(11.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže ta debata ano. Vy říkáte, chcete se bavit věcně. No, já jsem byl celkem věcný, protože to, co jste tady přednášel, tak ti lidi tomu nerozumí. Faktem je, že nechcete pomáhat s elektřinou průmyslu, že tvrdíte, že někoho chráníte. Nechráníte. Stanovili jste cenu extrémně vysokou, doplácí na to všichni, a potom jste se divil, že všichni navyšují ceny. Protože samozřejmě i to vodné, stočné například je 10 % DPH a bude 12 %, no tak ti distributoři vody říkají: no ale elektřina, ale majetkové daně a tak dále. Takže toto je největší selhání vůbec této vlády, že zkrátka tohle nezvládla. Neříkáte pravdu. A vůbec, znovu opakuji, hnutí ANO vzniklo jako protikorupční hnutí. Kdybyste vy, tradiční politici, spravovali naši zemi poctivě a nebylo tady x korupcí a tunelů, tak samozřejmě já bych do politiky vůbec nikdy nešel.

Takže my jsme se s vámi bavili korektně, když já jsem byl premiér. Vy se s námi nebavíte. Včera jste za mnou tady přišel, já jsem ani nerozuměl, co mi chcete vlastně říct, pane premiére, možná byste to tady mohl říct na mikrofon. Já jsem chtěl len říct, tady už nikdo není z vlády (obrací se do skoro prázdné vládní lavice), že pokud pan ministr Stanjura byl osm let primátorem v Opavě a všechno rozprodal, z 11 000 bytů zůstalo 500, prodal plyn, prodal teplo, zdevastoval to město a dělal tam ty svoje kšefty... Jste strašně citlivý na to, když někdo řekne pravdu. Tady včera, ani se k tomu nechci moc jako vracet, co se tady událo, byl to obrovský zážitek. Tak chci jenom říct, že asi jenom u nás je možné, že když někdo zdevastuje jedno město, nevratně, se může stát ministrem financí a teď devastuje naši zemi. Takže o tom to je a samozřejmě občané to uvidí.

Já myslím, že nikdo z nás netuší, co se stane vaším daňovým balíčkem, protože logicky to asi těžko může někdo odhadnout. Vaše strategie je jasná: strašit jak Kalousek 2010 - Řecko, složenka, ano.

A znovu opakuji, vážení spoluobčané, nevěřte jim. Nevěřte jim. Naše veřejné finance jsou v pořádku, patříme, i když jsme klesli kvůli této vládě o tři místa, patříme k nejméně zadluženým zemím. A vláda dělá všechno pro to, aby zničila i střední třídu, aby vyhnala všechny firmy, aby tady nikdo nepodnikal. A potom zažíváme absurdní věci, když někteří se chválí, že zařídili investice v Německu, a všichni jdou buď na Slovensko, nebo do Maďarska, všechny ty investice, které my jsme připravovali, jako Microsoft, Intel a další, odešly. A když vidím, co říká Volkswagen, tak jde z toho mráz. Takže to je vaše dílo. Vy jenom strašit, strašit, strašit. Inflace samozřejmě bude klesat, protože zkrátka když například ta Liberty zkrachuje, no tak je menší odběr. Lidi budou šetřit, lidi se bojí, lidi mají obavy z budoucnosti, protože vidí, kam jste to za ty dva roky dovedli.

Tak to je asi všechno. Já myslím, že jsem se snažil to vysvětlit. A tady vykládat - nějaká složka nebo nevím co. Lidi to vidí na fakturách, tak ať se podívají, kolik platili v roce 2021 a kolik platí teď a kolik budou platit příští rok. Velice jednoduché. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Než udělím další slovo, přečtu omluvy. Od 11.30 do 13.30 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Aleš Juchelka, od 13.30 z osobních důvodů se omlouvá paní poslankyně Vladimíra Lesenská a od 14.30 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Vojtěch Munzar, dále od 15.30 ruší svoji omluvu paní poslankyně Pokorná Jermanová.

Pokračujeme v rozpravě. Nejprve přednostní práva. Jako další je přihlášen pan předseda Tomio Okamura, potom pan předseda Radim Fiala a další. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, dnes máme na programu Sněmovny další opoziční mimořádnou schůzi Sněmovny ohledně plánovaného masivního zdražení energií od ledna příštího roku. Proběhly stávky a protesty. Ale pokud jde o řešení ekonomické krize, vláda dělá mrtvého brouka, nebo možná přesněji, hraje si na živého brouka kůrovce a snaží se ohryzat a zlikvidovat poslední zdravé zbytky české ekonomiky ať už svými balíčky, kdy prudce zvyšuje daně, nebo naposledy zákonem o státním rozpočtu.

Vládní nápady, které zvyšují náklady firmám a lidem, nás stahují do propasti, ze které se budeme dlouho škrábat. A bude to nakonec stát daleko víc peněz, než by to stálo dnes. Řešení zmíním později. Ale pokud třeba zastropujeme ceny elektřiny u výrobců a distributorů podle cenového zákona třeba na třech korunách za kilowatthodinu do konce volební období, tak dáme jednak firmám jistotu a cenu, která sice nebude nejnižší, ale nějak ji všichni unesou a přežijeme. Stát to nebude stát ani halíř, jen podpis ministra na cenové vyhlášce.

V čem je problém překousnout ego, uznat chybu a přijmout řešení, které tady navrhuje již od loňského jara SPD a je funkční a pomůže? Země je opravdu v krizi. Když vy ve vládě nic neuděláte, tak nám sice porostou preference a vám budou klesat, ale co je to platné, když zničíte republiku?

Důvodem k dnešní mimořádné opoziční schůzi je fakt, že Energetický regulační úřad přišel s návrhem, že ceny za regulovanou složku, která tvoří část plateb spotřebitelů energií, se v příštím roce zvýší o 71 až 206 % v regulované složce cen energií pro domácnosti a firmy. K tomu dodám, že cena silové elektřiny kupované na rok dopředu je nyní v České republice zhruba o 230 % vyšší, než odpovídá průměru let 2014 až 2019.

Proč nebývale zdraží regulovaná cena elektřiny? Prvním a zásadním důvodem je neschopná a nekompetentní Fialova vláda. Dalším důvodem je to, že Češi začínají pořádně platit za Green Deal Evropské unie. Růst cen elektřiny u nás není daný tím, že bychom poslední dva roky měli málo zdrojů elektřiny. Stále patříme k největším výrobcům elektrické energie v Evropě a jsme vývozci elektřiny, dokonce vývozci levné elektřiny. Růst cen silové elektřiny v řádu stovek procent odráží několik dalších faktorů. Jedná se samozřejmě i o dopady války na Ukrajině, ovšem ne tak, jak nám to líčí vládní propaganda. Jde o bezhlavé dobrovolné odstřihávání podstatné části Evropské unie od relativně levných ruských energií, zejména plynu, to v situaci, kdy si Německo původně na ruském levném plynu postavilo svůj zelený energetický mix, tedy nestabilní zdroje z větru a slunce vyvažované plynovými elektrárnami, a kdy zároveň začalo vypínat nejstabilnější zdroj energie, jaderné elektrárny, to vše z ideologických, nikoliv ekonomických důvodů. Plán to byl chytrý, posílený novým plynovodem Nord Stream 2, který obcházel nestabilní Ukrajinu a obcházel i Polsko, a bohužel také předražený americký břidlicový plyn. Prezident Biden prohlásil, že Nord Stream 2 fungovat nebude. Začala válka na Ukrajině a západní média za ustrašeného mlčení těch českých dnes už píšou, že útok na plynovod byla práce ukrajinské rozvědky, a spekuluje se, zdali to bylo s podporou CIA, či nikoliv. To nevíme.

Připomeňme, že šlo o bezprecedentní teroristický útok na energetickou infrastrukturu člena NATO a EU. Tady ve Sněmovně k tomu svorně mlčíte, ale měli bychom si už jednou uvědomit, že žádná mocnost nemá skutečné přátele, ale jen svoje zájmy. Jak už jsem vícekrát opakoval, naposledy Afghánci to mohou dosvědčit.

Zdražování elektřiny a energií je také důsledek zelené agendy Evropské unie, jejímž klíčovým cílem je v souladu se souborem regulací v podobě šíleného Green Dealu Evropské unie dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP