(13.20 hodin)

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den ještě jednou. No, já jsem si myslel, že dneska to proběhne v klidu, ale ono to vypadá, že to tak nebude. Já jsem tady vystoupil s projevem, který pan Síkela komentoval a ocenil ho, že jsem nebyl osobní. A jak ho ocenil? Že hned druhá věta - a znovu jsme si připomněli, že je to absolutně nejarogantnější člověk téhle vlády, že ani ten Dvořák na něj nemá a Stanjura zaostává (potlesk a smích poslanců ANO) - řekl, že jsem zbohatnul v devadesátkách. Fakt, jo? Pane Síkelo, já už jsem vám minule říkal, že abyste mi dal pokoj. Vy, který jste dostal dvakrát padáka v bance. Vy, který jste... A pojďme teď na ten váš kšeft. Kdo vám psal ten projev? Růžička? Radeček Pokorný? Je pravda, že z toho NET4GASu dostanete jedničku? A Radek Pokorný taky jedničku? Miliardu ale. Miliardu. Ten Křetínský si bouchá hlavu do zdi. Ne? Máte z toho kšefty? Proč mě napadáte? Proč? Protože když vás vyhodil Treichl z Erste a já jsem bojoval, aby si vás tam nechal... Ale já jsem ještě nevěděl, co jste zač. Dostal jste padáka a rok jste chodil do Sokolovny. Protože Erste nechtěla s vámi mít nic společného. Nosil jste Bödörovi prachy v tašce z Vídně pro politické strany? Je to pravda? Zalezte do díry. Zalezte do díry, protože tu budeme do rána.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, rozumím tomu, že se chcete vymezit, ale přece jenom jisté formulace bychom si odpustit mohli, jako třeba tu poslední. Děkuju pěkně a pokračujte.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pan Síkela se stal ministrem a to mu zavolali asi jeden den předtím, protože byl kámoš zemřelého Michalika ze STANu. On ho tam doporučil na základě kamarádšoftství s Bank Austria. Pamatujete si na ten váš personální rozhovor v roce 2001, když fúzovala HypoVereinsbank a Bank Austria? Co se vás ten Němec ptal z Hypo? Vy jste pohořel v tom rozhovoru. A víte proč? Protože na všechny otázky týkající se týmu jste odpovídal - já jsem udělal, já jsem zařídil. Žádný týmový duch. No a potom jste šel do Vídně, tam jste donášel a pomlouval. O čem vy tady mluvíte? Vy byste měl mlčet.

Já jsem zbohatl v devadesátkách? Já jsem sem přišel v lednu 1993. Ten František Piškanin z vás zvrací, co se z vás stalo. Jednotka arogance. Tady útočíte zase na ženy. Vy, nejhorší ministr tady, který má nejvyšší ceny energií, jedny z nejvyšších v Evropě. O čem mluvíte? Ne? Tady řekněte tu vaši kariéru. Když na Slovensku zasedala spořitelna, tak přišel váš majitel a řekl: "Slovensku se daří navzdory Síkelovi." Mám vám všechno připomenout, co máte za sebou? Proč na mě útočíte?

Já jsem zbohatl v devadesátkách? Fakt? Agrofert vznikl v lednu 1993. V žádné kuponce nebyl. První úvěr dostal ze Citibank v roce 1994. A víte proč? Protože ti, kteří ovládali tuto zemi od revoluce, zakázali dávat úvěry. Proč začínáte tuhle debatu? Proč? Dobře víte, že to špatně dopadne.

Tak si připomeňme tady ten článek Bankéř vlivných. Je pravda, že jste najal tu bezpečnostní agenturu Slovenské spořitelny od Bödöra? To byl takový ten podnikatel. Ne? Dvakrát jste dostal padáka. Proč do mě útočíte? Proč? Vysvětlete mi proč? Já jsem vás ještě pochválil s tím NET4GAS. No možná jste si tam něco ulil, já nevím, ono se to tak povídá po Praze. Víte, ona Praha je strašně malá. No co Radeček Pokorný? Ten, který nám tady zařizoval tu privatizaci OKD. Ne? Povídejte nám o tom, jak došlo k tomu jednání mezi Stanjurou a vámi, když jste se nedomluvili, no a potom přišel Radeček, aby udělal tu smlouvu na pronájem Eemshaven pro ČEZ, ne? Na to jste zapomněl? Vždyť jsme nazpátek. Vždyť jsme nazpátek.

Tihle lidi vás řídí. A vy máte tu drzost tady na nás útočit. Co to bylo, ten váš projev? To je neuvěřitelná arogance. Co jste si to vůbec dovolil tady? Jak vlastně o nás mluvíte? Jo? My jsme tady vystupovali slušně. Jak jste urážel toho Havlíčka. To je slušný člověk, jo? Co je tohle? (Ukazuje.) To je usnesení vlády České republiky z 29. března 2021. To byla naše vláda, která bere na vědomí informaci o bezpečnostním posouzení čtyř uchazečů - a žádný Rosatom tam nebyl. Proč vy stále lžete? Usnesení naší vlády z 9. dubna 2021 k bezpečnostnímu posouzení uchazečů pro výběrové řízení na dodavatele nového jaderného zdroje v lokalitě Dukovany. Vy jste pro ty Dukovany neudělal vůbec nic! A sprostě tady lžete!

Kdo je tohle? (Ukazuje foto Putina s Nečasem.) Putin, ne? Znáte ho? Znáte ho? Neznáte? "Putin v Soči chválil spolupráci Česka a Ruska. Je na úrovni před krizí, řekl." To je váš kámoš! A kdo to píše? Protibabišovský iROZHLAS. 28. května 2013. Nečas s Putinem se sešli. Byl tam i ministr průmyslu Kuba. Mluvili o ekonomických tématech. "Dnes na státnický rozhovor naváže rusko-česká ekonomická konference v Petrohradě." No a kdo je tohle? (Ukazuje foto Topolánka.) No to je Topol! Nebo Topolánek. "S Putinem jsem si rozuměl," říká Topolánek. A kdo je ještě tohle? No to je Nečas. "Putin lichotil Nečasovi. Spolupráci s Českem přikládá velký důraz!" A kdy to bylo? 27. května 2013. A kdo byl ve vládě? Premiér Nutella byl ve vládě. (Smích a potlesk poslanců ANO.) Ministr školství. Co vy tady mluvíte o Rusku? Co to lžete stále? To je neuvěřitelné! A tady to potom opakuje tenhle člověk, kterého ani nechci komentovat, který lhal, že vojáci rozdávali nějaké housky od PENAMu. To se vůbec nedá poslouchat. Něco tak hrozného, co vy jste za vládu, to člověk nezažil. Co vy tady vykládáte?

A já jsem se dozvěděl - vy kupujete ropu, jo? I Kučera kupuje ropu? No tak nám o tom povídejte teda. Proč jste koupili minulý rok o 820 000 tun ropy víc? Vy jste co, vy jste ředitel rafinérie? Nebo co jste? Já jsem myslel, že kupuje rafinérie tu ropu. Vy se chlubíte tím Merem? A proč jste to dělali za peníze daňových poplatníků? To není vůbec ani potřeba. Vy, stejně jak váš premiér, nejneschopnější a nejprolhanější v historii této země, rozhodujete o tom, že jste si ráno dal nějakou modrou košili, vidím, a možná černé, nevím, jaké máte, ponožky. O tom vy rozhodujete. Nerozhodujete o ničem! Vy nenakupujete plyn ani ropu! To je jako neuvěřitelné.

A ERÚ? Jsem v životě neviděl nikoho z ERÚ. Tak vy jste si zavolal toho šéfa z ERÚ, ne? Proč jste s ním mluvil, když je nezávislý? Kdo ho vybral? Já jsem ho nevybral. Já ani neznám nikoho z ERÚ. Tak to je úplně neuvěřitelné.

My jsme tady vystoupili normálně. Normálně. Jo? A vy jenom útoky. Babiš zbohatnul v devadesátkách. Kde jsem zbohatnul? Kde? Mi řekněte. Já jsem to vybudoval na rozdíl od vás. Vy jste byl jen úředník, který stál za prd, a všude jste dostal padáka! A já ještě debil jsem za vás bojoval! U Treichla. Potom vás uklidili na rok, abyste nic nedělal, abyste nikam nechodil. A potom vám asi někdo zavolal. Když teda Michalik neprošel na ministra, tak vás zavolali: Nechceš dělat ministra? - No tak jste tady. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP