(11.00 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

To je hezké, že trháte ten papír, mohla jste ho použít třeba, paní poslankyně, prostřednictvím pana předsedajícího, z druhé strany. (Reaguje na poslankyni Schillerovou, která předložený graf trhá na kousky. Do toho z pléna křičí poslanec Králíček.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane poslanče, já si pořádek zjednám sám. Nepokřikujte po mně. A poslanec, který mluví u pultíku, může oslovovat přítomné poslance prostřednictvím předsedajícího. Nebyl porušen jednací řád.

Prosím, pokračujte, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: To spolu s růstem cen emisních povolenek prodražujícím výrobu z uhlí, hlavně s tím, jak zdražil plyn kvůli ruské taktice, vede k tomu, že elektřina vyrobená v Česku je dražší než elektřiny vyráběné v jiných zemích. Cenu elektřiny totiž určuje to, jaký nejdražší zdroj se zapojí do výroby elektřiny, o kterou je ještě na trhu zájem. Takto funguje každý trh na světě. Cena výrobku se odvíjí od nejvyšší ceny, kterou je ochoten zákazník zaplatit. Pokud se tedy do výroby elektřiny zapojí jen takové zdroje jako slunce, vítr, voda nebo jádro, bude cena elektřiny nízká. Pokud se na trhu prodá také elektřina vyrobená z uhlí či plynu, cena elektřiny výrazně vzroste. A na grafice, kterou máte před sebou, vidíte, že my neumíme vyrobit dostatek elektřiny z levných zdrojů. Jsme v tomto směru výrazně pod evropským průměrem a to naše zaostávání se za minulé vlády výrazně prohloubilo.

Proč jsme v tomto ohledu ještě více zhoršili? Protože jediným cílem minulé vlády v oblasti energetiky bylo dostat Rosatom do tendru na Dukovany. (Nespokojená reakce poslanců ANO.) A ani to se nepovedlo. V tomto případě můžeme říct naštěstí. Podle zákonných pravidel a podle pravidel Evropské unie jsme v době, kdy jsem já nastupoval na Ministerstvo průmyslu a obchodu, měli mít zavedenou nejen například zákon o komunitní energetice, ale i další, která by zatraktivnila a zefektivnila využívání obnovitelných zdrojů. To by samozřejmě pomohlo s rozvojem právě těch zdrojů, které by nám umožňovaly zlevnit elektřinu. Nic takového jsme zavedeno neměli. A nejen to. Vy jste na tom ani nezačali pracovat, nehledě na to, že nám už tehdy za to hrozily žaloby od Evropské komise. (Poslanci koalice rozdávají poslancům další graf, poslankyně Schillerová ho opět trhá.)

Do konce roku 2020 jste také měli mít připravenou státní energetickou koncepci, která by nám ukázala, kde jsou naše silné stránky, kde jsou slabé, co je třeba v rámci naší energetiky udělat pro to, abychom zvládli transformaci naší energetiky tak, aby byla udržitelná a dostupná pro každého. Vaše vláda ale ani do konce roku 2021 na této koncepci pracovat nezačala. Možná, kdybyste to udělali, zjistili byste, že naše zaostávání v levných zdrojích nám brzy zdraží elektřinu tak, že ji budeme muset masivně dotovat, což po výkonu paní ministryně Schillerové povede buď ke státnímu bankrotu, nebo bude oproti jiným státům velmi drahá. Takže jsme neměli nic. To jediné, co jste v energetice nechali, byla ta bonboniéra od Rosatomu s věnováním Daragoj Karel, navsjegdá. A z toho si, daragoj Karel, elektřinu opravdu nevyrobíme.

Zdá se vám taková situace v oblasti energetiky špatná? Tak věřte, v plynu jsme na tom po vás byli ještě výrazně hůř. Když se znovu podívám na váš milovaný index happy, pane Havlíčku, prostřednictvím pana předsedajícího, plyne z něj to, že v posledním roce vaší vlády se cena plynu skoro zdvojnásobila. Dnes je naopak nižší, než byla k 1. 1. 2022. Opakuji, cena plynu od vašeho konce ve funkci, tedy za naší vlády, klesla, zatímco za vás se téměř zdvojnásobila. Za nás klesla. A vy tedy opět svoláváte mimořádnou schůzi k cenám energií? A není to jenom o cenách. Není to jenom o zásobách, o kterých jste hovořil vy a hovořím i já. Je to i o tom, že když jste vy skončil na Ministerstvu průmyslu a obchodu, pane Havlíčku, prostřednictvím pana předsedajícího, tak naše závislost na Rusku v oblasti plynu byla téměř stoprocentní: 99 % závislosti na ruském plynu. Když nám ruský diktátor Putin začal vyhrožovat, že utne dodávky plynu do Evropy, neměli jsme vůči této ruské zbrani vůbec žádnou obranu. Ono vás totiž žádné řešení nenapadlo, ani jste na žádném přes všechna varování nezačali pracovat. A je samozřejmě otázka, jestli jste to udělali schválně s úmyslem někomu pomoci, nebo jste prostě v životě neslyšeli pojem energetická bezpečnost, o kterém jste tak malebně před chvílí, pane Havlíčku, prostřednictvím pana předsedajícího, mluvil.

Podobné to bylo v oblasti ropy. Také v tomto případě jsme díky vám neměli možnost vyhnout se odběru ropy z Ruska. A platilo to i pro palivo, ze kterého vyrábí elektřinu naše jaderné elektrárny.

Takže to shrnu. Nechali jste za sebou zemi, ve které se v posledním roce vaší vlády téměř zdvojnásobila cena plynu a téměř o 50 % vzrostla cena elektřiny. Nechali jste za sebou energetiku, která byla z 50 % závislá na Rusku v oblasti ropy, stoprocentně na plynu, a zemi, která si z levných zdrojů jako vítr a slunce umí vyrobit asi 3,5 % své elektřiny. To fakt nemusíte být energetik ani génius, abyste si uvědomili, že taková země je v totálním energetickém průšvihu a že ji čeká spousta, ale opravdu spousta usilovné práce na mnoho a mnoho let, aby se z toho dostala ven. A to je přesně to, co děláme my. Opravujeme ten váš energetický skanzen, který jste tu po sobě nechali.

Pojďme si to projít jedno po druhém. Začněme u rozvoje obnovitelných zdrojů. V první řadě je třeba si uvědomit, že Česká republika má a v příštích letech bude mít k dispozici stovky miliard korun na rozvoj těchto zdrojů díky výnosům z emisních povolenek. To je obrovský potenciál pro naši energetiku, protože tyto zdroje mohou posílit naši energetickou bezpečnost, a mohou tak pomoci snížit účty za elektřinu. To, jestli tuto příležitost využijeme, záleží jen na nás a do velké míry na tom, jestli pro realizaci investic budeme mít vhodné podmínky. To znamená, že je potřeba zjednodušit povolování výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, zatraktivnit jejich používání a také zefektivnit využívání elektřiny z těchto zdrojů.

Tento týden nám druhým čtením v Poslanecké sněmovně prošla novela energetického zákona, která umožní sdílet vlastní vyrobenou elektřinu v rámci komunitní energetiky. Komunitní energetika nám umožní výrazně zefektivnit vlastní výrobu elektřiny, a ušetřit tak za energie a také posílit svou energetickou nezávislost. Otevře tak dveře například známému konceptu výroby elektřiny na jednom místě v Česku, kterou ale budeme moci spotřebovávat jinde. Tato novela, která už měla být schválena za minulé vlády, a za nečinnost při její implementaci nám hrozily žaloby od Evropské komise, to je také jedna z věcí, kterou teď napravujeme. To samé platí o další novele. Ta zase zakotví v zákoně akumulaci, flexibilitu a agregaci. To umožní každému zákazníkovi lépe řídit svou spotřebu elektřiny a výrazně šetřit například tím, že energeticky náročné domácí činnosti, jako třeba praní prádla nebo nabíjení elektromobilu, načasuje na dobu mimo špičku. Tyto kroky výrazně zatraktivní a zefektivní využívání elektřiny vyrobené z obnovitelných zdrojů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP