(12.30 hodin)
(pokračuje Petr Hladík)

Už totiž není čas dohánět to, co tady mělo být - nezávislá energetika využívající slunce, vodu, vítr, ale také odpady. Komunitní energetika i v našich nejmenších obcích. Čistá moderní doprava bez emisí. Nebo třeba efektivní soběstačné budovy, které jsou nenáročné na provoz, v létě chladí rozpálené město. My jsme prováhali ten čas. Prováhali ten čas, kdy začít s touto modernizací. Proto jako trošku v Česku obvykle zase doháníme. Ruku na srdce, ono nás totiž předběhlo i to Polsko. V Polsku je dneska na střechách rodinných domů 1,3 milionu malých instalací fotovoltaik, průměrně je to 8 kilowatt-peak na jednu domácnost a dohromady je to 10 gigawattů. Je to na obyvatele třikrát více, než má Česká republika. To je signál (reakce z pléna), že potenciál pro fotovoltaiku je u nás stále obrovský.

Já jsem vám do řeči také neskákal... (Odmlka.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Kolegové, kolegyně, prosím o klid. Děkuji. Prosím, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Děkuji mnohokrát. Chování je jeden z projevů naší společnosti.

My tady máme novou éru. Novou éru, kterou rozjela vláda Petra Fialy. My jsme si vetkli do vínku, že uděláme fotovoltaiku na 100 000 střechách. Jsme v polovině té vlády a máme už toto splněno. A těch střech bude mnohem víc, možná čtvrt milionu, protože to zajistí soběstačnost. Soběstačnost domácností, soběstačnost rodinných i bytových domů. To je totiž budoucnost. Budoucnost ve stabilitě, v soběstačnosti jednotlivých domů, jednotlivých výrob, jednotlivých průmyslových areálů a jednotlivých technologických firem.

Je nutno zdůraznit, že totiž nemluvím o žádné daleké budoucnosti. My tu zelenou modernizaci musíme projít poměrně rychle. Naším cílem je investovat. Investovat do modernizace, abychom náležitě chytli tu novou průmyslovou revoluci, která se tady právě teď odehrává. My chceme zůstat lídry v elektrotechnologii, lídry v čipech, lídry v tepelných čerpadlech. To je historie České republiky a budoucnost českého průmyslu. Vedle zelené elektřiny potřebujeme využít potenciál renovace budov. Dobře zateplené a kvalitní domy s rekuperací potřebují minimum energie na vytápění.

My jsme bohužel nedokázali za minulé vlády výrazným způsobem investovat do veřejných budov, do kancelářských prostor, do radnic, do škol, školek, tak abychom snížili ty dopady pro veřejné budovy právě při zvyšujících se cenách energií. Proto v Nové zelené úsporám, která postihuje všechny segmenty, máme celkem šest dotačních titulů. Tři pro rodinné domy, tři pro bytové domy. (Ukazuje materiál.) Každý vlastník a každý nájemník má teď šanci rekonstruovat svůj dům, svůj byt takovým způsobem, aby snížil výdaje na energie jako takové, ať už používá plyn, elektřinu, nebo uhlí. Když dám příklad a podívám se na takový dům, který byl původně vytápěn elektrokotlem, dostal z Nové zelené úsporám 200 000, nahradil to tepelným čerpadlem, baterií a fotovoltaikou, tak dneska šetří 18 000 ročně. Nejlepší je totiž ta energie, kterou nemusíme vyrobit a spotřebovat.

V nově vyhlášených výzvách klademe důraz na komplexní renovaci veřejných budov, tak abychom snížili energetickou náročnost, abychom využili obnovitelné zdroje energie, abychom zlepšili kvalitní vnitřní prostředí nebo posílili schopnost adaptovat tyto budovy na změnu klimatu. Výzvy tak umožní školám, nemocnicím, obecním úřadům a dalším veřejným budovám získat finanční prostředky nejen na realizaci zateplení, ale také na modernizaci vnitřního osvětlení, instalaci fotovoltaik, zelených střech, systém pro zachytávání vody, úprav vod šedých a dešťových. K tomu, abychom mohli tímto procesem projít, nám pomáhají nástroje, jako je ten Modernizační fond, o kterém hovoříte. Tak ten Modernizační fond se používá poměrně k celé řadě věcí. Je určen právě na to zateplování, je určen na modernizaci průmyslu (ukazuje materiál), je určen na modernizaci teplárenských soustav - 40 % obyvatel České republiky je na teplárnách - je určen na modernizaci dopravy, je určen na přenosové sítě, na posilování přenosových sítí, ale také na nové zdroje, které přijdou, biometan, vodík, tak abychom dokázali využít ten transportní potenciál země uprostřed Evropy, tak aby se u nás dalo nabíjet, tak aby se nové zelené plyny u nás daly čerpat a také transportovat.

My jsme totiž už z toho Modernizačního fondu podpořili tisíce a tisíce projektů. Tak na nové obnovitelné zdroje v energetice šlo 18 miliard korun za naší vlády. Na teplárenství a modernizace soustav teplárenství 70 miliard, zlepšení energetické účinnosti do průmyslu 27 miliard, do veřejných budov, především do zateplování, jak jsem o tom hovořil, 4 miliardy. A potom do Nové zelené úsporám celkem 13 miliard korun. To jsou všechno oblasti, které dokážou nás dostat z té doby fosilní na dobu budoucnosti. My to děláme pragmaticky, krok za krokem, vytrvale, nealarmisticky a neaktivisticky. Je potřeba toto odlišovat. My jsme těmi, kteří při vyjednávání v Unii praktickými kroky, praktickou zpětnou vazbou vyjednáváme takovým způsobem, abychom dokázali modernizovat, ale zároveň aby to bylo realistické. Proto tato vláda například vyjednala 30 % volných emisních povolenek do teplárenských soustav. Protože 40 % Čechů - a je to český zájem - je na centrálním zásobování teplem. A my nechceme, aby se tyto systémy rozpadly. My chceme je modernizovat, ale umožnit tuto výhodu, kterou západní státy často nemají, tak abychom tuto výhodu, která má svůj obrovský pozitivní ekologický dopad, dál mohli umožnit českým obyvatelům především ve městech.

Ta čísla hovoří jasně. My jdeme krok za krokem takový způsobem, abychom dokázali tuto modernizaci provést. Ano, teď se nám možná můžete smát, možná můžete se dívat na minulost a na současnost. Ale my se díváme na budoucnost. My zajišťujeme to, aby se tady dobře žilo všem generacím, zítra, pozítří, příští rok, stejně jako za deset let. Protože pokud ty věci teď neuděláme, tak nám hrozí, že třeba za deset let tady budeme stát a budeme si tady povídat o tom, jak máme dvacetiprocentní nezaměstnanost, jak naše ekonomika je málo výkonná, jak k nám nepřicházejí investoři, jak nám odešly výrobní a technologické firmy. Protože ty, o kterých hovoříte - a já tam jezdím velmi často - potřebují, potřebují a chtějí moderní zdroje. Chtějí zelenou energii. Chtějí, aby dokázaly vyrábět efektivně s využitím těchto zdrojů, chtějí šetřit, chtějí spořit a samy se věnují tomu, kdy říkají, nechceme, aby naše výroba produkovala jakékoliv odpady, které by se mohly skládkovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP