(17.40 hodin)
(pokračuje David Kasal)

Chtěl bych jenom říci praktické věci, které se budou muset řešit. Mluvíme tady o tom, že ty služby, musí tam být odpočinek toho lékaře. Teď jsem říkal, kolik jich je v některých menších odděleních. A bereme to, že počet služeb, které určuje odborná společnost pro jednotlivé odbory, tak doporučuje 40 až 50 služeb za rok. To neřeší a neřídí Ministerstvo zdravotnictví, to navrhují jednotlivé odborné společnosti v rámci vzdělávání. Pokud má primář oddělení rozepsat služby, jak tady zaznělo, že někdy to někteří lékaři můžou brát úkorně, tak on dostane podklady, kdo si chce vzít dovolenou, dostane konkrétní podklady, že manžel jedenkrát týdně nebo manželka zajišťuje hlídání dětí. Jsou tam někdy takové věci, které neovlivníte, že nejste schopen ty služby napsat, anebo se vám i může stát, že na půl roku nebudete schopný dodržovat ty počty hodin, protože pokud vám otěhotní lékařka, náhradu hned a rychle nezískáte. Tím chci jenom upozornit na řadu věcí, které jsou problematické v tom, aby bylo přesně a jasně dodrženo, co je požadováno.

S ohledem na to, že jsem vždycky pragmatický, mám jednu velkou prosbu na koalici a na předkladatele. Služby se vždycky plánují v polovině měsíce, to znamená, že služby na leden se budou plánovat mezi 15. a 20. prosincem. Podle předkladatelů účinnost zákona má vstoupit 1. 1. 2024. Pro všechny, vedení nemocnic, personalisty, ale i pro lékaře, je tento termín velmi pozdní. Proto bych navrhl v podrobné rozpravě legislativně technickou úpravu, a to účinnost zákona vstupuje v platnost dnem vyhlášení.

Další prosbu mám na koalici, a to jmenovitě na Senát. Co se týká Senátu, podle § 102, abychom byli schopni docílit co nejrychlejšího schválení tohoto zákona, zdravotní výbor Senátu po projednání může posunout tento návrh zákona přímo k podpisu prezidentovi a nemusí být projednáván na plénu. Velmi bych prosil, aby tato úprava tím, že je legislativně možná, byla využita. Jinou variantou samozřejmě je, že by Senát, což nemůžeme my jim navrhovat a nařizovat, ale aby byla mimořádná schůze Senátu, která by urychlila to, aby tento zákon vstoupil v platnost dřív než 1. 1., protože na to čekají všichni vedoucí nemocnic a lékaři také. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, pane poslanče. Nikoho dalšího už do obecné rozpravy neeviduji. Zeptám se, zda se někdo hlásí z místa? Nikoho nevidím, obecnou rozpravu tedy končím.

Zeptám se na závěrečná slova, zda je zájem? Není zájem.

Vzhledem k tomu, že nebyla podaná námitka proti postupu podle § 90, nyní budeme hlasovat o tom, že budeme pokračovat podle § 90 odst. 5.

Zagonguji pro kolegy, a než se dostaví, načtu omluvy. Omlouvá se pan poslanec Hofmann od 17 hodin bez udání důvodu, pan poslanec Pražák od 16 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Teleky od 17 hodin z osobních důvodů, paní poslankyně Válková od 16 hodin z pracovních důvodů, paní poslankyně Zajíčková od 16.30 z pracovních důvodů, z členů vlády pan ministr Blažek do 15.30 a pak od 16.30 z pracovních důvodů a paní ministryně Langšádlová, kterou vidím, ruší omluvu.

Ano, vnímám zájem o odhlášení. Všechny jsem vás odhlásila a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Pro jistotu ještě jednou zagonguji. Kolegové, byli jste odhlášeni, tak prosím, abyste se všichni přihlásili vašimi identifikačními kartami. Ještě chviličku prosím o strpení, protože kolegové dobíhají do sálu. Tak, myslím, že jsme v dostatečném počtu.

 

Nyní budeme rozhodovat podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 3, přihlášeno 136 poslankyň a poslanců, pro 135, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Přednesu návrh usnesení: "Sněmovna souhlasí s pokračováním..."

Ano, pane ministře? Podrobnou rozpravu? Jenom jaké usnesení? (Se smíchem:) Že souhlasíme s pokračováním jednání o sněmovním tisku 581 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení. Toto jsme odhlasovali.

Vzhledem k tomu, že jsme s tímto souhlasili, zahajuji tedy podrobnou rozpravu, do které mám přihlášeného pana poslance Kasala.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Jenom bych načetl leg tech: "Účinnost zákona vstupuje v platnost dnem vyhlášení."

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Ano, pan ministr Jurečka do podrobné rozpravy.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já k tomu jenom stručně zareaguji. Jsem připraven toto logicky podpořit. Je šance, že to může být o pár dnů dříve opravdu v účinnosti. Pan kolega Kasal to odůvodňoval i z hlediska plánování, takže čím dříve by to bylo nejenom ve Sbírce zákonů, ale i účinné, tím je to řekněme větší jistota, takže jsem připraven toto podpořit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Má ještě někdo zájem vystoupit v podrobné rozpravě? Nikoho nevidím, končím podrobnou rozpravu.

Zeptám se na závěrečná slova, zda je zájem? Není tomu tak.

Můžeme hlasovat o přednesených návrzích, které tedy přednesl pan poslanec Kasal. Nevím, jestli paní zpravodajka chce k tomu něco dodat? (Ne.)

 

Pokud tomu tak není, tak budeme nyní hlasovat o návrhu pana poslance Kasala.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 4, přihlášeno 136 poslankyň a poslanců, pro 135, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona, přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Mariana Jurečky a Vlastimila Válka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 281/2023 Sb., kterým se mění zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 581, ve znění schválených úprav, které jsme před chvílí odsouhlasili."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, přihlášeno 135 poslankyň a poslanců, pro 132, proti nikdo. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Vzhledem k tomu, že jsme projednali všechny body dnešní schůze, tímto tuto schůzi končím a sejdeme se zítra v 9 hodin u pokračování schůze - a teď nevím číslo, víte někdo číslo? - 82, schůze 82 - zítra ráno v 9 hodin.

Přeji hezký večer a na shledanou.

 

(Schůze skončila v 17.49 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP