(14.50 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Správně jste řekl, jak se to rozděluje mezi stát a spotřebitele, jak to bylo v letech 2018, 2019, 2020. Správně jste řekl, a za to děkuji, že jste přiznal, že převádíte více plateb za obnovitelné zdroje, než jak tomu bylo v době, než jste to nepřevedli, to je těch 7 miliard korun za ty firmy. Za to všechno děkuji.

Ta podstata je někde jinde. Vy jste řekl, že těch 40 miliard korun, které posbíráte za emisní povolenky na Ministerstvu financí - to je ještě jednou pro pana ministra Hladíka, to je ta částka, o které možná neví - tak z této částky vlastně hradíte příspěvky na bydlení, péči o krajinu a tak dále, a zejména modernizaci železniční sítě. Jako železničního srdcaře mě to samozřejmě těší a mám z toho radost. Ale musím hrát fér, a to, že jezdím lokálkami, ještě neznamená, že upřednostním v tuhletu chvíli peníze, které půjdou na moderní železnici, před kompenzací cen energií pro ty, kteří tady zaplatili ty šílené částky. A to je to, v čem se prostě lišíme, kdy já tedy tvrdím, že to, co se posbírá, by mělo jít rovněž na kompenzace, a to, že by se mělo domluvit na té úrovni Evropské komise minimálně do doby, než se ten zákon přijme. To znamená, rozumím vám finančně. Fakticky mi říkáte, já už to mám de facto zasmluvněné, v uvozovkách de facto utracené. Ale bavíme se o tom, za co to utratíme. A já tvrdím, že by bylo fér to dát těm, kteří ty vysoké ceny zaplatili. A myslím, že to snad zní logicky.

A je tady ještě jedna věc, kterou si neodpustím, to je takový šťouchanec do vás, pane ministře financí. Vy jste správně řekl, asi správně, to už jsem to nekontroloval, že za rok 2023 jste byl v lehkém deficitu vůči tomu, co jste vybral za vysoké ceny energií, a vůči těm kompenzacím, ale už jste šikovně neřekl, že v tom příštím roce budete v přebytku. Vy jste to spojil za ty dva roky a říkáte, když to vlastně spojím a udělám ten rok současný a příští, tak mi to, co vyberu, vyjde vlastně nastejno vůči tomu, co jsem vydal v roce 2023. A ten náš pohled je jiný. Já říkám, rok 2023 už je mrtvá liška. Konec, umyto, nazdar. Bavme se o roce 2024. A tam budete mít zcela zjevně těch 17 miliard korun z windfall tax podle toho, jak to plánujete. Skoro si troufám tvrdit, že tam něco vyberete ještě na dividendě ČEZ více, než jak byl ten standard. Já myslím, že tam jednotky miliard budou navíc. A ve finále to je to, o co tady hrajeme. To je těch 26 miliard korun, které kdybyste pustil do obnovitelných zdrojů energie, tak mají firmy klid, domácnosti klid. Já vám děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane místopředsedo. A nyní se opět vracíme k přihlášeným. Ještě načtu zase, kdo se omlouvá. Je to pan poslanec Ivan Adamec od 16.30 hodin z pracovních důvodů, Jan Kubík od 15 hodin z pracovních důvodů a Vít Vomáčka od 16.30 hodin z pracovních důvodů.

A nyní tedy pan poslanec Radek Koten se svým vystoupením a poté pan poslanec Roman Kubíček. Prosím.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, dovolte mi, abych tady řekl pár postřehů z té poměrně dlouhé debaty na toto téma. Já bych se vrátil ještě do dob minulých, ale je to opravdu velmi krátký exkurz. Dá se říci, že od roku 1989 se tady nepostavil žádný nový zdroj, který by nebyl naplánován ještě tehdejším režimem. Jednalo se tedy zejména o dokončení přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně a o dokončení projektu jaderné elektrárny Temelín. Od té doby bohužel musím konstatovat, že žádná další elektrárna se tady v České republice nepostavila. Pouze jsme reagovali u uhelných elektráren na jejich odsíření, ale to bylo tak všechno.

Co se týká zdrojů energie, které vy tady propagujete, ať to jsou větrníky, nebo solární panely, tak musíme si říct, že na takovéto zdroje, které jsou nestabilní, jsou právě potřebné ty přečerpávací vodní elektrárny nebo paroplynové elektrárny, které mohou kompenzovat ty změny potřeby výkonu v síti, protože jaderné elektrárny, to je velmi stabilní zdroj, nicméně vypnout ho nemůžete, takže musí být spojen zase s nějakou přečerpávací elektrárnou, jako například Dalešice.

Co se týká tranzitu energie tady přes Českou republiku, tak my jsme propojeni do okolních států čtyřmi linkami 400 kilovoltů do každého, kromě Slovenska, kde je tedy těch linek pět. Dá se říci, že naše rozvodná soustava je součástí té evropské. Nicméně naši občané ve svých účtech za energie platí právě za tu přenosovou soustavu, to znamená, platí vlastně i za to, že je potřebné právě ty takzvané ekologické zdroje přenést třeba z Německa z větrníků na jih do Itálie a podobně. A my tedy samozřejmě jsme součástí evropského prostoru, ale ty investice tady u nás musíme dělat právě za peníze českých občanů, nikoliv těch zahraničních, kteří tedy přes nás tlačí tu energii takzvanou zelenou do jiných států.

My tady máme takový trojlístek energií. Tady se pořád propaguje elektromobilita v souvislosti s elektřinou a tak dále. Ale ten trojlístek energií, to je plyn, elektřina a pohonné hmoty. V případě, že tedy už nebudou potřebné ty pohonné hmoty, tak zhruba ten ekvivalent je dalších 60 terawatthodin, které budeme tedy muset vyrobit navíc. V současné době toho ale nejsme schopni, protože máme tu produkci elektřiny celoroční 82 terawatthodin. Takže ty reakce na různé green dealy, a co se tady má dělat a jak nás to posune, tak já si spíš myslím, že nás to posune zpátky do Flintstoneových, tedy budeme tady mít nějaká odrážedla, protože ta energie prostě nebude.

Ještě tady zazněly nějaké názory na ten plyn a tak dále a v podstatě mně z projevu pana Síkely vyplynulo, že za všechno může Putin, za ty ceny energií. Ale já si myslím, že Putin u nás v České republice není u vlády a ani neprovozuje naše elektrárny. A myslím si, že pokud by vláda zastropovala tu energii přímo u výrobce, nebo u výrobců, tak by k tomu nemuselo dojít. Já si myslím, že tato vláda by měla přijmout normální, smysluplnou energetickou koncepci tak, abychom tedy mohli stavět, byť ekologické zdroje, například vodní další elektrárny, to by asi nebyl problém, popřípadě přečerpávací elektrárny, a opravdu dostavět tedy další bloky, ať už to jsou Dukovany, anebo Temelín.

Jinak co se týká toho zkapalněného LNG, jak tady zaznělo, tak vzhledem k tomu, že se tady tedy snižuje obsah CO2 a tak dále a je to všechno špatně, Evropská unie na tom trvá, že budeme uhlíkově neutrální, tak právě to LNG je náročné právě vysoce energeticky, protože se musí stlačovat, na to se samozřejmě ta energie spotřebovává taky, nehledě na to, že se nejhorším palivem, mazutem, v obrovských LNG tankerech převáží z druhé strany světa. Takže to jenom k té ekologii, a jak to asi tedy s tou ekologií myslí Evropská unie.

Myslím si tedy, že tato vláda by měla skutečně zastropovat energie přímo u výrobců, a pak by ty podniky, které budou mít problémy se svou existencí... Samozřejmě vláda bude mít i další problémy s nezaměstnaností a může se to skutečně zbořit jako domeček z karet v tom příštím roce. Takže apeluji skutečně na vládu, aby to nebrala na lehkou váhu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Konstatuji ještě, že se omlouvá pan poslanec Petr Letocha od 18.30 hodin z osobních důvodů.

A nyní jako další vystoupí pan poslanec Roman Kubíček, poté se připraví paní poslankyně Marie Pošarová. Prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, já se pokusím být poměrně stručný. Měl jsem to poměrně dlouhé, ale už tady toho hodně bylo řečeno. Dneska proběhl cenový výnos Energetického regulačního úřadu, takže v globálu už asi budeme vědět, jaké ceny budeme platit v příštím roce. A já bych tady pro osvětlení především té veřejnosti, která se na nás vydrží dívat, vlastně řekl, kolik to nakonec bude, protože my tady hovoříme o té složce silové elektřiny, pak tady hovoříme o té regulované složce. Ale to není všechno, z čeho se to skládá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP