(11.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Hnutí SPD prosazuje ochranu přírody, ale rozumnou formou, v souladu s možnostmi České republiky, českých občanů a našeho průmyslu. A to Green Deal není. A právě s tím dosažením uhlíkové neutrality do roku 2050 v souladu s Green Dealem Evropské unie je spojeno například zdražování emisních povolenek. Cena emisní povolenky EU v posledních pěti letech vzrostla o zhruba 400 %. Ve vyšší ceně silové elektřiny se odrážejí také další faktory, jako je například německá energetická transformace, takzvaná Energiewende, a s ní související odklon Německa od provozně relativně levné výroby jaderné elektřiny. Relativně drahá silová elektřina totiž zvyšuje náklady na elektřinu určenou na krytí ztrát a taktéž obecně náklady na poskytování podpůrných služeb. Od roku 2021 také vzrostly náklady na investice v elektrizační soustavě, které odrážejí vyšší ceny stavebních prací, materiálu.

Dalším zdrojem růstu regulované složky ceny elektřiny je aktuální zásah Fialovy vlády v podobě ukončení platby příspěvku za obnovitelné zdroje energie. To znamená, že to vláda platí za ty občany a firmy. V příštím roce bude tato platba uskutečňována samotnými domácnostmi a firmami, nikoliv z prostředků veřejných rozpočtů. Po malém poklesu cen silové elektřiny má nyní Fialova vláda zjevně pocit, že této úlevy už dále není třeba. Vláda na domácnosti a firmy přenáší od příštího roku opět také platby související se zmíněnými technickými ztrátami v přenosové a distribuční soustavě nebo rovněž uvedené platby na podpůrné služby, a to ve vyšší výši, než tomu bylo, když dotaci zavedla.

Vážené dámy a pánové, vláda se při svém váhání nad stropováním a zlevňováním cen energií vždy oháněla nějakým jednotným trhem a čekala na povely - pardon, na signály z Bruselu. Jednotný energetický trh v Evropě neexistuje. Podívejte se, kolik stojí elektrická energie ve Francii, kolik v Německu a kolik na Pyrenejském poloostrově. Ten trh není jednotný. V jednotlivých zemích jsou koncové ceny pro spotřebitele i průmysl konstruovány jinak. Podívejte se na naprosto bezprecedentní snahu Německa dotovat ceny energie pro firmy na jeho území. Ten rozdíl v cenách energie je 10 eur na megawatt za hodinu a bude to narůstat. Vláda by v tomto mohla a měla něco dělat, ale nedělá to. Nehájí český průmysl.

Rozmezí zastropovaných cen v jiných státech se podle odborníků pohybuje v mezích 1,50 až 2,50 koruny za jednu kilowatthodinu, maximálně pak 4 koruny, samozřejmě v přepočtu na české koruny. Loni se v rámci podvýboru pro ochranu spotřebitele konala ve Sněmovně odborná konference na téma dopadů cen energií na spotřebitele a zazněla tam skutečně zajímavá čísla. Výrobní cena energetického mixu v České republice je kolem jedné koruny. Cituji: Z toho cena jaderné elektřiny, která pokrývá zhruba polovinu spotřeby země, je kolem 25 haléřů za jednu kilowatthodinu. A cena uhelné elektřiny, což pokrývá díky obnovitelným zdrojům energie méně než polovinu spotřeby, byla na odborné pracovní skupině odhadnuta na 1,65 koruny, tedy koruna šedesát, včetně emisní povolenky. Konec citátu odborníků z tohoto semináře ve Sněmovně. Konkrétní částka závisí na ceně povolenky i příslušné ceně uhlí. Ve skutečnosti jde prý o něco méně než o jednu korunu. Dokonce méně než o jednu korunu.

Co by tedy měla vláda dělat? Co by tedy měla podle našeho názoru vláda dělat? Především by se měla přestat zaklínat Green Dealem EU. A víme, že Fialova vláda, která dokonce Evropské unii předsedala, s tím nejen nic neudělala, ale schválila takové bestiality jako emisní povolenky pro vytápění budov a dopravy. Takže samozřejmě Fialova vláda dokonce i svými konkrétními kroky podporuje zdražování životů pro občany České republiky, ale i pro firmy.

Státy Evropské unie pod vedením české vlády si také odhlasovaly konec bezplatných povolenek pro průmysl v roce 2034. Tyhle plány s sebou nenesou nic racionálního, ničemu dobrému nepřispějí, ale prokazatelně dorazí už tak oslabenou evropskou ekonomiku. Ocel nebo auta se vyrábět nepřestanou, jen se přestanou spolu s tisíci dalšími produkty vyrábět v Evropě. To chceme? Závislost na zemích, které tyhle šílenosti nepřijaly, a které proto budou mít výrobu levnější a efektivnější? To chcete?

Spolu s energetickými experty bych doporučil přestat okamžitě participovat na emisních povolenkách a otevřít v Evropské unii diskusi o jejich funkčnosti. Jde totiž o to, že pouze 50 % z jejich výnosů plní funkci a zbývajících 50 % je finanční výnos spekulantů. Je třeba si přestat hrát na solidaritu jednotlivých zemí a začít hájit zájmy občanů České republiky a firem na území České republiky. Přestat hovořit o nesmyslech placených z Modernizačního fondu Evropské unie. Jde totiž o přerozdělování peněz právě ze zmíněných povolenek. Změnit způsob stanovování ceny elektrické energie a zásadně omezit spekulace s ní. Je přece nesmysl, aby energetické koncerny vydělávaly meziročně násobky a zároveň přitom firmy skomíraly.

Dále doporučuji přehodnotit bezuzdnou podporu OZE, obnovitelných zdrojů energie, které v žádném případě nemohou nahradit takzvané stabilní zdroje, a okamžitě urychlit výstavbu jaderných bloků. Úmyslně říkám bloků, protože jeden neřeší nic. K tomu ale musí vláda, Fialova vláda schválit alespoň státní energetickou koncepci, jak slibuje od jara letošního roku, ale ještě ji ani nepředložila.

Podle odborníků státní společnost ČEZ prodala část své produkce za relativně levnou cenu mimo burzu do Německa. Na burzovní ceny a jejich očekávaný vývoj u toho údajně nehleděla. Domácím spotřebitelům, včetně nemocnic, jedna a ta samá společnost prodávala za německé burzovní ceny, které ale obsahují poplatky za dopravu přes hranice, při vývozním kontraktu do Německa i jiných států. Tohle nesvědčí o nějakém jednotném trhu, ale o jednoznačné diskriminaci českých odběratelů. Ano, ČEZ se chová tržně, proto SPD již dlouho navrhuje vykoupení podílu minoritních akcionářů a zestátnění ČEZu, což mimochodem odborníci odhadli cca na 200 miliard korun, což vzhledem k výši vyplácených dividend ČEZu je poměrně, je to investice s rychlou návratností. Samozřejmě poté by stát mohl převzít plnou kontrolu nad cenami, distribucí a energetickou politikou pro naše občany a firmy. A to si myslím, že by bylo dobře.

Hynek Beran z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky tuhle situaci komentoval loni ve Sněmovně, situaci s prodejem energie z ČEZu do zahraničí, citoval loni ve Sněmovně slovy - cituji: Namísto toho, abychom se ubránili Putinovým hrátkám s plynem, zahráváme si s nepřiměřenou cenou vlastní levné domácí suroviny. Konec citátu.

Vláda přistoupila k zastropování cen pozdě a špatně. Upozorňovali jsme, že se musí zastropovat u výrobců, nikoliv u prodejců. A nakonec bylo zastropováno nesmyslně vysoko, i když Česká republika nemá závislost ceny elektřiny na ceně plynu, protože u nás se téměř polovina elektřiny vyrábí z uhlí a větší část druhé poloviny z jádra. Energetickou krizi nezpůsobila válka v únoru 2022. Naplno to propuklo už v roce 2021. Válka to sice nějakým způsobem akcelerovala, ale ne fyzicky, protože plyn a ropa přes Ukrajinu tečou dále. Ano, tečou dále. Samozřejmě mluvím o ruském plynu a ropě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP