a dotacemi ze státního rozpočtu nebo Evropské unie. Výdaje jsou určeny na poskytování podpor ve formě dotací, zvýhodněných úvěrů či v nějaké jejich kombinaci. Dále zahrnují nutné výdaje spojené s poskytováním těchto podpor a výdaje na samotnou správu fondu. Nově bude fond zajišťovat úkoly v rámci komponenty 4.1, to je ta podpora veřejných investic, což je součástí Národního plánu obnovy. Výdaje SFPI jsou v souladu s výdajovými limity kapitoly 317 MMR. Do rozpočtu fondu byla zapracována ve všech sledovaných letech dotace na financování Programu dostupného bydlení a dále v roce 2024 pak dotační prostředky na realizaci komponenty 4.1. Na základě jednání s Ministerstvem financí České republiky byly z rozpočtovaných položek vypuštěny příjmy i výdaje, které se vážou k nespotřebovaným výdajům let minulých.

Fond také předpokládá v roce 2024 čerpání dotací přiznaných v minulých obdobích v objemu přesahujícím 3 miliardy korun. Z těchto prostředků bude probíhat především financování v programech Brownfieldy financovaných z MPO nebo ze státního rozpočtu, dále bude pokračovat čerpání v úspěšném programu Nájemní bydlení, který byl během 3,5 měsíce prakticky vyčerpán, a bude pokračovat financování obnovy objektů poničených tornádem v roce 2021, výplata úrokových dotací v programu Panel a poskytování dotací formou snížení jistiny úvěrů poskytnutých mladým lidem na pořízení obydlí při narození či osvojení dítěte.

Vzhledem k požadavku Ministerstva financí na nastavení vyrovnaných rozpočtů ve všech sledovaných letech je podstatně omezena možnost poskytování podpor z vlastních prostředků fondu, z volných prostředků tvořených splátkami poskytnutých úvěrů je v roce 2024 předpokládáno financování zejména úvěrů poskytovaných v programu Nájemní bydlení a v připravovaném programu Dostupné bydlení.

Toliko asi úvodem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Tento sněmovní tisk projednal výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Předložil záznam, který vám byl doručen jako sněmovní tisk 557/1. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, pan poslanec Havránek, informoval nás o jednání výboru a aby přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Jiří Havránek: Dobrý večer i ode mě. My jsme na výboru pro veřejnou správu tento tisk projednávali na naší 24. schůzi dne 2. listopadu. Po vyčerpávajícím úvodním slovu panu vicepremiéra přečtu pouze ten záznam, protože usnesení, jak zde padlo, nebylo přijato s ohledem na rovnost hlasů koalice a opozice.

Tedy záznam výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj ze 24. schůze dne 2. listopadu 2023 k návrhu rozpočtu Státního fondu podpory investic na rok 2024 a střednědobého výhledu na roky 2025 až 2026, sněmovní tisk 557: "Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj po předložení návrhu panem doktorem Ivanem Bartošem, ministrem pro místní rozvoj, a po zpravodajské zprávě paní poslankyně Jany Bačíkové, přednesené tedy v zastoupení panem poslancem Jiřím Havránkem, a po rozpravě konstatuje, že

I. nepřijal usnesení k předloženému návrhu rozpočtu SFPI na rok 2024 a střednědobého výhledu na roky 2025 až 2026, sněmovní tisk 557. Při hlasování, aby výbor doporučil Poslanecké sněmovně předložený návrh rozpočtu schválit, bylo z celkového počtu 14 přítomných hlasujících poslanců 7 pro, 7 proti, nikdo se zdržel;

II. zmocnil zpravodajku výboru, aby s výsledkem jednání seznámila Poslaneckou sněmovnu;

III. pověřil předsedu výboru, aby záznam zaslal předsedkyni Poslanecké sněmovny."

S ohledem na to, že kolegyně Bačíková je dnes omluvena, tak jsem si ji dovolil zde zastoupit. Jelikož tedy, jak jsem říkal, nebylo přijato usnesení, následně v podrobné rozpravě si dovolím dát návrh usnesení, a tedy poté ještě mám avizován jeden pozměňovací návrh, který by měl zaznít od pana ministra.

Děkuji za toto úvodní slovo a za vaši pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče, a zahajuji tímto všeobecnou rozpravu, do které se hlásí pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Děkuji za slovo. Jak už avizoval pan kolega Havránek prostřednictvím pana předsedajícího, já bych chtěl předložit pozměňovací návrh. Je to sněmovní tisk 557 k návrhu rozpočtu fondu pro rok 2024 a střednědobý výhled 2025 a 2026 a ten návrh zní takto:

"I. Celkové příjmy i výdaje roku 2024 Státního fondu podpory investic se zvyšují z původní hodnoty 1 735 900 000 korun o 200 milionů korun na novou hodnotu celkem 1 935 900 000 korun.

II. V příjmech roku 2024 SFPI se zvyšuje položka dotace ze státního rozpočtu na Dostupné bydlení z původní hodnoty 800 milionů o 200 milionů na novou hodnotu 1 miliarda korun.

III. Ve výdajích roku 2024 Státního fondu podpory investic se zvyšuje položka Dotace fyzickým a právnickým osobám z původní hodnoty 600 milionů o 400 milionů na rovnou hodnotu 1 miliarda a snižuje položka Úvěry fyzickým a právnickým osobám z původní hodnoty 710 280 000 o 200 milionů korun na novou hodnotu 510 280 000.

Současně dochází ke změně položek dle předchozích bodů 1 až 3 u příjmů a výdajů v tabulkách a formulářích, to jest část II, ta část tabulková návrhu rozpočtu Státního fondu podpory a investic na rok 2024."

Já bych ještě mohl přečíst odůvodnění, ale vezmu to pouze krátce. Ano, dochází k úpravě na základě toho, že je tam priorita v rámci Fondu podpory nájemního a dostupného obecního bydlení, a uzpůsobujeme rozpočet fondu tímto směrem tak, abychom mohli načerpat následně peníze z Národního plánu obnovy a konstruovat ty finanční nástroje, se kterými jsme započali už v tomto roce.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další, kdo se hlásil do rozpravy, byl pan poslanec Okleštěk.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych jenom k tomu našemu slavnému fondu. Pardon, vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, já jsem viděl materiál, který byl návrhem rozpočtu na rok 2024 právě u Státního fondu podpory investic, a ten byl v objemu 4 miliard. A pak se nám v srpnu, respektive teď objevil nový návrh, který i s tím teoreticky schváleným pozměňovacím návrhem na 200 milionů dosáhne nějakých 1 935 0000 korun. Tak mně to přijde velmi disproporční a chtěl jsem se zeptat, jestli to není velká škoda, když jsme říkali, že budeme investice, a zejména bydlení intenzivně podporovat, a nakonec jsme to takzvaně lidově zkrouhli na polovinu, což si myslím, že je velká chyba. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP