(21.30 hodin)
(pokračuje Ladislav Okleštěk)

A pak jsem zaregistroval, že výdaje fondu, které jsou navrhovány v tom našem návrhu, který jsme dostali k dispozici z osmého měsíce, tak ty výdaje byly plánovány na 114 milionů korun, ale ty aktuální výdaje, přestože jsme šli na polovinu s tím rozpočtem, aktuální výdaje se nám vyšplhaly na myslím 178 milionů korun - ano, 178 670 000, a to by bylo tedy ne 6 % úspory, ale přibližně 2 % z rozpočtu 2023.

Takže by mě zajímalo, co nás k tomu vede, že jsme tedy tak zásadně rozpočet snížili, a paradoxně při těch úsporách se výdaje zvýšily o nějakých 40 až 50 milionů - pokud by pan ministr chtěl třeba se k tomu zmínit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Podotýkám, že jsme stále ve všeobecné rozpravě. Ještě někdo, kdo by měl zájem vystoupit ve všeobecné rozpravě? Pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych jenom zareagovat. Jak přicházejí splátky úvěrů směrem do fondu, příjmy dle návrhu rozpočtu a výdaje rozpočtu jsou zhruba okolo těch 2 miliard, nicméně fond samozřejmě pracuje ještě i s nespotřebovanými výdaji, takže celkový balík, který se tam točí pro rok 2024, je někde zhruba kolem 5 miliard. Ale ta základní věc, kterou my počítáme, je na čerpání Národního plánu obnovy, kde se hovoří o těch celkových asi 8,5 miliardách na bydlení, které se měly dělit mezi produkty, které bude poskytovat Národní rozvojová banka a právě fond, a zároveň tam přistane ta komponenta z Národního plánu 1.4, a ty peníze ještě samozřejmě nejsou v tuto chvíli vykonstruovány.

Já bych do toho detailu - nemám teď... mám tady poměrně mnoho tabulek, ale nevím, jestli by to i pro kolegy bylo zajímavé, když tak to můžeme vyřešit. Já to vnímám tak, že pro fond jsou priority teď právě v oblasti bydlení. Ukázalo se, že zhruba tu miliardu, kterou jsme použili na nájemní bydlení po celé České republice, 500 něco bytů, tak že se po tom jenom zaprášilo, a pokud se nám podaří vykonstruovat, respektive odnotifikovat, i když Evropské komisi to poměrně trvá, tak ta vlajková loď by měl být potom i obecní program pro dostupné bydlení. Na tom bychom chtěli stavět prioritu toho fondu, byť fond ještě zpracovává jiné části, přešly na něj z Ministerstva pro místní rozvoj v otázkách brownfieldů a tam pak dochází k přesunům, pokud se tedy vláda rozhodne i třeba z těch patřičných kapitol z Ministerstva místního rozvoje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Okleštěk.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji, děkuji za slovo, děkuji za vysvětlení. Samozřejmě, ale sám jste zmínil, pane ministře, po těch penězích se prostě zaprášilo, takže na podpory bydlení, takže bychom se měli tímto směrem ubírat. A zbytek si asi to řekneme spolu, protože vidím, že kolegové mají plno jiných témat a naše rozhovory je asi moc nezajímají. Takže aspoň vás to zajímá, tak si to pak řekneme tedy a eventuálně pak můžeme pokračovat na výboru. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Jsme stále ve všeobecné rozpravě. Jestli je ještě někdo, kdo se hlásí, má možnost. Pokud nikoliv, končím tímto všeobecnou rozpravu.

Máte zájem o závěrečné slovo? Pan ministr nikoliv, pan zpravodaj rovněž ne, tak přistoupíme k rozpravě podrobné a o slovo se přihlásil pan zpravodaj Havránek.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji ještě jednou za slovo, a jak jsem avizoval, dovoluji si navrhnout návrh usnesení, které tedy zní: "Poslanecká sněmovna schvaluje rozpočet Státního fondu podpory investic na rok 2024 a střednědobý výhled na roky 2025 až 2026, sněmovní tisk 557." A budu moc rád za vaši podporu tohoto usnesení.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Mezitím jsem zagongoval. Za chvilku budeme hlasovat. A poprosím ještě pana ministra.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já se jenom v podrobné rozpravě přihlásím ke svému pozměňovacímu návrhu, který jsem uvedl v rozpravě obecné.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano. Táži se tedy, jestli ještě někdo chce vystoupit v podrobné rozpravě? Pokud nikdo, končím podrobnou rozpravu.

Poprosím pana zpravodaje, aby nás provedl hlasováním.

 

Poslanec Jiří Havránek: Rád to udělám. Vlastně by situace měla být popravdě velmi jednoduchá. Nejprve bychom hlasovali o předloženém pozměňovacím návrhu, ke kterému se přihlásil poslanec Ivan Bartoš, a následně o návrhu usnesení jako celku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Byl zde zájem o odhlášení, poprosím, abyste se všichni přihlásili.

 

Takže budeme hlasovat nejdříve o pozměňovacím návrhu.

Pozměňovací návrh byl přednesen a já dávám hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 243, přihlášeno bylo 159, pro bylo 151, proti nikdo. Výsledek je tedy: přijato.

 

Můžeme jít hlasovat o usnesení. Už ho číst nemusíme, protože bylo přečteno, a já tedy zahajuji hlasování... Pardon. (Předsedající se radí.)

Poprosím, kdybyste nám ho ještě tedy jednou přečetl.

 

Poslanec Jiří Havránek: Určitě pro jistotu rád ještě jednou přečtu. Usnesení zní: Poslanecká sněmovna schvaluje rozpočet Státního fondu podpory investic na rok 2024 a střednědobý výhled na roky 2025 až 2026, sněmovní tisk 557, tedy ve znění toho přijatého pozměňovacího návrhu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano. Hlasujeme tedy.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 244, přihlášeno bylo 160, pro bylo 96, proti bylo 63. Výsledek: přijato.

 

Návrh usnesení tedy byl schválen. Děkuji všem za spolupráci.

Než přistoupíme k dalšímu, přečtu dvě omluvy: pan poslanec Jiří Hájek od 21.25 z osobních důvodů a pan poslanec Patrik Nacher od 21.30 z osobních důvodů.

 

Jsme u bodu

 

120.
Rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2024
a střednědobý výhled na roky 2025 a 2026
/sněmovní tisk 563/

Materiál uvede ministr dopravy pan Martin Kupka. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr dopravy ČR Martin Kupka: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji si navrhnout rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2024 i střednědobý výhled na roky 2025 a 2026. Pro příští rok počítáme znovu s rekordní částkou 150,1 miliardy korun, z toho část je pokryta úvěrem od Ministerstva financí, úvěrem, o kterém tady už v průběhu dneška byla řeč. Je to nástroj, který zároveň na základě základních odhadů a i konkrétních položek vychází lépe z hlediska úroků, než by byl státní dluhopis. Samozřejmě i v příštím roce budeme podrobně vývoj úročení sledovat tak, abychom dokázali sáhnout na nejvýhodnější možnost úvěru, s tím, že kromě částky kryté ze státního rozpočtu v rozsahu 112,8 miliardy korun je možné také zmínit významné částky kryté ze zdrojů Evropské unie, kde se jedná o 32,1 miliardy korun, s tím, že 23,6 miliard korun je pokryto z operačního programu Doprava a další významná částka pak z Nástroje pro propojení Evropy, a to je 7,3 miliardy korun, s tím, že z hlediska rozdělení finančních prostředků tak více než 100 miliard bude směřovat na investice, necelých 50 miliard korun pak bude alokováno na neinvestiční výdaje. Z hlediska investic do silnic, do silniční infrastruktury půjde o 78 miliard korun a pro Správu železnic půjde o více než 57,5 miliardy korun s tím, že zároveň pro příští rok celková položka podpory pro kraje na silnice II. a III. třídy se vrací na hodnotu 4 miliardy korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP