(13.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já jenom pro vysvětlenou. Faktická poznámka je k tomu, aby se reagovalo na předchozí vystoupení, což si myslím, že bylo naplněno, takže byla legitimní faktická poznámka.

Nyní s faktickou poznámkou se hlásí pan ministr Hladík. Prosím.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Já musím říci, paní poslankyně, že to, že jsme zvýšili ceny za dobývání nerostných surovin, je krok správný. A notabene to bylo pod tlakem obcí a měst. Protože drtivá většina příjmů z toho nebude příjmem státu, ale bude příjmem obcí a krajů. To víte moc dobře. To je první věc.

Druhá věc. To, že jsme zrušili Uhelnou komisi, já jsem rád, protože přece uhlí není budoucnost, uhlí je minulost a musíme se na to dívat tímto způsobem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. A máme tu opět další dvě faktické poznámky, tři faktické poznámky. Poprosím nejprve pana poslance... čtyři faktické poznámky... Langa. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Já vůbec nejsem odborník v této oblasti, já jsem pouze ten nešťastník, který si zateplil barák, pořídil si tepelné čerpadlo a nyní platí jako mourovatý. A když se tady opravdu podívám, i po tom vystoupení pana premiéra a po těch dalších vystoupeních tady pravicových představitelů, kteří říkají, jak je to všechno super, tak já tady čtu přesně to, co dnes vyšlo teď před pár minutami: Vrátí se platby za obnovitelné zdroje, které byly od loňského října do konce letošního roku odpuštěny a platil je stát. Za každou spotřebovanou megawatthodinu se bude platit o 600 korun s DPH více, takže při typické spotřebě domácnosti 3 megawatthodiny to bude 1 800 korun ročně navíc. K tomu ještě vzroste platba za distribuci a další služby, a tak celková platba za megawatthodinu naroste asi o 1 300 korun.

Prosím vás, já mám na domě, mám poměrně velký dům na venkově a platím kolem 15 megawattů za rok, protože tam nemáme plyn, nemám jinou možnost. A jestli si pan premiér myslí, že 15 megawattů krát 1 300 korun je malá částka, že to jsou nízká procenta, přitom mám zateplený dům, mám tepelné čerpadlo - o čem vy tady hovoříte, že to je budoucnost. Dnes se vůbec nebude vyplácet lidem si pořizovat tepelná čerpadla. Já se ptám, z čeho to má běžný občan platit? Já to možná unesu jako poslanec, ale prostě toto přece není možné! Takto se nemůžete chovat k lidem! Vy tady s klidným srdcem toto vyhlásíte. Co budou dělat ti lidi, co mají třeba refixace a podobně? Mají základní platy, které jim nezvyšujete. Z čeho to mají platit? se ptám. Odpovězte mi tady někdo od vás zprava, z čeho mají lidé zaplatit to navýšení, tohle vražedné navýšení elektrické energie?

Je to neskutečný, jak se chováte! Jste arogantní vláda! Odstupte, zabalte to a nechte to na někom, kdo to umí dělat lépe! (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Král, připraví se paní poslankyně Fialová. Prosím.

 

Poslanec Václav Král: Tak jak to říci za ty dvě minuty? Dvě poznámky.

K tomu Modernizačnímu fondu. Když jsem chválil, tak samozřejmě ale s tím vědomím, že Modernizační fond, respektive výnos z emisních povolenek je naprosté šílenství a naprosté vítězství přerozdělování a zeleného socialismu. Na jednu stranu zvyšujeme cenu energií, abychom potom prostřednictvím Modernizačního fondu mohli ty peníze v lepším případě investovat, v horším případě je projedli na snižování sociálních dopadů, které jsou způsobeny vysokými cenami energií. Tak to přece snad tady všichni víme a nemusíme to říkat. A pojďme se zamyslet, jak to udělat. Když už to ale musí být, ten Modernizační fond, tak pojďme aspoň zajistit, aby skutečně ty peníze zůstaly alespoň na ty investice a neprojídali jsme je například tím, že budeme zase znovu uměle snižovat ceny energií, což pak se tedy kruh jako uzavře. A je to pro mě naprosto nepochopitelné.

A poznámka k uhlí - pan ministr tady je. Prosím vás, neřešme, jestli uhlí je minulost, nebo budoucnost. Zdá se, že není, když jsme si řekli, že tedy nesmíme vypouštět sodovkový plyn do ovzduší v rámci zelené ideologie. Ale pane ministře, já se omlouvám, uhlí je realita, uhlí je současnost a je to skutečnost. A je to jediné palivo a zdroj energie, který máme, stabilní energie a říditelné energie, na území České republiky. Tak pojďme se zamyslet, jak ho tady budeme mít do doby, než postavíme nové stabilní zdroje. A těmi novými stabilními zdroji je jádro. To znamená, uhlí tady budeme mít minimálně do roku 2045, možná 2050 a postavíme plynové elektrárny. A ty budou ale sloužit zejména pro podpůrné služby, to znamená, nebude to stabilní dodávka do sítí, budou to pouze ty minutové podpůrné služby. Do té doby tady bude uhlí a pojďme si říci, co s ním uděláme! (Potlesk z koaličních lavic.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou paní poslankyně Fialová a připraví se pan poslanec Bělobrádek. Prosím.

 

Poslankyně Eva Fialová: Já děkuji za slovo. Já budu velice rychlá a budu také reagovat na pana ministra, který tady řekl, že je velice rád, že se zrušila Uhelná komise, že uhlí není budoucnost. Dobře, ale víte také, co se na té komisi doopravdy řešilo? Víte, že se tam řešilo, co bude s těmi lidmi poté, až se uzavře ta těžba? Z čeho pak zaplatí ty drahé energie, když nebudou mít co dělat? Že se tam řešily socioekonomické dopady? Že se tam řešila nová legislativa? To vám nic neříká? Z čeho pak budou lidi platit ty vaše drahé energie, když nebudou znát svoji budoucnost? A vy nejste schopni nám říci do těch regionů, co dál se tam stane a jaká ta budoucnost pro ty regiony je! (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Bělobrádek a pak se znovu hlásí pan ministr Hladík. Vy dáváte přednost, dobře, tak prosím, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Tak přece máme spravedlivou transformaci. Přece máme na každém uhelném regionu konkrétní komise, které tohle řeší. Přece tady máme ty jednotlivé komise na úrovni krajů. Proto tady máme... A já se omlouvám, zrovna v Karlovarském a Ústeckém kraji jsem byl nejčastěji po tu dobu, co jsem ministrem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Bělobrádek a připraví se paní poslankyně Oulehlová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, dámy a pánové, já jsem velice oceňoval slova Karla Havlíčka, když v tom svém úvodním slovu hovořil, že bychom měli být věcní, že bychom se neměli vracet do historie, že bychom se neměli urážet. A musím říci, že je vidět, že na rozdíl od něj to mnozí z vás takto neviděli.

Paní kolegyně Peštová teď sice telefonuje, ale já si vaším prostřednictvím dovolím říci, že si myslím, že bylo trochu nejapné tady hovořit o věku pana ministra. Já myslím, že to bychom si mohli odpustit. To je, jako kdybych já řekl, že máte natočeno na tachometru dost. Já myslím, že to fakt sem nepatří. A stejně tak si myslím, že sem nepatří, jak to bylo kdysi a kdo jak hlasoval. Ono v tomhle smyslu podle mě bychom si mohli říkat, kdo byl v té době, kdy se některé zákony schvalovaly, kdo byl členem které strany, tehdy vládní, kdo byl jejich kandidátem, kdo byl jejich voličem. A tady vyčítat panu ministrovi, když on v té době vůbec ani nebyl členem té strany, něco, já myslím, že to není úplně tak korektní.

Tak bych poprosil, jestli bychom se mohli vrátit k té věcnosti, ke které pan místopředseda Havlíček v zásadě vyzýval, abychom ty invektivy i ty narážky a zesměšňování druhých trochu umírnili a skutečně se věnovali té věcné stránce, protože to je velice důležité. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji za dodržení času. Uklidnit se to úplně nepodařilo, pane poslanče, máme tu další čtyři faktické poznámky. Nyní tedy paní poslankyně Oulehlová a připraví se paní poslankyně Ožanová. Požádám pana ministra ještě o strpení. Prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Děkuji, vážená paní předsedající, za slovo. Dobrý den, vážené kolegyně, vážení kolegové. Jsem ze Sokolovska, pane ministře. Kašlete na nás! Totálně na nás kašlete! Vaše spravedlivá transformace není vůbec spravedlivá. Vůbec! Není to na projekty, které opravdu umožní těm, kteří nyní pracují v hornictví, aby měli plnohodnotnou práci. Celé roky dodáváme od nás ze Sokolovska energii elektrickou, vytápíme ze Sokolovska téměř celý kraj. Já když jsem byla malá holka a napadl sníh, tak byl do hodiny černý. Dneska je to úplně něco jiného. Jsou tam filtry, je to už rozdíl, je to čisté.***




Přihlásit/registrovat se do ISP