(13.00 hodin)
(pokračuje Michal Kučera)

Samozřejmě zmíním i to, že ruská ropa, která tady proudila, neměla alternativu. Ten plynovod, nemusím připomínat, z Polska, nebo respektive ta polská cesta, kdo ho zastavil, kdo ho nepostavil? Správně, je to Karel Havlíček. (Poslanci hnutí ANO protestují.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, já vás přeruším. Chápu, že často interakce je ku prospěchu věci, ale přece jenom jsme na plénu Poslanecké sněmovny, tak bych poprosil, abychom se pokud možno zdrželi té interakce a komentování projevu jakéhokoliv řečníka a v klidu ty projevy dokončili. Děkuju pěkně.

 

Poslanec Michal Kučera: Děkuju. Já si myslím, že je to ještě v normě. Tak tady jsem jenom stručně shrnul to, co se současné opozici, tehdejší vládní straně, nepovedlo. Já si myslím, že po dnešním dni, pokud to dodneška nikdo nevěděl, po dnešním dni už je to téměř všem jasné. Ty důvody jsou zcela zásadní a silné.

Možná bych ještě zmínil několik momentů, které se tady často tvrdí a samozřejmě se přiživují současnou opozicí, že vyrábíme velmi levnou elektřinu, ale firmy a domácnosti za ni platí více než ve státech, které ji od nás dováží. Právě kvůli zaostávání energetiky je elektřina vyrobená v Česku tak drahá. Právě kvůli zaostávání energetiky a tomu energetickému skanzenu, který tady máme. My jsme skutečně jedni z nejhorších, co se týká výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů, z těch levných zdrojů, s pomocí větru, ze sluneční energie, případně z vodní energie. Vždyť tady nevznikla ani žádná vodní elektrárna. Já si nepamatuji za těch osm let, že by tady byla snaha nějakou vodní elektrárnu vybudovat. Přitom dnes se ty debaty znovu otevírají, znovu obnovují. Takže ten výsledek je skutečně tristní a já se vůbec divím, že hnutí ANO mělo odvahu svolat mimořádnou schůzi na ceny energií, protože si samo na sebe ušilo bič.

Cenu energií, nebo respektive cenu elektřiny určuje ten nejdražší zdroj, který se zapojuje do soustavy. To je často u nás typicky buď paroplynová nebo uhelná elektrárna. Pokud bychom měli dostatek obnovitelných zdrojů, pokud bychom už dokázali vyrábět více právě z jaderných elektráren, tak samozřejmě z tohoto důvodu by energie dražší nebyla. Dnes máme drahou energii, protože vyrábíme ve vámi mnohých podporovaných uhelných elektrárnách.

Zaznívalo tady, že kvůli regulované složce se zdraží energie všem. To samozřejmě není pravda. Nejvíce se zdraží právě těm lidem, kteří měli bohužel tu slavnou Bohemia Energy, jak to takhle vypadá. Ale správně tady bylo zmíněno, kdo vlastně ovlivňuje ceny energie. Je to Energetický regulační úřad. Nebudu to zmiňovat, ale možná to i připomenu, protože to možná bude zapomenuto, ale bylo to tady taky zmíněno, že ta pravidla, jakým způsobem se reguluje ta regulovaná složka, byla nastavena právě Karlem Havlíčkem, respektive hnutím ANO, a nebyla změněna. My to teď připravujeme, aby skutečně ta regulace probíhala férově vůči našim občanům. Ne jako dnes, ne tak, jak to nastavilo hnutí ANO. Takže o obsazení Energetického regulačního úřadu nebudu mluvit. Ty lidi si tam obsadil pan Andrej Babiš, takže nechť tam ti lidé jsou. Jsou nezávislí a doufám, že nezávisle budou i rozhodovat. Ale prostě obsazení a pravidla jsou taková, jaká byla nastavena za hnutí ANO.

Možná bych ještě zmínil, že do konce roku 2020 jsme měli mít aktualizovanou státní energetickou koncepci. Nemáme ji, nebyla udělána. Je to poměrně složité a já věřím, že složitým problémům se hnutí ANO prostě vyhýbá. Ty překračuje a spíše se tady usmívá do kamery a říká nějaké líbivé fráze. To jde velmi jednoduše.

Řekl jsem, co se neudělalo, co se udělalo špatně, na co musíme navázat. Možná bych měl říct, co teď děláme, a také bych v té poslední části měl říct i to, co chceme dělat. Takže co děláme. Zbavili jsme se závislosti na dovozu plynu z Ruska. Obrovský úspěch - 100 % za doby hnutí ANO, dnes téměř nula. Jednoznačně se ukazuje, že se dokážeme obejít bez dodávek z Ruska, že neohrožujeme bezpečnost České republiky, že tady máme energetickou bezpečnost a že samozřejmě nejsme závislí na geopoliticky nestabilním partnerovi, nejsme závislí na Putinovi. Připomenu alternativní dodávky z Norska, LNG terminály, dodávky.

Samozřejmě zmíním i infrastrukturu, která tady byla na nule. My jsme teď začali řešit, jak dodávat sem plyn, to znamená, ty trubky, kterými ten plyn tady poteče. To znamená, dohodli jsme se na nákupu společnosti a jejích 4 000 kilometrů plynovodu. Čtyři tisíce kilometrů plynovodu zajistila naše vláda, společně s dodávkami plynu, které nejsou závislé na agresoru Putinovi. To si myslím zaslouží potlesk.

Jaderné palivo. Opět dodávky z Ruska. Nikdo to nechtěl řešit, bylo to pohodlné, kamarád Putin. Dnes se intenzivně řeší dodávky, které budou z jiných zdrojů než z Ruska. To znamená Amerika, Francie. Opět energetická bezpečnost, opět geopolitická bezpečnost. To jsou dva nejvýznamnější pojmy, které dnes v Evropě a možná ve světě zaznívají, a Česká republika k nim přispívá.

Ropa dovážená z Ruska. Dnes už se intenzivně řeší, respektive byla i navýšena kapacita ropovodu TAL. Myslím jeden z velkých úspěchů. To znamená, že my v tuhle chvíli nemusíme dovážet takové objemy z Ruska a dovážíme je z jiných zemí, například z Norska. Upozorňuji, že to všechno, ačkoliv se tomu nechce věřit, je za necelé dva roky této vlády.

Připomenul bych rekordní rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Zapojovávání nových fotovoltaických elektráren v posledních měsících stále zrychluje. V roce 2022 jich distribuční společnosti zapojily 35 000. Za první pololetí roku 2023 dokonce už více než 45 000. Myslím si, že to skutečně také stojí za pochvalu. Celkem se počet fotovoltaických elektráren v České republice oproti začátku roku 2021 téměř ztrojnásobil z 50 000 na 130 000 - 130 tisíc fotovoltaických elektráren, právě těch elektráren, které nám zlevňují energie, snižují cenu energií.

Samozřejmě musíme aktualizovat státní energetickou koncepci. To je věc, která, už jsem zmiňoval, je tady velkým dluhem. Možná pan kolega Hladík by řekl hříchem minulé vlády. Je slib z MPO, a usilovně na tom pracují, že někdy do konce roku by měla být nová státní energetická koncepce, která se právě bude mimo jiné zabývat i cenami energií a bude řešit energie i do budoucna. To znamená, aby k těm dramatickým situacím, ke kterým docházelo a které nikdo nemůže ovlivnit... To nekladu za vinu skutečně ani nám, ani hnutí ANO, ani komukoliv jinému. Prostě jsou situace na světě, jako je covid, jako je válka na Ukrajině, dnes válka v Izraeli. To jsou prostě věci, se kterými si každá vláda musí nějakým způsobem umět poradit, ale musí mít k tomu dobré nástroje. Jedním z těch nástrojů je právě státní energetická koncepce, která pomůže v těchto situacích udělat společnost odolnou, stabilní a vůči krizím bezpečnou. Takže já věřím, že od toho roku 2015, kdy na to nikdo nesáhl, Ministerstvo průmyslu a obchodu svůj slib splní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP