(12.50 hodin)
(pokračuje Petr Hladík)

My totiž nemáme transponovanou ani akumulaci, agregaci a flexibilitu. Považte, že v České republice dokonce stojí velké baterky. Tento levný zdroj ale nemůže být legálně zapojen do soustavy tak, aby vyrovnával to, jakým způsobem je volatilita potřeby a výroby energie na českém trhu. Až naše vláda připravila tuto transpozici takovým způsobem, abychom jednoznačně mohli síť řídit, vyrovnávat, flexibilně řešit. Já dám příklad, jednoduše, prostě třeba s mrazírnou. Taková mrazírna nepotřebuje jet 24 hodin na stejný příkon, může třeba hodinu dvě stát, potom zase zapnout v období, kdy je elektřiny dostatek nebo je levná. To všechno už jsme mohli mít nejenom v české legislativě, ale v reálných krocích. Takže jsme mohli být country for the future a místo toho jsme zůstali zemí minulosti, drahých fosilních paliv, závislosti dodávek na Rusku a žádné pomoci firmám ani občanům.

Pátý hřích. Nevyužitý potenciál úspor energií. Karel Havlíček nedokázal oslovit veřejnost, firmy, nejenom je inspirovat, k realizaci úspor energie. Dvě třetiny vládních budov nesplňují potřebnou energetickou třídu. Vláda v roce 2018 - podle tehdejšího vládního materiálu nesplňovalo 586 budov ze 771 ústředních vládních budov požadavek na energetickou náročnost. A další budovy do toho dokumentu vůbec nebyly zahrnuty. Obdobně je to se zateplením veřejných budov, škol, nemocnic a dalších. Kdybychom v minulém desetiletí dobře zateplili veškeré veřejné budovy, tak bychom dnes mohli spořit 20 miliard korun.

Naše vláda k tomu opravdu přistoupila jinak. Pomohli jsme. Pomohli jsme nastartovat úspory energií jak v domácnostech, v průmyslu, ve veřejné správě. Právě proto, aby lidé díky těmto investicím do zateplování, do instalací tepelných čerpadel, fotovoltaiky mohli dlouhodobě spořit. Ne jednorázově, ale dlouhodobě spořit. Proto jsme přišli jako lidovci, ale i jako Ministerstvo životního prostředí s programy jako Oprav dům po babičce, Nová zelená úsporám light a dalšími podprogramy včetně zateplování bytových domů takovým způsobem, abychom mohli podpořit jenom od doby vlády Petra Fialy 220 000 domácností. A každá dobře provedená renovace znamená úsporu a znamená adaptaci této domácnosti, tohoto rodinného nebo bytového domu na klimatickou změnu. Totiž dobře zateplený dům neznamená jenom, že v zimě nepouští to teplo ven, ale znamená to, že v létě nepouští teplo dovnitř. (Výkřiky, potlesk z levé části sálu.) Děkuji vám za potlesk a přeji hezký den. (Smích v levé části sálu. Potlesk z pravé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak máte potlesk z obou částí sálu, pane ministře, gratuluju. A poprosím pana poslance Kučeru. Připraví se pan poslanec Babiš.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý den, dámy a pánové. Vážený pane místopředsedo, děkuju vám za slovo. Dnes jsme se tady sešli na mimořádné schůzi na téma ceny energií, a jak tak poslouchám, i na to, co pan Karel Havlíček zpackal. (Reakce v lavicích ANO.) Je to tak. My jsme tady zdědili energetický skanzen, který hnutí ANO tady osm let velmi pečlivě budovalo. Energetický skanzen, který bohužel za dva roky vlády nedokážeme napravit. Energie se skutečně, respektive energetická soustava se chová jako zaoceánský parník. Osm let s tím hnutí ANO nebylo schopno nic udělat. My na to máme teď dva roky a skutečně na tom bylo odpracováno kus práce.

Já si možná dovolím připomenout některé body, které už tady zazněly, protože to vypadá, že se musí neustále připomínat, neustále se musí říkat, proč tady máme dnes jedny z nejvyšších energií v Evropě. Ono to je pravda, my tady skutečně máme jedny z nejvyšších energií v Evropě. Ty ceny jsou, skutečně rostou. A řekněme si proč. My jsme v době, kdy jsme přišli do vlády, to bylo před necelými dvěma roky, tady skutečně byli závislí téměř ze sta procent na ruském plynu. Odebírali jsme ruský plyn ze sta procent. A ceny energií, respektive ceny plynu samozřejmě dnes ovlivňuje Putinova agrese na Ukrajině. Možná některé by napadlo: zajeďme za tím Putinem, dohodneme se, možná by tam mohli vycestovat společně s panem Orbánem. Ale to rozhodně není naše vláda. Pokud by to udělal Karel Havlíček, tak samozřejmě jen do toho. Rozhodně ne s naší podporou.

V době před dvěma lety, v tom osmiletém vládnutí hnutí ANO se úplně zastavil rozvoj obnovitelných zdrojů. Byli jsme nejhorší z celé Evropy. Česká republika - nejhorší z celé Evropy v budování nových obnovitelných zdrojů. To je výsledek práce pana Karla Havlíčka, Andreje Babiše a spol.

Byl zrušen tendr na výstavbu jaderné elektrárny Temelín. Já tady nebudu říkat jako pan ministr Síkela, komu zanechali bonboniéru pánové z Rosatomu, prý to byl pan Karel Havlíček, mě to docela dneska pobavilo, ale je to tak. Prostě Rosatom tam byl, byl tam tlačen panem Karlem Havlíčkem. A dneska děkujme bohu, že není v tendru, a děkujme bohu, že dnes je vyhlášen nový tendr, kde skutečně už jsou nezávislé firmy, a my můžeme směřovat k tomu, že budeme stavět jadernou elektrárnu Temelín. Osm promrhaných let hnutí ANO.

Plyn nebyl součástí hmotných rezerv. To je myslím další věc, o které bychom se tady měli bavit. Jak to, že v hmotných rezervách nebyl plyn? Já vám to řeknu, proč to takhle není. Mnozí, kteří tady byli před dvěma volebními obdobími, si vzpomínají, Andrej Babiš prodával z hmotných rezerv i barevný kov do sběrných surovin, aby si vylepšil státní rozpočet. Prodával ten barevný kov, ty barevné kovy prodával do sběrných surovin, aby si trošku nadlepšil to hospodaření. A proto tam nebyl ani ten plyn. Přece to jsou ty vázané prostředky, které Andrej Babiš nechtěl. Ohrozil tím bezpečnost státu.

Samozřejmě musím tady zmínit neúspěšné vyjednávání hnutí ANO pod vedením Andreje Babiše v Evropské unii. Co se týká energetiky, to bylo naprosté fiasko. Současná vláda to teprve musí v tuhletu chvíli napravovat.

Státní energetická koncepce. Tak Státní energetická koncepce, která byla tuším v roce 2015 aktualizovaná naposledy - 2015! Jenom si vzpomeňme, co se všechno za tu dobu změnilo od roku 2015, jak raketově nastoupily obnovitelné zdroje. Státy, které dnes, nebo v posledních letech, investovaly do obnovitelných zdrojů, ty mají právě tu levnou energii. Ty mají právě tu levnou energii. (Od) 2015 nebyla aktualizovaná Státní energetická koncepce. Státní energetická koncepce se začíná aktualizovat teprve za naší vlády. Teď.

Mám připomínat krach Bohemia Energy, a jakým způsobem se s tím vypořádal Karel Havlíček? Nemusím. Já myslím, že všichni, všichni uživatelé, kteří měli Bohemia Energy zasmluvněnou, poslali děkovný dopis panu Karlu Havlíčkovi, že mu poděkovali za to, jakým způsobem se dostali do obrovských problémů. Jestli něco výrazně ovlivnilo energickou krizi v Česku, tak právě krach této společnosti a neexistující pravidla - neexistující pravidla, to je ten hlavní problém - která tady byla, respektive nebyla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP