(10.50 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

A hlavně prosím přestaňte využívat příjmy v rozpočtu, které máte v důsledku energetické krize a které jste si sami namalovali přes různé zvyšování daní na bázi windfall tax, přestože máte vyšší dividendu a tak dále, přestaňte je využívat na jiné výdaje. Je to nefér. Ty peníze vám nepatří. Ty patří těm, kteří tady zaplatili ty velmi vysoké ceny za energie. A byl bych zase na začátku mé prezentace, kdy jsem ukazoval, že naše ceny patří mezi ty nejvyšší. Vy jste jim totiž slíbili, že tyhle vybrané peníze dáte opět na kompenzace vysokých cen energií. Tak prosím pěkně učiňte tak. Děkuju mockrát. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné dopoledne. Načtu omluvy: po celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Josef Bernard, od 15 hodin z důvodu zahraniční cesty se omlouvá paní poslankyně Lucie Potůčková, na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Jan Richter, od 12 hodin z rodinných důvodů se omlouvá pan poslanec Ivo Vondrák a dále od 10 hodin do 14 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Marek Výborný.

Budeme pokračovat tak, jak jsou nahlášena přednostní práva. Nyní vystoupí pan ministr Síkela, potom paní předsedkyně Schillerová, potom pan předseda Okamura a další. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já jsem rád, že zatím ty dva projevy mých předřečníků se obešly bez osobních urážek, i když nelze opomenout to všechno, co v posledních dnech a týdnech zaznívá ve veřejném prostoru, v médiích. Překvapil mě pan poslanec Babiš, když mluvil o demokracii, ale jsem rád, že nemůže za všechno vláda, jak jsme se dozvěděli, ale dokonce za část všeho zla mohou i nezávislá média. A dokonce překvapivé je, když si podnikatel a oligarcha, který zbohatl v devadesátkách, stěžuje na privatizaci.

Ale já se primárně budu držet toho, co tady zaznělo, pokud se jedná o energetiku. A jak jsem očekával, můj předřečník se nevyhnul polopravdám, nepravdám, a dokonce i lžím. K něčemu se vám přiznám. Já velmi často vzpomínám na dva momenty: na druhou polovinu prosince před dvěma lety, kdy mě pan premiér uváděl do funkce a kdy na nás čekal odcházející premiér Babiš a odcházející ministr Havlíček a říkali, že nemusíme nic dělat, že stačí, když budeme pokračovat v těch jejich věcech, a všechno bude zalito jižním sluncem. V té době zbývalo do začátku války 60 dní. Často vzpomínám i na situaci z loňského dubna. Tehdy nám začal ruský diktátor Putin vyhrožovat, že ukončí dodávky plynu do Evropy, a věřte, že kdyby dodávky plynu ze dne na den vypnul, měla by naše země velký a těžko řešitelný problém. Dne 1. dubna bylo v tuzemských zásobnících s plynem méně než půl miliardy kubíků, o 23 % méně, než byl dlouhodobý průměr k danému datu. Z hlediska možnosti čelit Putinovu vydírání to byl samozřejmě ohromný problém a v té době každá vláda v Evropě od svých zpravodajských služeb věděla, co přijde. A to, jaké jsme tehdy měli zásobníky plynu, byl důsledek toho, jak se Česká republika připravila na zimu. Dne 17. prosince 2021, tedy v den, kdy jsme my přebírali vládu, totiž bylo v zásobnících nejméně plynu minimálně od roku 2014. Kdo měl v té době energetiku na starosti? Pan dvojministr Karel Havlíček. A kdo byl už pár dní po začátku Putinových výhrůžek největším kritikem naší vlády za to, že v zásobnících není dost plynu a že vláda nic nedělá? Opět to byl pan Karel Havlíček. A víte, kdo se smál a podrýval naše výzvy k zodpovědnému přístupu ke spotřebě plynu? Samozřejmě Karel Havlíček. A kdo se možná tajně těšil na to, až plyn úplně dojde? Hádáte správně. Ano, tehdy mi došlo, pane Havlíčku, prostřednictvím pana předsedajícího, že jste nejen neschopný, ale i všeho schopný. A to je opravdu děsivá kombinace. Kromě toho tato epizoda naprosto přesně předznamenala to, jak bude hnutí ANO postupovat v rámci své opoziční práce. Nejdřív vytvoří tragickou, těžko řešitelnou situaci, aby ji následně začalo ihned zneužívat ke kritice naší vlády. A když my zatáhneme za ruční brzdu a děláme kroky, které napravují váš populismus, tak to opět využíváte k naší kritice.

Už jsem to dělal několikrát, ale znovu se pokusím shrnout, jaká byla situace v energetice v době, když jste nám předávali vládu. A řekl jsem si, že k tomu opět připravím několik vysvětlujících grafů. (Ukazuje.) Tady je ten první. Ten vyvrací obrovskou a donekonečna opakovanou lež naší opozice, tedy že naše vláda může za výrazný růst cen energií. (Koaliční poslanci rozdávají do poslaneckých lavic grafy.) Při přípravě na dnešní schůzi jsem se totiž podíval na statistiku happy index, kterou vy, pane Havlíčku, prostřednictvím pana předsedajícího, tak rád citujete. A víte, co ukazuje? Od 1. 1. 2021, tedy od začátku posledního roku vaší vlády, do 1. 1. 2022, když jsme vládu přebrali my, vzrostla cena elektřiny o 10 eurocentů za kilowatthodinu. To je v přepočtu asi 2 koruny a 50 haléřů. Od začátku roku 2022 do letošního října ale cena elektřiny vzrostla pouze o necelé 4 centy, to znamená ani ne o korunu. Jinými slovy, pane Havlíčku a pane Babiši, prostřednictvím pana předsedajícího, za vás cena elektřiny rostla výrazně rychleji než za naší vlády. Za vás, tedy za vlády hnutí, které kvůli cenám energií svolalo tuto mimořádnou schůzi Sněmovny, vzrostla cena elektřiny o 45 %, za naší vlády do dnešního dne o 11.

Ještě se vám pokusím vysvětlit, proč je cena elektřiny taková, jaká je, a proč za to může především nulová práce minulé vlády na modernizaci naší energetiky. (Nesouhlasné poznámky z opozičních lavic.) A začnu opět další lživou citací pana poslance Havlíčka. Absurdistán: vyrábíme levnou elektřinu, ale firmy i domácnosti za ni platí více než ve státech, které ji od nás dovážejí. To je jeden z mnoha nepravdivých výroků Karla Havlíčka. Česká republika již dávno neprodává do zahraničí svou levnou elektřinu, aby vykupovala drahou. Naopak, kvůli zaostávání naší energetiky je elektřina vyrobená v Česku čím dál tím dražší a málokdo na tom má větší podíl než právě exministr Havlíček. Nejlevnějšími zdroji pro výrobu elektřiny jsou spolu s jádrem vítr, slunce a voda. (Ukazuje druhý graf.) Za minulé vlády jsme ale v rozvoji výroby elektřiny z těchto levných zdrojů patřili k úplně nejhorším v Evropě. (Koaliční poslanci rozdávají do poslaneckých lavic zmiňovaný graf.) Rozvoj výroby elektřiny ze zdrojů jako vítr nebo slunce byl víceméně nulový. To spolu s růstem cen... ***




Přihlásit/registrovat se do ISP