(16.20 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Mám tu faktickou poznámku pana poslance Farhana. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Jenom krátce zareaguji na svoji předřečnici. Jednoznačně nesouhlasím s tím, že mohlo dojít k ohrožení zdravotní péče. Ono dojde k ohrožení zdravotní péče, protože tato vláda a ministr Válek nechali tu situaci vyhrotit do posledního dne. Dnes jsou odkládány operace, jsou odkládána vyšetření, v tisku si můžete přečíst, jak nemocnice obvolávají pacienty a odkládají jejich plánované výkony z prosince na květen. Takže ne že se to vyřešilo, ta situace. Ta situace dále běží. Ta situace je taková, že pokud jsem dobře četl, došlo k tomu, že mladí lékaři přerušili protest a budou o tom jednat dál, což samozřejmě chci říct, že je velmi pozitivní - já to kvituji, jsem tomu rád, protože dojde - samozřejmě, jde nám tady o zdraví našich občanů a pacientů, takže co se týká tohoto, tomu jsem rád. Ale co se týká, že nedojde nebo nedošlo - takže jednoznačně došlo, dojde a je to chyba této vlády, že se takto chová, jak se každý problém snaží vysedět, nechají to prostě na poslední chvíli, a de facto vidíme tady rozvrat vlády a rozvrat českého zdravotnictví v přímém přenosu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Mašek. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji. I já bych chtěl ocenit to, že snad došlo k nějaké dohodě. Já ji sám považuju podle toho, co se o ní zatím zveřejnilo, jako mezidohodu, protože to je dohoda o nějaké celkové částce, ale není to zatím dohoda o mechanismu, jak k jednotlivým lékařům do jednotlivých nemocnic a dalších zařízení ty peníze dostat, a to nebude vůbec jednoduché, protože tady máme příspěvkové organizace státní, máme tady akciovky, čili je to podle zákonů o platu, podle zákonů o mzdě, a myslím si, že jsme promeškali moc času.

A to, co tady říkal ctěný kolega Farhan, že už se ta péče odvolává - to tady je. A ta dohoda si myslím - tedy nechci predikovat, ale bude skutečně učiněna, až ten mechanismus bude jasný, že ti lékaři to dostanou do tarifů, respektive do základních mezd, a ne nějakou podivnou oklikou krátkodobou.

A jinak k zákoníku práce, k té úpravě teď. Já si myslím, že nás stejně čeká ještě další úprava, jak to bylo plánováno, od 1. 7. příštího roku, protože je potřeba některé věci vyjasnit, a vyjasnit je zejména z ohledu toho, že tady je ta varianta 12+12, to znamená 12 hodin a 12 hodin přesčasů. Ale myslím si, že bude potřeba pro zaměstnavatele umožnit to, aby po dohodě zaměstnance se zaměstnavatelem, aby tam byly i jiné formy toho rozpisu s využitím 24hodinového maximálního pobytu na pracovišti, respektive výkonu práce, takže si myslím, že ještě je tady práce i pro nás, pro Sněmovnu, pro příští rok.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Brázdil a připraví se paní poslankyně Mádlová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. No, vidíte, tehdy se otevřel zákoník práce a zdravotnímu výboru to nebylo přiřazeno, hlasovalo se proti. A právě na tom zdravotním výboru v Harrachově, kdy nebudu jmenovat, nějaká paní z ministerstva říká: Ale na to nemáte vliv, prostě to musíte schválit, a hotovo, to je Evropa. A to se mne dotklo, dotklo se to všech, a nakonec to vyvrcholí až vlastně v novelu novel. Mě samozřejmě trošku malinko by mohlo mrzet, když jsem tady přednášel svůj pozměňovací návrh o 24hodinové směně, práci na pracovišti, který neprošel. Ale teď jsem se dozvěděl z úst pana ministra, že to stále nebude možné. A přitom odbory, v dohodě by mohlo mezi odbory být pochlebeno (?) to, že 24hodinová směna je možná. Já bych chtěl poprosit pana ministra, jestli by to mohl vysvětlit. Tedy je možné pracovat 24 hodin v rozpisu služeb, například na záchrance, nebo není? Anebo to musí být nějak jinak nazvané? 24 hodin rozdělit na 12 práce a 12 přesčas - to je zase něco, co asi nikomu moc nebude sedět. Tak to bych chtěl, jestli může prosím nějak to vysvětlit. Já jsem to moc nepochopil.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je připravena paní poslankyně Mádlová a připraví se pan poslanec Kasal. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Já bych chtěla navázat na svoje dva kolegy a v podstatě jsem chtěla položit stejnou otázku. Proč se do této novely dalo pouze 12+12, to znamená, 12 hodin jsou přesčasy, a proč se tam nedala rovnou 24hodinová služba? Protože tak, jak vy jste v původním zákoníku práce odkazovali na směrnici o úpravě pracovní doby a potom na směrnici o předvídatelných podmínkách, obě tyto směrnice jasně říkají, že je potřeba zajistit flexibilitu pro zaměstnavatele, aby mohl prakticky okamžitě reagovat na nějaké hospodářské změny, na podmínky v práci. A v podstatě teď se dostáváme k tomu, že by byly možné 24hodinové směny, nejen 12+12. Tak proč tam tedy rovnou nejsou všechny varianty? Protože pak už je to otázka kolektivního vyjednávání u jednotlivých zaměstnavatelů, aby se dohodli, jakým způsobem budou postupovat, protože pokud máte 12+12, tak se dá očekávat, že někde se vypoví i ty 12hodinové přesčasy a budeme tam, kde jsme byli. To znamená, že se vlastně nezajistí ta péče.

A potom ještě to, že tady teď stojíme, to ukazuje na jednu závažnou věc, jakým způsobem dochází k transformaci směrnic Evropské unie do našeho práva, protože já se obávám, že jsme papežštější než papež a že se snažíme sešněrovat vždycky podmínky evropského práva, co nejvíc to jde, aniž bychom odrazili potřeby terénu v naší legislativě. A protože už nemám čas, tak se znovu přihlásím a budu v tom pokračovat. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Kasal a připraví se pan ministr Jurečka. Prosím. Faktické poznámky.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já budu pokračovat v tom, co říkali moji kolegové teď. Z hlediska směn, které rozepisujeme, ta flexibilita opravdu je potřeba, u nás to je třeba 8 a 16. A ve chvíli, kdy to máte 12 a 12, tak budete potřebovat dvojnásobný počet lékařů, který je v současné době. A ještě jenom, když to vysvětlujete potom těm doktorům, že tam bude od sedmi do sedmi jedna lékařka, která má rodinu, a druhá lékařka bude od sedmi večer do sedmi do rána, tak budete mít naštvané dva lidi místo jednoho. To za prvé. A za druhé, lidi budou odcházet i z toho systému, protože to mně i přímo psali z konkrétní nemocnice, kde manželé těch lékařek se vyslovili, že pokud by měly chodit na 12hodinové směny, tak v zásadě opustí zdravotnictví a půjdou dělat úplně něco jiného. Takže i pro zaměstnavatele i pro ty, kteří to připravují, ta flexibilita, ta je nejpodstatnější, která k tomu musí být, protože jinak s tím nepohneme.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan ministr Jurečka a připraví se paní poslankyně Mádlová - faktické poznámky. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Chci zareagovat a vrátím se k tomu, co jsem tady říkal v úvodním slově. Přišel jsem na opakovaná jednání se zástupci lékařů, s tím, že je možné mít 24 hodin i celkovou dobu směny, ale to bylo odmítnuto. Bylo to odmítnuto zástupci všech těch, kteří seděli jako zúčastnění u toho stolu, ať už to byli zástupci odborů, zástupci mladých lékařů, někteří další zástupci, kteří u těch jednání byli, s tím, že výsledný kompromis té dohody je tedy možnost 24hodinového nepřetržitého pobytu na pracovišti, ale v kombinaci 12hodinová délka směny jako maximální doba, případně doplněna o 12hodinový přesčas. Takže já popisuji to, co jsem položil na stůl, a to, co bylo zhruba dvaceti lidmi, kteří tam byli jako zástupci těchto organizací, ať už odborů, mladých lékařů a jiných zástupců lékařské veřejnosti, ti celkově to, že by byla možnost nebo běžela možnost až 24hodinové směny, tak to bylo odmítnuto. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP