(15.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tady 43 je nějaký úsporný tarif. Já už jsem o tom mluvil. To je neuvěřitelné, jak vy stále opakujete, co jste udělali pro lidi v rámci energií. No, tak ty firmy bankrotují teď, lidi uvidí až vlastně příští rok to vyúčtování, ty zálohy, a věřte mi, že ti lidi nám píšou a je to fakt velký problém.

Bod 44: "Omezujeme daňové úniky nadnárodních korporací. Během předsednictví jsme prosadili globální daň ve výši minimálně 15 %." No, tak to je sranda samozřejmě, protože to je projekt, který tam už dávno byl. Když se vám líbí 15 %, tak proč navyšujete českým firmám nad 21, když se s tím chlubíte? To nechápu. Tak snižte českým firmám na 15 a potom se můžete tady chlubit, že jste to prosadili.

"Zlepšujeme podmínky pro práci v justici." No, nevím, já slyším něco jiného.

"Zjednodušili jsme žádost o příspěvek na bydlení." Jestli se to zjednodušilo, to nevím.

Potom, abych úplně nezdržoval, bod 54: "Masivně investujeme do naší energetické bezpečnosti. Získali jsme pod kontrolu státu celý přepravní řetězec." To už se opakujete s tím plynem od LNG terminálů přes páteřní plynovody pro zásobníky na území České republiky. Prosím vás, žádnou kontrolu jste nezískali, protože ten plynovod po cestě není vůbec váš, jo? Takže mluvte jasně, je to ČEZ, je to firma, která má 20 % distribuce plynu, a měli jste udělat, co vám opakuji, vykoupit akcionáře v ČEZu a snížit cenu elektřiny u výrobců, a tím jste vyřešili všechno. Všechno a pomohli byste všem. Ale vy pomáhat nechcete. Takže ten plyn tady máte opakovaně, nevím tedy proč.

"Skoncovali jsme s nechvalně známou praxí zaklekávání." Samozřejmě, stokrát opakovaná lež je lež. Vy si myslíte, že je to pravda, není to pravda. Můžeme si povídat o vašich - lehké topné oleje, jak jste to tady drancovali, lihová aféra. Když jsem nastoupil na Ministerstvo financí, tak jsme začali bojovat proti těmhle podvodníkům, kteří tady kradli stovky milionů korun na spotřebních daních a na DPH. Takže co jste skoncovali? Že jste řekli, vyslali signál, že vlastně daně se moc nemusí platit? EET, to vůbec. Takže zaměstnanci musí platit daně každý měsíc, nikdo se jich neptá, a Finanční správa, ta samozřejmě kontroluje jenom Agrofert a ostatní nekontroluje, protože vlastně proč by je kontrolovala? I to kontrolní hlášení jste uvolnili, ne?

Bod 57: "Naše milostivé léto umožnilo dlužníkům splatit dluhy vůči státu, historicky poprvé bez nedoplatku za penále příslušenství." No, tak Patrik Nacher tady není, tak mohli jste ho tam aspoň připsat, jo? Protože zakladatel toho projektu byl Patrik Nacher. Takže zase nejenom u dopravní infrastruktury, nejenom u Dukovan se chlubíte prací naší, ano?

"Prosadili jsme významné zapojení českého zbrojního průmyslu do vojenské pomoci na Ukrajině." Jasně, o tom jsem mluvil. Tak mohli byste ji zdanit, protože se topí v zisku, a pokud zdaňujete všechny občany naší země v DPH, možná i ti zbrojaři by mohli nějak přispět.

Tady je to skvělé - 60: "Schválili jsme desetiletý plán výstavby dopravní infrastruktury. Obsahuje také nově vysokorychlostní tratě." Tak si přečtěte náš Národní investiční plán do roku 2050, kde je 20 000 projektů za 8 000 miliard. Stačilo to jenom okopírovat. Takže zase jenom prodáváte vodu, prodáváte naši práci. My jsme to připravili.

61: "Finalizujeme novou státní energickou koncepci." Jo, výborně.

Jo, ještě ty vysokorychlostní tratě: proč jste je neudělali do roku 2013? Kde jste byli? Znovu opakuji, že pan premiér Fiala seděl ve vládě pana Nečase v roce 2012 a 2013, i pan Stanjura tam seděl. Co jste dělali? Neudělali jste nic, jo? A naši práci za osm let teď prodáváte.

Energetická koncepce, tak ta je jasná, ne? Co tam řešíte? Je jádro, ano, můžeme se bavit o tom, proč už dávno někdo nepostavil jádro, proč jste zprivatizovali uhlí, proč jste si nenechali uhlí ve svých rukou, a tak dále. To jsem tady přednášel dlouho.

"Obnovitelné zdroje." Ano, ten projekt mít solár na každém baráku, soběstačný barák, je fajn, akorát potom přišla vaše vláda a udělali jste z toho 600miliardový tunel, který my jsme zaplatili. Tak já nevím, kde je ještě nějaká rezerva na ty obnovitelné zdroje. Možná by bylo dobré, kdybyste se probudili a zjistili, co se vůbec v Evropě děje.

62: "Zrušili jsme EET." Neuvěřitelné, jo? "A prodloužili lhůty na podání kontrolního hlášení." No, že jste to nedali do toho jednoho bodu. Takže tím se chlubíte, že jsme přišli o 22 miliard a že na podání kontrolního hlášení je delší doba. Fajn, dobrý, skutečně úplně absurdní.

Další bod, ono se to stále opakuje dokola: "Podporujeme přechod na obnovitelné zdroje energie." No, tak jasně. Já jsem na to zvědav. Přihlášeno na připojení těch solárů je 18 000 megawatt, schváleno je 6 800 a já jsem na to zvědav. Pokud by se tohle všechno připojilo a začne svítit slunce, co budou dělat ty ostatní elektrárny, kam to půjde? Jestli ty banky vůbec dají peníze pro ty investory. Budou se ptát: A kam to dáš, tu elektřinu? Celkově bychom se možná měli o tom pobavit, protože se může stát, pokud Macron postaví další jaderné bloky a Němci budou pokračovat ty šílenosti obnovitelných zdrojů, aby nakonec té elektřiny nebylo strašně moc. No, ale to je názor některých lidí, se kterými to konzultuju.

Bod 70, Nacher tu stále není: "Prosadili jsme novelu zákona o ochraně spotřebitele. Lépe tak chráníme zranitelné skupiny obyvatel včetně důchodců a rodin s dětmi." Komentář: Není to zásluha vlády, ale Patrika Nachera. Chtěl jsem ho pochválit, není tady. Takže, pane premiére, zase vykazujete něco, co jste neodpracovali. Vy jste totiž za ty dva roky neodpracovali téměř nic. To jsou samé deklarace, samé plány, samé vize, samé křižovatky, a výsledek je takový, jaký je.

"Zvládli jsme poslední vlnu covidu, velkou vlnu covidu, a to bez zákazů a lockdownu." Já tomu fakt nerozumím. Jak někdo může takhle lhát, jak je to vůbec možné? Jim to nevadí, že lžou? Žádná vlna covidu nebyla, pane premiére, byl omikron, nic jste neměli, už jsem to tu ukazoval. Ale oni to tady mají. Aby to bylo 100 bodů, tak některé body rozmnožili na tři, čtyři, pět.

75: "Snižujeme DPH na potraviny." A skvělý. Tak jste říkali, že se sníží ceny, teď říkáte, že se nesníží. "Pomáháme tak jejich zlevňování." No, to určitě, z 15 na 12, tak fajn. To je další úspěch, který ještě nenastal. Nenastal!

"Digitalizace matrik" - bod 77. No, o tom jsme mluvili přece, to bude možná v roce 2027, ne?

Potom 78: "Budujeme památník romského holokaustu v Letech." Ano, v Letech. Byl jsem u toho, potom mě vyhodili z vlády, a nevím, jestli tam náhodou nebyl tunel. Vy s tím nemáte nic společného, nic jste pro to neudělali. Stejné - Památník ticha v areálu nádraží Praha-Bubny. V obou případech to byla moje osobní intervence. Už jsem to tady jednou četl, ale vy to znovu vykazujete, že to je vaše. Není to vaše!

Co je s tou věznicí v Uherském Hradišti, pane premiére? To jsem taky odpracoval, máte to připravené. Kdy se začne stavět? Vy jste nebyli schopni za třicet let udělat památník totality, kdy jste měli toho plná ústa od revoluce. Tak to udělejte. Co je s Petrkovem? Co je s Novou scénou? Co je s Národní galerií? To jsme vám připravili, tak to udělejte! A pokud to uděláte, tak si střihněte tu pásku, my vám budeme tleskat. Vy nejste schopni nic udělat sami. Nejste, protože jenom stále vykládáte nějaké nesmysly. Takže udělejte něco pro ty památky. My jsme zrekonstruovali Národní muzeum a Státní operu, a Císařské lázně kdybych nenavštívil, tak nikdy nejsou v takovém stavu.

(K poslanci Nacherovi:) Přišel jste pozdě. Dvakrát jsem vás pochválil, pane kolego. To je jedno. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP