(15.00 hodin)
(pokračuje Roman Kubíček)

Takže já bych si dovolil vám přečíst, z čeho se vlastně skládá celková složka té platby za elektřinu. Regulovaná složka ceny elektřiny se skládá: Cena za činnost operátora trhu, která bude v nějaké částce 13,18 koruny. Dále to bude cena za systémové služby, která bude 257 korun. Pak to bude poplatek za POZE 495 korun. Pozor, říkám bez DPH. Dále distribuce elektřiny něco kolem 1 900 korun. Celková cena vyjde - mám to teď přes prsty, protože to bylo necelých 66 % - cca nějakých 2 680 korun.

K tomu dostanete od nejlevnějšího providera - nebudu tady číst jméno - cenu silové energie, když si ji dneska sjednáte podle ceníku, 4 793 korun. Pak dostanete cenu za další systémové služby pro něj 311 korun. Pak dostanete platbu za jistič, dostanete spalnou platbu a dostanete se na nějakou částku, která vypočítána od těch providerů činí u toho nejlevnějšího pro normální domácnost, která nemá sjednanou výhodnou nižší cenu, 9 700 korun. U toho nejdražšího providera v současné chvíli je to 10 500 korun. Takže při spotřebě elektrické energie, která je na byt kalkulovaná na 2,5 megawattu, je ta celková roční částka 24 387 korun.

Tak, a světe div se, abychom to měli s čím porovnávat - ale to vždycky není ono, není to úplně to bezvadné - tak já vám tedy řeknu částku, která byla celkově za regulovanou složku, když jste neměli žádné úlevy, tak to bylo 2 007 korun. Plus nějaká platba za jistič podle toho vašeho jističe, jestli to bylo třikrát 20, třikrát 25 a tak dále, v nějaké částce kolem 150 korun. Plus cena za nějaké služby, která byla kolem 250 korun, a cena za silovou energii, která byla 2 600 korun. Takže vlastně ta celková suma a ten celkový náklad byl něco kolem 12 700 korun. Takže to drobné zvýšení ceny těch, co měli zafixovanou energii, je 100 % prakticky, když si to vezmete. Takže to nebude opravdu žádná legrace.

My se tady dneska plácáme po ramenou a říkáme si, jak je to všechno naprosto bezvadné, jak to funguje skvěle. Nicméně měl-li někdo zafixovanou energii, tak měl taky zafixované nějaké zálohy, ne? Ty zálohy jakoby fungovaly. Když mu dojde ta fixace, já řeknu třeba v měsíci září, kdykoliv, tak ony ty zálohy nepřijdou. Oni vám je automaticky nezvedají, tak to není. O si to požádáte, ale to udělá málokdo, ale pak vám přijde takzvané roční vyúčtování. To je to, na co si tady ti občané stěžovali. Oni platili něco každý měsíc, byli zvyklí na nějaké poplatky, jestli to byla částka 1 500, 2 500 korun, to je jedno, to není důležité v tu chvíli. Ale pak vám přijde ten doplatek a to se zase objeví, to jsou ty doplatky v těch desetitisících, které dopadnou na ty lidi, kteří do toho spadnou. Teď už vám nikdo nepomůže. Už tam nebude žádný bonus, nebude tam žádná kompenzace, protože loni aspoň těm lidem posílali nějaké koruny na ten jejich účet, tak to tentokrát odpadne. Takže to bude plný náklad, bude to v pohodě.

Takže já budu říkat, jsou lidé, kteří asi problém mít nebudou, mají nějakou finanční rezervu, nějak fungují. No a pak jsou ale ti nízkopříjmoví, kde to nemusí fungovat, kde ta rezerva opravdu není. Protože jak jsem si někde v bankovní asociaci přečetl, že asi 40 % lidí není schopno uspořit ani tři měsíční příjmy. Pokud si to pamatuji správně, někde v tomto čísle to bude. No, to není moc, protože když budete ten měsíční příjem u toho jednotlivce třeba mít na částce 20 000, je to důchodce, bydlí v nějaké garsonce, to je jedno, a vyskočí mu ten náklad takovýmhle způsobem, tak to pro něj může být poměrně likvidační. Buď ho zachrání děti, nebo nějaký splátkový kalendář a stažené topení a vaření v konvici. Tak by to nějak mělo zafungovat. No a tohleto je to, čeho se lidé obávají, a pochopitelně, když budeme mluvit o firmách, tak to vynásobte krát x, x, x.

My bychom měli něco udělat, protože si tady jenom povídáme a pláčeme o tom, jak to funguje. Pokud se neudělala ta rezervace maximální ceny u výrobce, to už se k tomu asi nevrátíme, ale přece jenom nějaké nástroje máme. Nejsou velké, ale jsou, existují.

Takže úplně první je snížení na nejmenší možnou míru sazby daně z elektřiny dané směrnicí Evropské unie. To můžeme udělat. Můžeme jít úplně na ten limit.

Dále můžeme snížit nebo odstranit DPH u dodávky elektřiny. Dá se to vypočítat, protože když máte ty ceny, tak v globálu k té předchozí ceně, což vlastně to DPH přineslo, to může být úplně stejné. To se dá vypočítat, akorát to nebude zvýšené, nebude si prostě ten rozpočet s tím tak hrát.

Potom je to poslední, o čem se tady bavíme, a donekonečna nám někdo opakuje, že to nejde, a to je vlastně použití části nákladů na poplatky na obnovitelné zdroje zpátky do tohoto systému tak, aby to fungovalo. Prosím vás, nedbejte na to, co vám říkají úředníci na Ministerstvu životního prostředí. V tomto případě to lze, protože ta směrnice má platit až od dubna příštího roku a je to jenom vůle, která někde funguje, je to otázka vlády. Pište na své facebooky, co chcete, ale dělejte činy. Ti lidé vám odpustí cokoliv, když budete pro ně pracovat. Takhle to ale opravdu fungovat nebude.

Já jsem si tady vzal několik materiálů, které vyšly - opravdu měl jsem to připravené dlouhé, ale nechci to nějakým způsobem řešit. A skutečně, pokud nepomůžete s těmi cenami elektrické energie jak občanům, tak firmám, tak tato republika bude chudnout. Je to prostě obrácený proces. Já jsem četl i nějakého světového ekonoma, který říká, v této době by se vám velmi oplatilo podpořit tu elektrickou energii, ať už od lidí... Ono se vám to vrátí tím výkonem, který funguje.

No a poslední věc, kterou mám. Tady jsme hovořili o tom, jak budeme nahrazovat to uhlí, protože to je to palivo včerejška. Jak to tam říkala v tom Slunce, seno - již včera jsme se měli lépe než dneska. Tak objevil jsem takovou maličkost a to je článek o tom, jakým způsobem emisní povolenky způsobuje LNG, které se dováží přes oceán v rámci celého výrobního procesu. Ten celý výrobní proces je od té těžby, toho krakování, až k tomu, že přivezete to LNG, natlačíte do těch zásobníků a dostane se k vám. Tak taková maličkost, ono se to blbě čte. Emisní stopa je 2,5krát větší než u uhlí. Dvaapůlkrát větší emisní stopa než u uhlí! Takže já bych to uhlí úplně nezatracoval.

Kdybychom na to byli připraveni a kdybychom v tomto případě nějakým způsobem fungovali, tak by to zajisté chtělo čas na to, aby se připravila síť, aby se připravila distribuce, aby se připravily náhradní zdroje, aby se připravily vyrovnávací zdroje. To je možná to nejdůležitější, protože alfa a omega je stabilita té soustavy, která funguje.

Teď se ještě vrátíme k té regulované složce a to už bude moje poslední připomínka. Prosím vás, řekněte občanům České republiky, že tato regulovaná složka neustále poroste díky zelenému šílenství. Protože to slavné komunitní sdílení a tak dále - já fandím fotovoltaice, proč ne? - bude vyžadovat obrovské náklady na přípravu sítě, kterou ČEPS vyčíslil na částku 350 miliard korun do roku 2030. To je ta první část, to není úplně všechno. Pochopitelně ale ty obnovitelné zdroje budou schopny nahradit 20, 25 %, spotřeby elektrické energie. Zbytek budou ty atomky. Ty vodní zdroje bych byl rád, ale to tady asi v České republice úplně neuděláme. Ale tady kolega Král, prostřednictvím pana předsedajícího, to správně říkal. Ty zdroje, které zabezpečí samostatnost v rámci atomu, budou stát až v roce 2050. Takže co budeme dělat do toho roku 2050? No, doporučím uplést více svetrů. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Poprosím paní poslankyni Pošanovou. Pošarovou, omlouvám se. Máte u mě kávu.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji. Německo předčasně končí s regulací ceny elektřiny. Ano, ale chápu, že teď na německé energetické burze se pohybuje cena za 2,53 koruny za kilowatthodinu. To znamená, není tam ani důvod, proč by Německo mělo své občany nadále podporovat. ČEZ od 1. 1. 2024 přichází s nabídkou, aby přilákal nové odběratele. Nabízí vám smlouvu na dobu neurčitou, nebo na 1 až 3 roky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP