(14.40 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

To znamená, tady buďme méně horliví, jinak se tady stane to, co nastalo v tom roce 2006 - 2010. 600 miliard nás to bude stát, pane ministře. Zákon o státní energetické koncepci, prosím pěkně, mrkněte se na ten zákon. Vy sázíte na zákon, který tady změní úplně všechno. Zákon nezmění. Státní energetická koncepce - navíc to není zákon, pokud se nepletu - ale státní energetická koncepce a její současný text není vůbec špatný, vytvořený někdy z roku 2015. Ale to, co je podstatnější, kdybyste se mrkli do závěrů Uhelné komise, tak jak se nazdrojovalo až do roku 2036 s ohledem, jak se bude utlumovat uhlí, tak de facto tam to máte. Čili nespoléhejte na to, že státní energetická koncepce tady otočí kormidlem. To je čistě úřednický pohled. Já jsem předpokládal, že vy jste trošku manažer a že se na to díváte více pragmaticky. To fakt nezmění žádné ceny energií.

Bohemia Energy - díky, že jste to zmínil. Bohemia Energy, dokonce jste naznačoval, že jsme o tom mohli vědět, nebo Energetický regulační úřad. Pokud o tom věděl, tak nevím, proč o tom tedy něco neřekl. Ale to, co je podstatnější, důsledek pádu Bohemia Energy není ani v českém Energetickém regulačním úřadu, ale je v Evropské komisi, v Evropské unii. A víte proč? Protože se totálně zliberalizoval energetický trh v Evropě a naprosto cíleně se tam pouštěly firmy typu Bohemia Energy a byly jich stovky po celé Evropě. Taky jich desítky popadaly v době začínající krize. A cílem bylo právě tlačit na ty velké, torpédovat ty ceny. Toto bylo dáno Evropskou komisí a ta neumožňovala, aby tady vznikl kontrolní mechanismus, který třeba vy znáte z té finanční branže. Tam je to něco úplně, úplně jiného. Čili ne že někdo nezasáhne. On dokonce nesměl zasáhnout! To je ta zásadní věc. Takže tady chybu hledejte u bruselských přátel!

Podíl v českém plynárenství. Tady bych s vámi i souhlasil v jedné věci. Vy jste se ptal, proč jsme nekupovali firmy v plynárenství. No, já bych i docela rád kupoval, nebo rád bych byl u toho, kdyby se kupovaly. Nezapomeňte, že se to prodalo všechno v roce dva tisíce... někdy dva, nepletu-li se. Prodalo se to komplet - distribuce, přeprava, obchod a tak dále. My jsme u toho nebyli, my u toho nesvítili. Popravdě řečeno, vy taky ne. Ale aby někdo kupoval, musí, pane ministře, což určitě víte, někdo prodávat. A on tady kupodivu nikdo nebyl v té době, konjunktuře, kdo by prodával. Kdo by prodával zásobníky, když na tom vydělával?

Tam byla snaha je prodat, až když už o to nebyl zájem z RWE. Taky za vámi přišli a vy jste to nakonec koupili. NET4GAS neměl zájem prodávat. NET4GAS v té době cucal - myslím tím vlastníci - z toho byznysu, který tam byl. To znamená, tam kdybychom přišli, že to chceme koupit, no tak to by byla nekřesťanská částka, za kterou by nás samozřejmě opozice tady zlynčovala, protože v době, kdy byly dobré ceny energií, tak my bychom se vlamovali do cizích dveří, notabene vlamovat se do něčeho, co jsme my způsobili, že se vůbec postavilo, čili že to tam někdo prodal. Myslím tím ne my jako naše strana, ale Česká republika. Ta prodala komplet infrastrukturu. To znamená, vlamovat se tam v době, kdy někdo nechce prodávat? To byste vědět měl. Tak to by bylo za nekřesťanské peníze. Takže to je ten důvod, proč jsme nekupovali v plynárenství. Vy jste toho využili teď, to vám nevyčítáme. Co vám vyčítám, je to, že to nekupujete za úplně ideální ceny.

Co se týká toho, proč jsme nepodporovali více obnovitelné zdroje. No my jsme s nimi měli docela práci, s těmi obnovitelnými zdroji, dávat do pořádku to, co se zde vytvořilo v letech 2006 až 2010, a to je ten 600miliardový tunel. Jinak jsme je samozřejmě podporovali, ale možná jinak, než jak byste si představoval. Podporovali jsme je na úrovni investic, nikoliv na úrovni provozu. A to, že se tolik nebudovaly jako nyní, je dáno čistě trhem, protože v momentě, kdy máte dobré ceny elektřiny, proč by někdo si budoval obnovitelné zdroje? Dneska se budují. A víte proč? Protože jsou vysoké ceny elektřiny. Proč jsou vysoké ceny elektřiny? No protože jsme v roce 2022 tomu nechali volný tržní průběh, výsledkem čehož bylo to, že u nás ty ceny rostly možná nejvíce, nebo jako země, téměř nejvíce v celé Evropě.

Pak jste zde otevřel klasickou otázku a to jsou zásobníky plynu. Opět, pane ministře, stále děláte stejnou chybu. Stejnou chybu jste dělal mimo jiné i s tím plynem. Víte, že jsem vám to vysvětloval mnohokrát, jak to funguje. Pořád jste tvrdil, jak jste toho Rusa porazil, jak jste jej zašlapal do země a jak jste zajistil to, že tady máme nulu plynu (z Ruska?). Dneska koukáte, že se vám sem ten plyn sem hrne ze všech stran. Ale to není vaše vina. Stejně tak jako zásobníky ve 12/21 (v prosinci 2021). Tak ještě jednou a snad už naposledy. A zase, poprosím kolegy z Ministerstva průmyslu - vím, že to nemáte jednoduché, vysvětlete to panu ministrovi.

Zásobníky se měří na začátku topné sezóny, což je obvykle 1. října, a na konci. V té době pochopitelně to má nějaký režim naplňování a vyprazdňování. Čili porovnávat to, jak to bylo někdy v polovičce roku, v polovičce měsíce prosince 2021, je irelevantní. Mimo jiné na to má vliv například počasí. To znamená, logicky, je-li chladno, tak se to vyprazdňuje rychleji, když je teplo, tak tam zase zůstávají. To, co je to nejpodstatnější, pane ministře, to nejpodstatnější, to není plyn náš, to je plyn obchodníků! A víte, kdy si ho tam ten obchodník nechává uskladňovat? Tehdy, když cítí, že se budou měnit ceny, nebo tehdy, když prostě cítí, že může být nějaké riziko, a tak dál. Mimo jiné v roce 2019 a v roce 2020 jsme tam měli - ne my, ale ti obchodníci - 99 % 1. října. A nepletu-li se, tak v tom roce 2021 to bylo někde přes 80 %, což bylo více o 10 %, než byl průměr Evropské unie. Ano, měli jsme tam více, než byl průměr Evropské unie. Ale pozor - ne my. Ne my, ti obchodníci.

A jestli chcete ty obchodníky natřít za to, že se měli připravit na válku s Ruskem, což jste kolikrát naznačoval, že už se to mělo vědět na ten podzim, tak si vážím slov pana ministra Stanjury, která řekl včera. Nikdo nemohl vědět s ohledem na rozpočet - a má pravdu - že vypukne válka na Ukrajině, tedy s výjimkou Putina. Nikdo se na to nemohl připravit. Má pravdu. Jestli někdo tvrdí, že věděl někdy v říjnu nebo v listopadu, že bude válka, tak prosím pěkně proč to tedy neřekl? To je jednoduché. Tak jako se na to nemohl připravit nikdo v rozpočtu, ani naše vláda, když jsme ho připravovali, jak jsme mohli vědět, tak ani vaše vláda, logicky, když jste začali vládnout. No tak to samozřejmě nemohli vědět ani ti obchodníci. Takže prosím, pane ministře, nevyčítejte obchodníkům, že neměli víc jak 80 % v zásobách plynu někdy 1. října 2021.

Ještě dvě otázky jste tady měl. Výjimka uhlí. Proč jsme nevyjednali výjimku uhlí? No víte proč? Protože v roce 2018, 2019 a v roce 2020 dokonce ještě Evropská komise tvrdila, že cena emisních povolenek bude někde mezi 20 až 30 eury. Dneska se pohybuje kolem 90 eur. Stejně bych mohl odpovědět já vám. Proč jste neudělali v rámci předsednictví něco pro to, aby se zvýšil počet emisních povolenek a klesla jejich cena? Vy jste hlasovali pro to, aby se snížil počet emisních povolenek, a tím pádem rostla jejich cena. Čili ta podstata není to, co vylobbujete v roce 2018, 2019, ta podstata je v tom, že zásadním způsobem rostly ceny emisních povolenek, že se to úplně utrhlo ze řetězu a vy jste to ještě v rámci vašeho předsednictví podpořili. Takže tady jste si trošku naběhl.

A ta poslední otázka, která byla, proč jsem neovlivnil moji ctěnou kolegyni paní Schillerovou v době, kdy byla ministryně financí, aby méně zadlužila Česko. Víte proč? A já si za tím stojím, co jsme dělali. Protože jsme podpořili ekonomiku. Protože byla pandemie, pane ministře. Protože v roce 2020, 2021 kdybychom se dívali jenom na to, jak padá jedna firma za druhou v době, kdy nemohly generovat žádný obrat, a nechali bychom to zcela volně, tak dneska jste v daleko, daleko horší situaci. A to ještě beru na zřetel to, nebo vzpomínám si velmi dobře na to - jak jste chtěli vy podporovat, myslím tím vy jakožto pětikoalice, když jste tvrdili, ať dáváme do té ekonomiky více, ať dáváme 100 % na krytí nákladů. My jsme dávali 50 %. To znamená, to, že jsme v letech 2020 a 2021 zvýšili zadlužení, poté co jsme ho od roku 2014 do roku 2019 v době konjunktury systematicky snižovali ze 44 na 29 nebo 30 %, a ta, o koho si tady otíráte boty, tak byla jedním ze tří ministrů financí, kteří tady udělali přebytkový rozpočet, byla to paní Schillerová, byl to pan Babiš a byl to pan Kočárník, nepletu-li se, v dobách dávno minulých, tak za to, za to byste jim měli poděkovat. Tak to je první věc.

A co se týká ještě jednou toho dluhu, který zde vznikl v letech 2020, 2021. Tak fajn, vznikl tady. Stojíme si za tím, že jsme podpořili ten trh, že jsme nenechali firmy, aby padly, průmysl, aby padl, a že jsme umožnili důstojné přežití v naprosto kritické situaci. Tak jenom podotýkám, že dluh vytvořený námi v letech 2014 až 2021, za osm let, je menší než vaší vlády v roce 2022, 2023 a 2024. Takže prosím, vzkažte to vašemu ministru financí, když mně jste dával za úkol, abych to vzkázal mé kolegyni jakožto ministryni financí.

Poslední, na koho budu reagovat, byl pan ministr Stanjura. Já mu děkuji za jeho rozbor. Musím říct, že to byl věcný rozbor. V zásadě tady řekl, tak jak já jsem si to rychle psal, všechno správně. Ale nerozumíme si politicky, pane ministře. My si rozumíme finančně. Vy jste zrekapituloval, jak to tady vzniklo, ano, je to tunel z let 2006 až 2010. Vy nenesete za něj vinu, my jsme za něj taky nenesli vinu, platíme všichni desítky miliard korun, to je všechno v pořádku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP