(13.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Jednotka arogance! To jsme fakt ještě tady neměli! Taková ta drzost! To je neskutečné. To je fakt neskutečné, co nám vy tady vykládáte! Proč mluvíte stále? Proč urážíte toho Havlíčka? S Ruskem? Co tady mluvíte rusky? Je to Nečas a Putin? Jste schopen vůbec tohle pochopit, že to je Putin? A Putin lichotil Nečasovi. Proč to otvíráte? A vůbec, o čem se vlastně tady bavíme? Já se k tomu dostanu. Proč tady všechno zprivatizovaly ty tradiční strany? Proč nám nic nezůstalo? Vy teď jste hrdina, že jste koupil nějaké zásobníky? No tak je neměli prodávat. Ani Net4GAS. A vy se chlubíte čím? Prací ČEZu? Tak řekněte veřejnosti, jaký s ním máte kontrakt! A když to blbě nakoupí, kdo zaplatit tu ztrátu? Jak to tedy máte? Dělal váš guru Pokorný tu smlouvu? Nebo jak to bylo na těch jednáních? Praha je strašně malá, pane ministře. Strašně malá. A i když terorizujete ty zaměstnance, tak oni chudáci vidí a jsou zoufalí, co se tady dostalo do vlády. To tady ještě nikdy nebylo. A oni mají strach o svoji budoucnost, protože vy ničíte tuto zemi. Ničíte. Ničíte. A kašlete na průmysl. To jenom někdo vykládá o průmyslu. No, úplně neuvěřitelné.

Takže já jsem si myslel, že to bude v klidu. A pokud chcete vést debatu takhle, tak samozřejmě já s tím problém nemám. Jasně jsem vám řekl, je tady usnesení vlády, které jasně říká, žádný Rosatom tam nebyl. Vždyť ten Rosatom byl ve finále v roce 2012, kdy tam seděl znovu ten Fiala se Stanjurou. Co stále mluvíte o tom Rusku? A ty plynovody, jak lhal pan premiér Fiala? Teď když už jste si koupili NET4GAS, tak můžete udělat ten Stork ne? Který zakázal Křetínský. Který zakázal i přípojku do Rakouska, aby to teklo přes Slovensko, kde má svoje ekonomické zájmy. Tak to můžete udělat, ne?

Poučte vašeho premiéra, aby už nelhal o tom! Pokud někdo ohrozil tuto zemi historicky, tak to byly ty tradiční vlády, které všechno rozprodaly. A o tom si můžete samozřejmě číst, jsou na to i diplomové práce.

Takže já nechápu, proč vy jste začal s tímhle, protože vy zkrátka jediné, co děláte, vy tady rozdáváte nějaké nesmysly, ta vaše poslankyně, která teď získala tu posilu v Moravskoslezském kraji, říká, že to trhá. Já to netrhám, já si to odložím, ty vaše pitomosti. Elektřina ze slunce a větru. Tady vykládal něco ten předřečník, vůbec netuší, o čem mluví vlastně. Osmnáct tisíc megawattů jsou žádosti na připojení - 18 000 megawattů. A je schváleno 6 000 megawattů. A proč se nepřipojí? Vždyť nevíte o tom nic, jak to funguje. Aspoň možná vy ano, ale ten váš předřečník. Včera jsme viděli toho aktivistu, Piráta, v televizi. On vykládal nějaké nesmysly, že ty obnovitelné zdroje jsou levné! No, určitě! Protože když ta jaderná elektrárna nebo elektrárna na uhlí vyrábí kontinuálně elektřinu a začne v dubnu svítit slunce a foukat vítr, tak co se děje? Tak musíme omezit tyhle nejlevnější zdroje! Tudíž ta elektřina je drahší. A tudíž pokud nás fanatičtí Piráti přesvědčují, jak je to úžasné, ano?, tak se zkuste informovat na těch, kteří tomu rozumí. A já jsem strašně zvědav, jak to tedy dopadne. Protože samozřejmě ty banky pro ty všechny, kteří chtějí připojit, se ptají, no a kam to dáš? Máš ten spotřebič? Potom ti dám úvěr na 15 let. Tak to je. Kolik se tady připojilo těchto obnovitelných zdrojů?

Ale můžeme se vrátit do minulosti, když tady kmotři vlastnili všechny ty solární elektrárny, aby je potom ČEZ od nich odkoupil a udělal z nich miliardáře. Na to jste asi taky zapomněli, ne?, všichni. To se nehodí, tak o tom se nemluví. Tak jste měl tady udělat nějakou prezentaci, měl jste říct, že denní spotřeba České republiky je 12 000 megawattů v zimě a v létě je to 7 500. A kolik máme jádro. Proč jste to neodprezentoval? Prostě jste jenom útočil sprostě? Pro Dukovany jste neudělal vůbec nic. Karel Havlíček to odpracoval. Piráti to rok blokovali. Já jako premiér jsem vás zval a chodili jste na Úřad vlády a s vámi jsme normálně se bavili. Vy se s námi normálně nebavíte. Jenom arogance, urážky, sprosťárny a nesmysly. Nesmysly. Jo? To je jako neuvěřitelné.

Takže kolik máme těch připojených megawattů na ty obnovitelné zdroje? Tak v roce 2021 to bylo 2 529 no a v září 2023 to bylo 3 689. Ty jsou připojeny. A smlouvy na připojení, víte, kolik jich je teď v září? 16 536. A kolik je žádostí? 6 513? Tak jste nám to měl vysvětlit tady, že celkově je to kolik. Že celkově je to asi 27 000. Dvacet sedm tisíc. Tak já jsem na to zvědav, kdo z těch připojených nakonec to bude provozovat a co s tím bude dělat a komu to prodá a jak ta banka mu to zafinancuje. Vykládáte nesmysly úplně neuvěřitelné, že to je levné. Vždyť kolik to stojí ročně ten rozpočet? Kolik to stojí ročně? Patnáct, sedmnáct miliard? A kolik to bude stát? Kolik to bude stát? Kolik to stojí Německo? Jo?

Takže žádná odborná debata, jenom urážky, sprosťárny, nic jiného. Takže vy tady snažíte se vykládat o tom, jak ta elektřina je fajn. Takže se zkuste zeptat takové domácnosti, která se teď napojí, na nového dodavatele, kolik zaplatí tedy. Šest tisíc, sedm tisíc včetně DPH. Kolik? Kolik mají průměr, kolik jsou ty doplatky?

Vy jste uvrhli tuhle zemi do inflace, abyste dali vydělat těm vašim kámošům stovky miliard! Stovky miliard. A co budete dělat? Když teda ono to vypadá, že vy tady budete tak dlouho jak ti před vámi, před revolucí, co budete dělat na jaře 2026 nebo 2025, když oni přijdou a řeknou, že jim to nevychází a že to vypnou? Máte zařízeno, že se bude vyrábět tolik elektřiny tady? Máte to zařízeno?

Mě by strašně zajímalo, když jste už tedy všechno rozprodali - ale vy ne, vaši předchůdci - všechno jste rozprodali, proč jste místo těch 100 miliard, které jste vycedili z ČEZu za windfall tax, a ti jsou snad jediní, který to budou platit, a za dividendy, proč jste je nepoužili na výkup akcií ČEZu? Proč? Vždyť i zakladatel béčka ODS Kalousek řekl, že za to máte dát dvě stovky. Ano, měli jste to udělat. Když už všechno rozfrcali, rozprodali, vytunelovali a částečně i rozkradli, tak jste měli šanci to vrátit tomu ČEZu. Sto procent ČEZu jste měli získat. A potom jste mohli pomoci tady občanům i celé ekonomice. A to jste neudělali. Takže tady vykládáte něco o obnovitelných zdrojích. Přitom dobře víte, kdyby se všechno napojilo a začalo svítit slunce, tak je to blackout. Tak je to kolaps! Tak to nikdo ani pořádně neureguluje. Takže to je neskutečné, jak se tady v prostoru opakují ty nesmysly. To vám snad dává nějaká centrální PR agentura.

Takže proč nemáme tolik obnovitelných zdrojů? No představte si, že nemáme tady tolik vodních zdrojů. Že máme jiné klimatické podmínky než Rakousko nebo Slovensko. Protože obce nechtějí ty větrníky například. Proto. A protože někdo zaspal dobu. Ale my jsme to nebyli. My jsme přišli do politiky, až když téměř všechno bylo rozprodané, a byla to největší rozkrádačka a korupce, jaká tady v historii byla. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP