(12.40 hodin)
(pokračuje Petr Hladík)

Já možná ukážu ještě poslední čísla a to jsou čísla efektivity Nové zelené úsporám. Jenom za poslední dva měsíce 65 000 žadatelů. Za dva měsíce. Ti lidé moc dobře vědí, a já jim za to děkuji, že je velmi racionální investovat do svých rodinných a bytových domů. Toto je odpověď na to, že jsme dokázali a dokážeme připravit naše domácnosti a náš průmysl na dlouhodobou, dlouhodobou stabilitu cen energií jako takových.

Možná úplně na závěr mi dovolte říct jednu věc. Já tady dneska hovořím o budoucnosti a o tom, co pro budoucnost děláme. Hovořím o tom úplně záměrně. Protože každý, kdo hospodaří, každý, kdo má firmu, každý, kdo má živnost, každý, kdo dělá domácí rozpočet a počítá, co si může dovolit, tak ví, že nemůže žít na dluh. Že to, co si půjčí, se musí splatit. Že je lepší investovat do nové lednice, která má poloviční nebo třetinovou spotřebu, než ta dvacet let stará lednice. Protože to je to, co my teď děláme. My ve velkém investujeme do těch nových technologií, které mají třetinovou, někdy pětinovou spotřebu než ty technologie minulosti. Děkuji a hezký den. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji, pane ministře. Vaše vystoupení vyvolalo několik faktických poznámek. Tak ještě poprosím, aby chviličku pan ministr Síkela vydržel. Jako první s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová a připraví se pan poslanec Kubíček. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. To bylo něco strašnýho, pane ministře. (Smích a potlesk poslanců ANO.) To bylo něco strašnýho. Já jsem se normálně dostala do doby - vy jste osmdesátý čtvrtý ročník, vy jste ještě hodně mladej - já jsem se dostala do doby, jako když slyším ty svazácký přednesy, ne? Vy jste mi vlastně řekl, že žiju v zemi, kde zítra znamená již včera. (Hovoří velmi důrazně.) Všechno je krásný, zalitý sluncem! Rodiny, hlavně ty rodiny podporujeme! Průmysl podporujeme tím, že budou fotovoltaiky a budou dělat tepelný čerpadla! Co to bylo tohleto? To bylo něco strašnýho jako. Dochází vám, kam jsme se dostali s tím POZE a kdo to POZE vlastně vymyslel? A jak se to POZE tady objevilo? Dochází vám, kolik nás ty fotovoltaiky stojí ještě dnes a budou stát? A bude nás to stát minimálně do roku nějakých 2035, možná ještě dál? Že jste si jako vláda dali nařízení... Dřív to aspoň bylo fifty - fifty, že půlku platil stát, půlku platili poplatníci. Ale dneska? Dneska jste si dali nařízení, že zaplatíte jenom 9,350 miliardy a zbytek ERÚ rozpustí do regulační ceny.

Jako já jsem úplně v šoku, co vy tady všechno jste říkal. Já vím, vám to připadá směšný. (Ministr se usmívá.) Jsem ráda, že jste tady napomínal poslance, kteří se smáli, a teď děláte úplně to stejný. Takže si zameťte před vlastním prahem! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Kubíček a připraví se pan poslanec Brabec. Prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Tak děkuji za slovo, paní předsedající. No já jsem si tady poslechl ten projev a vzpomněl jsem si na Jakeše na Červeném Hrádku. Bylo to velmi zábavné, velmi poučné. A pane ministře, opravdu, skutečně, to bych nevymyslel, co jste řekl. Mimochodem při tom vašem projevu vydal Energetický regulační úřad už svoje finální cenové rozhodnutí, kde můžeme oznámit - při spotřebě 3 megawattů vzroste cena elektrické energie pro lidi o 4 000. (Potlesk poslanců ANO.) Tak to bylo to výborné, které tady fungovalo!

Pokud si pamatuju - a vím, že jste z té zvláštní strany KDU-ČSL, které nevadí vládnout v globálu vůbec s nikým, no, tak ta vaše strana tady byla u toho solárního tunelu, který začínal před rokem 2010, který stojí tuto republiku 650 miliard korun. Vy tady povídáte nějaké věci, co jste všechno udělal, jsem tady viděl ty vaše papírky. Vy jste to udělal? Vždyť vy jste ministr chvilku. Vy jste nemohl nic udělat, kdyby vám to ti úředníci nepředstavili, tak to neuděláte! (Potlesk poslanců ANO.) Bylo to teda opravdu otřesné. Já jsem myslel, že se budeme bavit fakticky, ale ideologické přednášky si nechte pro sebe. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou pan poslanec Brabec a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Pane ministře, já bych s vámi chtěl hrát volejbal. Nejenom proto, že vy jste vysoký, ale vy umíte nádherně nahrávat na smeč. Jo, to se hned tak nevidí. (Potlesk poslanců ANO.) Ale protihráči v tomto případě teda.

Vy jste říkal, já se k tomu pak vrátím ve svém projevu, teď na dvě minuty nemám čas, ale vy jste říkal - no, podívejte se, kdo vydělal na těch energiích ty miliardy, ty stovky miliard? No jasně, to my jsme se podívali, vy určitě taky. Ale víte, proč vydělali ty stovky miliard? No protože vy jako vláda jste je nezastropovali. Takže oni vydělali ty stovky miliard, a potom vláda dává ty žebračenky doslova lidem, aby pak měli ty příspěvky na bydlení a na energie. Takže jasně, ty energetické podniky nebo ti giganti vydělali ty stovky miliard. Ale proč? Tomu se dalo snadno zabránit. Vy jste tomu mohli zabránit. Takže to je první věc.

Druhá věc. Vy jste tady ukazoval graf s tou emisní povolenkou. Ale přečetl jste si třeba, kolik činí podíl emisní povolenky ceny na teple? To je až 50 % té ceny tepla. To znamená, teď třeba Sokolovská uhelná zvyšuje o 25 % ceny tepla. No právě proto, že je emisní povolenka. Takže to není malá část. Podívejte se pořádně, co opravdu tvoří cena emisní povolenky po tom, když se odpočítají všechny ty náklady. To je zásadní.

A už to tady padlo. Pane ministře, já si myslím, že nemůžete popřít, že Modernizační fond a drtivou většinu těch projektů prostě vyjednala a připravila naše vláda. Kdybyste neměli těch 500 miliard, které tam přijdou, tak prostě nemáte, z čeho utrácet. Vy jste teď přišel k prostřenému stolu krásně a teď konzumujete. A budete konzumovat ty další roky a potom budou ještě další konzumovat z těch peněz, které jsme vyjednali v Evropské unii. A ti lidi, kteří přišli a umějí to vyjednat, tak to jsou naši lidi. Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuju za dodržení času. A nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane ministře, kolegyně, kolegové, i já se musím vyjádřit na projev pana ministra životního prostředí. Arogance, přezíravost, namyšlenost. Bylo to strašné, pane ministře.

Dneska tady vystupoval náš pan Karel Havlíček. Říkal - pojďme hledat to řešení. Jaký je dneska bod? Ceny energií od ledna roku 2024. A vaše vystoupení - nás neškolte, jak se mají řešit energie. To jste tady řekl, tady u tohoto pultu. Je to vůbec možné, aby se takto vyjadřoval ministr životního prostředí? Připadá vám to normální? Vy tady hovoříte o nějaké vizi? Mohl byste mi ji ukázat, tu vizi? Vy jste tady začal používat, a musím to říct, o Modernizačním fondu. Já jsem jako šéfka Asociace krajů také vyjednávala Modernizační fond. A to, co tady řekl Richard Brabec, to vyjednal všechno on. Vy v tuto chvíli přicházíte a říkáte, jak jste všechno udělal. Ale vy jste to neudělal.

A musím říct, že když tady hovoříte o těch skvělých emisních povolenkách, ano, jsem z Karlovarského kraje - o 25 % včera oznámila Sokolovská uhelná, že se navýší cena tepla, protože je to kvůli emisním povolenkám a je to také kvůli tomu, že jste včera přinesl na vládu nařízení, že se navýší o 3 % samozřejmě za vydobytý nerost v rámci uhlí a v rámci dalších o 1 %.

A vy říkáte, že ti lidé se mají skvěle? Tak se jich zeptejte. Běžte mezi ně. Možná kdybyste mezi ně šel a trochu jste si je poslechl, tak byste tady tak nestál a neříkal byste, dovolím a troufnu si to říct, ty nesmysly, které jste tady říkal. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Hrnčíř a připraví se pan poslanec Král. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Já jsem nechtěl tady vystupovat, říkal jsem si, řeknou to tady naši kolegové. Ale když jsem slyšel ty bláboly pana ministra Hladíka, já se obávám, že on těm blábolům opravdu i věří. Opravdu jsem dostal strach teď, kdo sedí v naší vládě a kdo řídí tuhle zemi. Já si myslím, že překonal úplně všechno. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP