(10.00 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Zároveň bych chtěla říct, že mi velmi vadí, že vláda se nepokusila získat nějaké finanční prostředky z Evropské unie. Říká se, že jsme byli jedna - a pan ministr vnitra to pořád opakuje, že jsme to všechno zvládli skvěle a tak dále, a myslím si, že určitě získání finančních prostředků v rámci Evropské unie by určitě pomohlo našemu rozpočtu a určitě bychom pak mohli tak, jak tady kolikrát říkáme, že nejsou finanční prostředky na tuhle oblast, ve školství a v jiných, tak bychom tyto získané finanční prostředky z Evropské unie určitě mohli využít na to, na co dneska je obrovská poptávka, a respektive na to, na co ty finanční prostředky v České republice potřebujeme, ať už je to školství, ať už je to zdravotnictví, ať už je to doprava, bezpečnost a další oblasti. Nemusím připomínat, že jsme tady měli mnoho pozměňovacích návrhů v rámci projednávání rozpočtu na rok 2024.

Na základě toho, co jsem tady v tuto chvíli řekla, bych chtěla avizovat, že my lex Ukrajinu VI podpoříme, ale zároveň bych chtěla říct, že po schválení všech pozměňovacích návrhů a po schválení zákona jako celku si v tuto chvíli dovolím načíst doprovodné usnesení, o kterém bych chtěla, abychom po schválení tohoto zákona jako Poslanecká sněmovna hlasovali, doprovodné usnesení v tomto znění: "Poslanecká sněmovna v rámci přijetí zákona lex Ukrajina VI vyzývá vládu České republiky k aktivním kroku vlády pro získání finanční kompenzace z Evropské unie. Za druhé, aby již k prodloužení dočasné ochrany nedocházelo" - tím myslím po roce 2025 a řešilo se to dle azylového zákona a zákona o pobytu cizinců - "dále k důslednému posuzování příjmů nezranitelných osob, dále k bezodkladnému předložení seznamu migrantů s daty o vzdělání, profesi, zaměstnání, bydliště a jiné, a vyzývá premiéra České republiky k určení konkrétního ministra zodpovědného za řešení adaptace a integrace uprchlíků."

Děkuji, poprosím, aby o tomto doprovodném usnesení po schválení zákona lex Ukrajina VI bylo hlasováno.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně, poprosím vás, jestli bych mohla dostat písemně návrh tohoto usnesení. Děkuji. S faktickou poznámkou se přihlásil pan ministr Rakušan. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já už jsem tady reagoval na většinu toho, co padlo v předchozích čteních. Jenom bych chtěl opravit fakticky jednu věc, která tady byla řečena špatně, a kdybychom to tak dělali, tak je protiprávní, protože v době platnosti dočasné ochrany na evropské úrovni se neudělují jiné pobytové tituly než dočasná ochrana. Takže vaše věta, že už to mohlo běžet teď a že už teď jsme je mohli adaptovat tím, že bychom jim nabízeli cokoliv jiného, svědčí o neznalosti zákona a dočasné ochrany jako takové, protože v době její platnosti právě toto není možné. My nemůžeme nabízet jiné pobytové tituly, to budeme řešit až v tom přechodovém zákonu a připravovat se na realitu po březnu 2025. Já už slyším, že to není pravda, ale věřte mi, je to pravda. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní se hlásí ještě někdo s faktickou poznámkou? Není tomu tak. Pan poslanec Koten je přihlášen do rozpravy. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, já už jsem tady k tomuto zákonu vystupoval několikrát, takže mnoho věcí tady zaznělo, nicméně já jsem ještě někdy více než před měsícem interpeloval pana premiéra ohledně vyčíslení částky kompletní vlastně od února 2022 až do současnosti, co vlastně daňové poplatníky v České republice stála ta dočasná ochrana komplet, ať už to je tedy, co se týká nákladů na zdravotní péči, tedy na zdravotní pojištění, na sociální zabezpečení, na bydlení, plus i dodávky zbraní na Ukrajinu. Zatím tedy Úřad vlády, nebo nějaký asistent pana premiéra, mi ještě do dnešní doby, nebo do dnešního dne, nebyl schopen, i když je to více než 30 dní, dodat souhrn těch částek, které putovaly pro občany Ukrajiny anebo na Ukrajinu formou nějaké další pomoci, nejenom v režimu dočasné ochrany.

A mně to připadá opravdu bizarní, protože úplně najednou se - byla tady bytová krize, nebyly byty v podstatě, a nyní jsme byli schopni ubytovat v podstatě ze dne na den více než půl milionu lidí. V současnosti je tady někde přes 370 000 těch lidí, kteří mají udělenou dočasnou ochranu, a já se ptám, jak k tomu přijde česká rodina, český občan? Jakým způsobem vlastně funguje tato vláda, kdy tedy sice je zvolená za Českou republiku, ale bohužel, jak to vidíme, jenom v letošním roce se podařilo třikrát okrást důchodce a v tom příštím roce to bude mazec, protože to dopadne opravdu na všechny skupiny obyvatel. Myslím si, že tedy zcela legitimní se ptát, kolik toto prodloužení šestého lexu Ukrajina bude znamenat pro český státní rozpočet, pro české občany.

A jenom tady řeknu ještě, co se týká nějaké kriminality cizinců, tak nebudu mluvit za celou republiku, ale budu mluvit jenom za Kraj Vysočina, kdy tedy meziročně kriminalita cizinců - a nebudu říkat, že jenom jedněch, kompletně kriminalita cizinců - vzrostla na Vysočině o 60 % meziročně.

A ještě tu je jeden pohled. Samozřejmě, občané v České republice, kteří jsou zatíženi touto pomocí, tak se dá říct, že ty autobusy a vlaky vypravované směrem na Ukrajinu letos v létě, oni to také nechápou. Takže to je také jeden z důvodů, který nás vedl k tomu, abychom už v tom minulém druhém čtení dali na návrh zamítnutí tohoto zákona v tomto třetím čtení. To je vše. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Eviduji tedy váš návrh na zamítnutí tohoto zákona. Mám zde jednu přihlášku k faktické poznámce. Paní poslankyně Mračková Vildumetzová, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla jenom reagovat ještě na pana ministra vnitra. Dočasná ochrana se prodlužuje, pane ministře, do března roku 2024, a ten, kdo je na našem území, teď to mají do března 2024, dneska schvalujeme prodloužení do 2025, takže první: když sem někdo přijde na naše území, on má dneska možnost si požádat o dočasnou ochranu, pokud přijde z Ukrajiny, ale také si může podle zákona o pobytu cizinců požádat o přechodný pobyt. To znamená, že ale dneska oni mají dvě možnosti, takže pokud je tu dočasná ochrana, všichni jdou tím statusem dočasné ochrany. Já jenom to, co jste tady říkal. A když jim to teď vyprší v březnu roku 2024, tak pokud my prodloužíme dočasnou ochranu, tak je jasné, že si oni požádají o to prodloužení o rok. Ale zároveň je i na nich, že by si mohli požádat o případný přechodný pobyt. Ale já tady hovořím o tom, že ti lidé, kteří tady řádně pracují, všechno tady řádně vykonávají - a my jsme vás mnohokrát kritizovali za to, že některé profese, lékaři a tak dále, pracovní trh, že bychom se měli snažit o to, abychom je právě integrovali a adaptovali, a myslím si, že bych - a vy jste to slíbil, že to uděláte, ale až po tom březnu roku 2025, ale kdyby oni si o to sami požádali, tu možnost podle mého názoru dle zákona o pobytu cizinců mají, ale oni půjdou radši samozřejmě tou dočasnou ochranou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP