(10.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nyní se hlásí s přednostním právem pan ministr Jurečka. (Hluk v sále.) A já vás opětovně, kolegyně a kolegové, žádám o ztišení. Děkuji. Prosím, máte slovo, ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré dopoledne, já si dovolím říci několik důležitých informací k tomuto tématu, protože se tady u mnoha řečníků, kteří vystoupili, zmiňovala slova adaptace, integrace, jak ten proces je úspěšný a podobně. Já si dovolím říct, že Česká republika ve srovnání se všemi ostatními státy, u kterých byla nějaká větší míra příchodu uprchlíků z Ukrajiny, je zemí, která adaptační, integrační proces zvládá nejlépe.

Když se podíváme na data, která hovoří o otázce adaptace, integrace z pohledu třeba pracovního trhu, jsme dneska nad 60 % lidí z produktivní generace, to znamená, osob 18 let až 65 let věku, kdy nám pracuje přes 60 % těchto osob. K tomuto týdnu je to 123 000 pracujících uprchlíků z Ukrajiny s dočasnou ochranou, 123 000 lidí, z nichž 86 % těchto lidí má pracovněprávní vztahy, které jsou plnohodnotně zpojistněné.

Když se podíváme třeba do vedlejšího Německa, tam to číslo, které jsem tady před chvílí říkal, že to je přes 60 % lidí, v Německu jsou těsně pod 20 %. To znamená, je evidentní, že ten postup toho, jakým způsobem zafungovaly mechanismy v České republice z hlediska rychlé motivace, aby si příchozí uprchlíci našli práci, u nás, zafungoval velmi dobře.

Samozřejmě, snažíme se dneska intenzivně také posilovat a rozvíjet jazykové vzdělávání, abychom ještě ty lidi dokázali dostat na pozice, které odpovídají jejich vzdělání a jejich předchozí kvalifikaci, aby ti lidé také logicky dokázali více využít potenciál. Víme, že tady máme třeba lidi, kteří by mohli být více platní v sociální službách, ve zdravotnictví a podobně, nikoliv někde běžně ve skladu, kde nedělají (dělají?) řekněme běžnou základní manuální činnost. Takže i tyto kroky se dějí. My na to reagujeme z hlediska i aktivit na úřadech práce, abychom s těmito lidmi dokázali efektivněji pracovat na jazykovém vzdělávání. Také máme finanční prostředky tak, aby firmy toto dokázaly daleko více využít.

Takže v tomto ohledu, aby tady zaznívaly hlasy, které říkají, že ten proces je nějakým způsobem řekněme nedostačující nebo není efektivní, tak s tím zahraničním srovnáním, a to se nesrovnávám se zeměmi řekněme východně od nás, ale se zeměmi na západ od nás, je vidět, že se toto tím společným dílem, ať už je to práce ministerstev práce, práce krajů, práce starostů, práce nevládních organizací - a jenom podotýkám, ve velké míře i práce firem, protože je velká část firem, která neřeší jenom, že člověk přijde a odejde do práce, ale ty firmy opravdu umí řešit pomoc i rodinám v tom, aby podpořily to, že ty děti mají možnost být v dětské skupině a tak dále - to jsou další věci, které se dějí, a za to patří všem zúčastněným aktérům v tomto složitém procesu poděkovat.

Takže tolik jenom ještě informace, doplnění toho, co je potřeba vnímat, když se bavíme o příchodu ukrajinských uprchlíků, jejich zapojení a aktivitě, a je vlastně opravdu velmi dobrá, nejvyšší ze všech zemí, do kterých ukrajinští uprchlíci přicházeli. Tolik jsem chtěl doplnit ještě za rezort MPSV a trh práce. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. S faktickou poznámkou se přihlásila paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Já bych chtěla reagovat na pana ministra práce a sociálních věcí, který tady děkoval městům, obcím a krajům. Já nevím, jestli jste, pane ministře, poslouchal moje vystoupení, ale v tuto chvíli je v legislativním procesu strategie adaptace a integrace ukrajinských uprchlíků a podle informací, které mám, tak se tento materiál nedal k připomínkování krajům. Já si myslím, že ten materiál je natolik důležitý, že kraje i města, obce by ho měly připomínkovat. Vy tady jim děkujete, ale takto důležitý materiál oni nedostali, aby se k němu mohli vyjádřit.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, to byla faktická poznámka. Nyní se táži, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak, rozpravu tedy končím.

Táži se na závěrečná slova - pan ministr má zájem. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji. Já děkuji za konstruktivní debatu ve všech třech čteních, většinově konstruktivní debatu ve všech třech čteních. Žádám tedy o podporu zákona jako celku, a jak jsem avizoval, i o podporu dvou předkládaných pozměňovacích návrhů.

Pár krátkých odpovědí pro pana kolegu Langa. Debata samozřejmě tady musí být a musí být taková, aby překročila horizont roku 2025. Proto už v lednu se bude scházet pracovní skupina čítající jak opozici, akademickou sféru, která bude pracovat právě na přechodovém lexu, ať už mu budeme říkat lex Ukrajina VII, nebo jakkoliv jinak, bude to prostě zákon, který bude mapovat a kreslit realitu po březnu 2025, kdy by předpokládaně měla skončit dočasná ochrana.

Jenom tady chci ještě upozornit, že jsme závislí za prvé na rozhodnutí na evropské úrovni, za druhé by bylo dobré, kdyby to celoevropské řešení po březnu 2025 mělo alespoň nějaké základní shodné parametry, aby se předešlo sekundárním migračním tokům z jednotlivých zemí, kdyby někde ty podmínky byly přívětivěji nastaveny než v jiné zemi. Takže tuto mezirezortní debatu určitě podporujeme a jsme na ni připraveni.

To, že je příběh přijímání ukrajinských migrantů v České republice kolektivním úspěchem této vlády, o tom nepochybuje jistě nikdo, kdo má oči a vnímá realitu. Kdyby nám někdo jako vládě České republiky nebo kterékoli jiné vládě v lednu 2022 řekl: Budete za rok mít na svém území více než 380 000 lidí navíc a oni budou mít přístup na trh práce, oni budou mít přístup ke zdravotnímu systému - který se nezhroutil, i když to alarmisté i na půdě Poslanecké sněmovny říkali - tito lidé budou mít zajištěnu základní sociální péči v této zemi a nebudou bydlet ve stanech, ale v takovém ubytování, které jim zaručí teplo, nemluvě o jídlu, stravě a dalším zázemí, tak by tomu málokdo věřil.

Pokud kdokoli chce popírat, že toto je úspěch, a samozřejmě běžící proces, který nás ještě čeká, tak je to prostě člověk, který nevnímá realitu nebo ji chce někam uměle formovat. Je to úspěch obyvatel České republiky, kde více než 70 % z nich Ukrajincům pomohlo, obcí, krajů, ale samozřejmě i Parlamentu a této vlády. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře.

Táži se pana zpravodaje, zda má zájem o závěrečné slovo? Není tomu tak.

A nyní bychom tedy přikročili k hlasování o návrhu na zamítnutí, který zazněl v druhém čtení. (Zpravodaj hovoří mimo mikrofon.)

Ne, ne, ne, ne, pane zpravodaji, nejprve budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí a poté byste nám přednesl návrh procedury.

Zaznamenala jsem zájem o odhlášení, odhlásila jsem vás tedy a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, než se ustálí počet přihlášených.

Ještě přečtu omluvy. Omlouvá se Pekarová Adamová Markéta od 10 do 10.45 z pracovních důvodů, Juchelka Aleš od 9.45 z osobních důvodů a Nacher Patrik od 9.30 do 10.10 ze zdravotních důvodů. Zdá se, že se nám ustálil počet přihlášených.

 

A nyní budeme hlasovat o návrhu na zamítnutí.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 262, přihlášeno 150 poslanců a poslankyň, pro 13, proti 120. Návrh byl zamítnut.

 

A nyní bychom přikročili k hlasování o pozměňovacích návrzích. Nejprve nám, pane zpravodaji, prosím přečtěte proceduru tak, jak byla navržena. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP