(13.10 hodin)
(pokračuje Renata Oulehlová)

Dneska vyšla cena za teplo. Bude to díky, díky emisním povolenkám, díky zelenému šílenství, které vy podporujete, o téměř 30 % víc za teplo. Proboha, vzpamatujme se! Vždyť 50 % ceny tepla dneska někam odchází, nic se nám nevrací. Mluvím o regionu, u nás se těží! Nikdo - pana ministra Síkelu tady vyzývám stále, ať nám pomůže, ať přijede. Jenže vy se bojíte s námi mluvit. Vy jste silní tady u pultíku, ale abyste přijeli mezi ty horníky, na to odvahu nemáte! A moje kolegyně Eva Fialová to řekla dobře - co s těmi lidmi bude? Co s námi bude? Kde ti lidé budou pracovat? A jestli se zdraží elektřina, plyn, tak se zdraží úplně všechno. I ten rohlík bude dražší. (Potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou, paní poslankyně Ožanová, připraví se paní poslankyně Pastuchová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Jak vážená paní předsedající ví, já jsem stáhla taky už nějakou poznámku. Snažila jsem se dobrat k tomu, aby mohl vystoupit pan ministr Síkela, protože opravdu jsme u cen energií. Nicméně musím zareagovat, vaším prostřednictvím, paní předsedající, na kolegu Bělobrádka. Tady by stačilo, kdyby pan ministr Hladík dal dneska přednost panu ministru Síkelovi, abychom se dobrali k těm cenám energií, a nechoval se tak, jak se choval. Ano, kolega Havlíček slíbil, že budeme se chovat důstojně. Všechno by bylo v pořádku, kdyby nebylo toho vystoupení. Já opravdu se k tomu nechci dál vracet. Já jsem měla připraveno, co všechno bych chtěla říct, ale domnívám se, že by bylo lepší, kdyby hovořil pan ministr Síkela.

A pane ministře Hladíku, vy jste mu měl dát přednost, protože toho se více ta dnešní schůze týká, a ne vás.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Pastuchová s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Bělobrádek. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já chci reagovat na pana kolegu Bělobrádka. K energiím se vyjadřovat nebudu, protože to není můj obor. Ale vy jste tady řekl úplně perfektní věc a mně se to strašně líbilo. Nevracejme se do budoucnosti (minulosti), nekoukejme na to, co bylo. Co my tady od vás celé dva roky posloucháme? Jak to Babiš a celé ANO tady tak strašně zkazilo a vy to musíte napravovat? Tak se k tomu nevracejte a začněte něco dělat!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní pan poslanec Bělobrádek s faktickou poznámkou. A pak se opět hlásí pan ministr Hladík. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, paní předsedající. Já s paní kolegyní Pastuchovou souhlasím. Ono to samozřejmě není těžké, ta chyba je určitě na obou stranách, protože pokud posloucháte svého šéfa, když tady mluví, tak to je reminiscence za reminiscencí. Ale souhlasím, že by bylo lépe - a zkusme to aspoň při této příležitosti - se od toho oprostit a jít spíše k budoucnosti.

Co se týká toho uhlí. Tak já jsem přesvědčen, že my s tím stejně nic neuděláme, protože emisní povolenky jsou prostě faktem. Já si taky myslím, že to mohlo být trochu méně prudké, ten odklon od uhlí, ale to uhlí samozřejmě je velký problém v některých částech, tomu přece rozumíme všichni. Na druhou stranu s něčím těžko něco už uděláme. Je to prostě fakt, povolenky tady jsou a my nezabráníme tím, že právě povolenky dramaticky zdraží uhlí, to uhlí těžit bude nerentabilní, to prostě zdraží takovým způsobem, že už se dál nedá pokračovat. Chápu obavy v těch regionech, ale podívejte se, jsou tady i jiné regiony, které o toto zaměstnání přišly, kde se těžilo, těch regionů je několik, anebo tam byly úplně jiné potom sociální problémy, a nakonec se to zvládlo. Tak věřím, že se to zvládne i v těch regionech, kterých se útlum a ukončení těžby skutečně dotýká.

Jsem přesvědčen, že ani na úrovni vlády, ani teď na úrovni Evropské unie už s povolenkami prostě nejsme schopni pohnout, a proto musíme ne plakat nad tím, co se stalo, ale dívat se, co s tím můžeme co nejvíce udělat, a vzít ten fakt jako výzvu a pokusit se skutečně maximálně z té nové situace vytěžit pro naši republiku a pro naše občany.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A nyní opět s faktickou pan ministr Hladík a připraví se paní poslankyně Oulehlová. Prosím, pane ministře.

 

Ministr životního prostředí ČR Petr Hladík: Jenom krátce, opravdu fakticky. Myslím si, že ani já, ani současné Ministerstvo životního prostředí neděláme aktivistické věci, a myslím si, že děláme zelenou politiku s rozumem, a myslím si, že to je tak dobře.

Možná jenom na paní kolegyni ze Sokolovska. Já vás rád, až pojedu na Sokolovsko, k tomu přizvu. Já jsem se Sokolovskou uhelnou jednal. Sokolovská uhelná nepropustí ani jednoho zaměstnance. To mně deklarovali. Opravdu ne. Musím říct, že Sokolovská uhelná, když už se tady bavíme o konkrétní společnosti, myslím si, že dělá dobré věci, dobrým způsobem uvažuje nad budoucností. A opravdu, my jsme jednali s touto společností a opakovaně deklarovali, že ani jeden zaměstnanec nebude propuštěn. Budou převedeni do nových výrob, nových byznysů, které Sokolovská uhelná má. Jinak připomenu, Sokolovská uhelná má největší bateriové úložiště v České republice. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já děkuji. Prosím, dodržujme systém faktických poznámek. A nyní je na řadě paní poslankyně Oulehlová a připraví se pan poslanec Bělor. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Jenom jedna věta. Když se rychle odejde od uhlí, tak to nebude problém jednoho regionu, ale bude to problém celé České republiky. A to víte úplně stejně dobře jako já, protože občasné zdroje a sluníčko i vítr jsou občasné. To asi uznáte i vy. To opravdu nenahradí.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A nyní pan poslanec Bělor s faktickou poznámkou. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Roman Bělor: Já děkuji za slovo. Já jsem chtěl jenom říct, že obnovitelné zdroje nejsou a nebudou pouze šlehačkou na dortu, jak tady bylo řečeno. Je to zdroj energie, který je nejperspektivnější z hlediska investic a návratnosti. A prosím, nezapomínejme na to, protože jaderné elektrárny samozřejmě potřebujeme. Já jsem velký příznivec jaderných elektráren. Ale ten mix s obnovitelnými zdroji, jak o tom mluvil pan ministr životního prostředí, je přesně to, kudy musíme jít a vytěžit krajinu, spálit ji a vyhnat ji komínem. To opravdu umí každý. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A nyní požádám k pultíku pana ministra Síkelu s přednostním právem. Pane ministře, prosím.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nejprve, než přejdu ke svému projevu, a vím, že mně můj komunikační tým za to prokleje, Vojto, promiň - nedá mi, nedá mi, než nereagovat na tu přestřelku těch takzvaných formálních připomínek. A velmi si cením vystoupení pana poslance Bělobrádka a jeho výzvy, abychom se vrátili k tomu, co navrhl pan poslanec Havlíček, to znamená k věcnosti, abychom se vyvarovali urážek.

Víte, paní poslankyně Peštová, prostřednictvím paní předsedající, vy ráda rozdáváte a ten váš první příspěvek rozpoutal pak tu celou vlnu formálních připomínek. Já vím, že na ně máte právo. Já jenom někdy, když vás poslouchám, tak si vzpomenu na slavný dialog mezi sirem Winstonem Churchillem a Lady Nancy Astor, kdy Lady Nancy Astor říká Winstonu Churchillovi: "Kdybyste byl mým manželem, nalila bych vám do čaje jed." A Winston Churchill odvětil: "Kdybyste byla mou chotí, tak bych ten čaj vypil."

Co se týká těch urážek, které tady zazněly ohledně blábolů ze strany několika opozičních poslanců, já bych chtěl vyzvat, zejména u některých, aby se těchto výrazů vyvarovali, protože oni těch blábolů za sebou, paní poslankyně Vildumetzová, prostřednictvím paní předsedající, mají tolik, že by to vydalo na knihu. A týká se to opravdu jenom těch faktických připomínek, které byly urážlivé a nebyly věcné, protože zazněla tady celá řada faktických připomínek, které byly faktické.

A tím mi dovolte, abych plynule přešel k tomu, proč jsem dnes tady, a to je, abych reagoval na rozhodnutí Energetického regulačního úřadu, stejně jako na některé vaše dotazy, ať už ty, které zazněly dnes, nebo třeba na tiskové konferenci pana poslance Havlíčka, která byla tuším včera nebo předevčírem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP