(12.20 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Obecně řečeno, dokud nebude elektřiny dost, nebude už nikdy levná. To je ekonomická zákonitost, kterou zelení komunisté z Bruselu buď nechápou, anebo jim je to ukradené. Bohužel tito lidé dnes v Evropě rozhodují. Naše vláda je poslouchá a odmítá vystoupit z vlaku, který se řítí do zdi čím dál větší rychlostí. Proč si necháváme doslova před očima likvidovat naši energetickou - už nemůžu říct ani soběstačnost skoro, ale bezpečnost? Proč chce současná vláda v poníženém předklonu před Bruselem obětovat budoucnost našeho hospodářství, naši konkurenceschopnost a náš budoucí sociální smír? Odpovídám, že mimo jiné je to i proto, že v jejím uvažování a slovníku zcela chybí jeden klíčový termín: strategické národní ekonomické zájmy. Takže vážená vládo, za domácí úkol si to opakujte: strategické národní české ekonomické zájmy.

Kdo sebere v českém národním zájmu odvahu zatáhnout za záchrannou brzdu? My v SPD jsme k tomu v zájmu české energetické nezávislosti, soběstačnosti a bezpečnosti připraveni a odhodláni. Český premiér a ministři české vlády nesmí jezdit do Bruselu jako lokajové a vyčkávat na příkazy a na telefony, co mají dělat. Jsme svrchovaný stát, říkám to naprosto vážně, jehož politická reprezentace musí tvrdě obhajovat legitimní národní zájmy, nikoli zájmy cizích států, nadnárodních firem, zelených aktivistů nebo globálních mocností. Energetická bezpečnost je nedílnou součástí národní bezpečnosti země a musí být nejvyšší prioritou strategického plánu každé racionální a schopné vlády. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Další přihlášku s přednostním právem mám od pana ministra Hladíka. Pane ministře, prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, krásné dobré odpoledne. Já jsem chtěl dnes svůj projev koncipovat velmi pozitivně, chtěl jsem hovořit o tom, co vláda Petra Fialy udělala pro to, abychom se opravdu z toho skanzenu, který nám tady předchozí vláda přenechala, abychom se dokázali modernizovat. Ale prvně musím reagovat na svého předřečníka, protože tady zaznělo tolik nepravd, že mně to prostě nedá.

Pan předseda Fiala bohužel nečte noviny, nečte je dlouho, je to škoda. Brzda už není potřeba, Německo předčasně končí s cenovou regulací, regulací cen elektřiny. Německý strop na energie se třese, dostal ránu od ústavních soudců. Německo předčasně ukončí regulaci cen energií, podle Scholze už to není potřeba. Pan předseda Fiala tady půl svého projevu mluví o Německu, mluví o tom, jak to Němci dělají, a situace v Německu je přesně odlišná. Německé firmy, němečtí občané možná díky chybám německé vlády budou ještě vracet finanční prostředky, které jim za poslední dva roky byly dány. Tak takovéto chyby naše vláda nedělá a dělat nebude.

Druhá věc. Ty emisní povolenky, o kterých tady neustále mluvíte, tak všechny emisní povolenky jsou v rozpočtu a slouží různým složkám i pro energii. Jsou v rozpočtu, který jste včera schválili. (Poslankyně Schillerová z místa: My ne.) 40 miliard emisních povolenek pro rok 2024 je součástí rozpočtu. A ta emisní povolenka - pan Fiala tady není - ta emisní povolenka je to zelené dole. (Ukazuje graf.) To modré je vývoj plynu za roky 2021, 2022, 2023, to červené je cena elektřiny. Tak jen abyste se podívali, jak povolenka má vliv na cenu.

Uhlí. 5 % obyvatel České republiky používá uhlí k vytápění. My děláme všechno pro to, aby tito lidé už to uhlí do těch sklepů skladovat nemuseli, mohli topit moderními vytápěními a ne tím minulým. A když už jsme u toho uhlí, vy tady strašíte tím, co bude s uhelnými elektrárnami v budoucnu. Fajn. A už jste tak jako zapomněli, kolik uhelné elektrárny v době krize vydělaly. Kdo zbohatl na výrobě elektrické energie z uhlí. Tak jenom abychom si nalili čistého vína.

A teď už pojďme tedy spíše k těm aktuálním záležitostem. Možná než se dostanu k řešení, o kterém tady dneska hovořím, tak možná na úvod musím připomenout, jak se řešily problémy s energiemi na konci minulé vlády. Minulá vláda věděla, že tady může přijít pád Bohemia Energy. Minulá vláda věděla o tom, co se děje na trhu s energiemi, a přesto nezasáhla. Nechali to dojít až do extrému. Potom jsme tady viděli v přímém přenosu, jak se hádá Karel Havlíček s tehdejší ministryní Maláčovou, jak se má ten problém řešit. To systémové řešení - a proto nás prosím neškolte, jak se mají řešit ceny energií, protože to systémové řešení nastavil až Marian Jurečka úpravou normativů, příspěvků na bydlení, kampaní Zkrotíme energie ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí, rozšířením systémové podpory, které zajistí dlouhodobou ochranu rodin před zvyšováním ceny energií a před pádem do energetické chudoby.

Pojďme možná u té diskuse ji využít k tomu, abychom si připomněli konkrétní kroky, jakými Ministerstvo životního prostředí pomáhá domácnostem i firmám zvládnout současnou krizi cen energií i modernizaci českého průmyslu, české energetiky, která je tak potřebná. Díky krokům, o kterých teď budu mluvit, vyjde Česko z krize jako vítěz. Zlepšíme naši konkurenceschopnost využitím energetické účinnosti, které jsme, ano, po vládě Andreje Babiše převzali ekonomiku jako jednu z energeticky nejnáročnějších v Evropské unii, a proto také na české firmy ta krize masově dopadla. Rád vám představím, že se peníze z evropských zdrojů dají využít násobě lépe s vyššími multiplikačními efekty než posílat stovky milionů korun na výrobní linku na pečivo.

Pojďme to vzít od základů. Jako ministr životního prostředí jsem zodpovědný za to, aby naše česká krajina zůstala zdravá. Potřebujeme se zbavit závislosti na fosilních palivech a současně potřebujeme rozběhnout adaptace, a to předpokládám, že tady nebudeme v rozporu. Každý si totiž asi všiml, že letošní léto bylo nejteplejší v historii. Musíme přece vidět nárůst lesních požárů a dalších výkyvů podnebí. Proto je naším společným cílem připravit naši zemi pro budoucí generace, tak aby se nám žilo lépe. Adaptovat naše města, naše obce, naši volnou přírodu a krajinu na zvyšující se teploty, na klimatickou změnu je naprosto klíčové a zásadní do budoucna.

Proto právě Ministerstvo životního prostředí nazývám jako ministerstvo budoucnosti. Protože nám reálně, nám jako lidovcům i celé vládě, na budoucnosti záleží. Dokážeme se totiž dívat dál. Dál než jenom za čtyřleté volební období. Musíme mít vizi. Musíme mít vizi, jak vést Česko dlouhodobě, nejen krátkodobě pro nějaké volební období. Pro nás je klíčové, abychom dokázali Českou republiku provést procesem dekarbonizace a modernizace a zároveň abychom toto dokázali udělat tak, že změny nedopadnou na české rodiny, a zároveň zůstaneme zemí technologickou, zemí technologického pokroku. Zemí, která dokáže modernizovat a využívat svůj potenciál.

Jsou technologie, ve kterých už nedoženeme Čínu, ale máme tady české výrobce, české producenty takových tepelných čerpadel. Česká republika vyrábí 200 000 tepelných čerpadel. Do tří let jich budeme vyrábět milion. To je podpora průmyslu. To je podpora exportu. To je podpora moderních technologií, technologií budoucnosti. A toto my děláme na Ministerstvu životního prostředí. Pomáháme s procesem podpory inovativních firem, inovací a technologií, stejně tak jako Ministerstvo průmyslu, stejně tak jako celá řada dalších kolegů ve vládě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP