(15.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

"Pracujeme na spuštění těžby lithia." Tak to mě fakt pobavilo. Ani územní rozhodnutí není! Vždyť o tom nic nevíte! Jaká je strategie s lithiem, pane premiére? Já vám poradím. Vezměte si mě za poradce, já vám poradím. Vykupte nejdřív 49 % Geometu. Co tam hledá ten cizinec? Nám to chtěli ukrást, my jsme to zachránili. Beneš má vykoupit 49 % Geometu a ona to není až taková bomba, jak vy vykládáte, protože když se to celé vytěží, kdybyste se o to zajímal, tak je tam za 10 miliard. 10 miliard je samozřejmě lepší jako nic, ale tak co pracujete, ne? Nejlepší už 26 - strategický projekt, důležitý. Ano. To je náš projekt. My jsme to zachránili, někdo to chtěl ukrást, váš kámoš, sponzor. Nebudu říkat jeho jméno raději, ale teď bude stavět nějaké soláry v Moravskoslezském kraji. Nejen že vytuneloval OKD, a ještě tam má pozemky a ještě tady stále bude poškozovat naši zemi, kromě toho tedy, že samozřejmě to jeho vydavatelství píše stále proti nám.

Tak co tady ještě máme? "Zvýšili jsme hranici OSVČ pro povinnou platbu." Jasně, to jsme dělali společně.

"Zvládli jsme předsednictví EU." Tak to je pokus o vtip. Co jste udělali? Nic. Ani jednou nebyla mimořádná rada, nic. Vy jste políbili prsten Timmermansovi a té šílené Ursule. Neformální summit měl Macron, a co z toho vyšlo? Slíbil jste 19. 12. 2021... (Gesto poslankyně Schillerové.)

Už mám končit, jo? 15.30. (Pobavení.) Ne, už končím.

Co jsem to říkal? Spalovací motory, ne? Teď dáváte tu dotaci na elektroauta. Mně vyčítají, že my měníme názor. Ano, my měníme názory. Kdysi jsem si myslel, že elektroauto je fajn, a když jsem viděl, že to hoří, v podstatě je to problém a že je to nesmysl, tak teď jsem proti elektroautům. Tak můžu snad změnit názor? Nám se to stále vyčítá, co jsme měli - neměli. Takže to předsednictví je úplná katastrofa a je to škoda. Ale naštěstí nebylo ProMoPro, nepadla vláda, takže na základě těchto věcí to bylo úspěšné. Ne, já vím, že vy to nemáte rád tam říct něco. Mohl jste ty peníze pro nás za ty ukrajinské uprchlíky tehdy říct Ursule: Hele, teď mi to dáš! Já jsem šéf Evropy, chci tady 40 miliard, jinak ti to zablokuji. Tak ale dobře. Možná to někdy vyjde, zatím to nevypadá.

89: "Operační program Spravedlivá transformace". Ano, to jsme my všechno vyřídili. My jsme to všechno vyřídili, téměř 1 500 miliard, a bylo by dobré, kdyby konečně vaši ministři, pane premiére, a úředníci si uvědomili, že jsou v České republice, že mají bojovat za české zájmy. Je tady 5 000 českých úředníků placených z Evropské unie, kteří mají asi hlídat to, abychom o peníze, které jsme dostali, přišli. Včera jsem něco takového slyšel, zatím mi zakázali o tom mluvit. Proč my sami sebe poškozujeme? Proč to děláme? Polák by to nikdy neudělal. Nikdy neudělal! Takže Spravedlivá transformace, to je také naše.

"Pěstounská péče." Ano, v podstatě ta podpora je nedostatečná, nepokrývá to ani inflaci, někteří dostávají méně. Ten zákon jde jenom teď do Sněmovny a v připomínkovém řízení se ukázalo, že jde spíše o výsledek práce lobbingu neziskových organizací. Stát se v tomto případě zříká odpovědnosti na neziskové organizace, a to bez jakéhokoliv kontrolního mechanismu. Navíc... Dobré, to už stačí.

91. "Nový zákon pomůže zabránit výpadkům léků." Tak já nevím. Pan ministr zdravotnictví je tajemný. Říká, že se tady bude vyrábět penicilin, tak mu držím palce, snad asi jedná tajně o - nevím, jestli jedná v Zentivě. Už jsem to tady říkal, že bych tam šel jednat. Dal bych ten seznam léků, řekl bych Zentivě: Tohle chci v České republice vyrábět, řekněte si podmínky, a místo nějaké gigafactory, která tady i tak nikdy nebude, bych tohle podpořil. Ale já vám, že to, co my říkáme, vás v podstatě nezajímá, bohužel.

93. "Napravujeme historické nespravedlnosti v důchodech." To je neuvěřitelné. Tak vy, kteří jste dali 2010 nulu a 2014 jste dali 45, napravujete historické... Ne, vy už to nemůžete nikdy napravit, co vy jste tady napáchali od revoluce, nikdy. Nikdy to nemůžete, to je konečná. 300 miliard dividend odchází. Práce našich lidí jde pryč, protože jste všechno rozprodali, protože jste po revoluci vůbec nepřemýšleli, protože jste se nešli zeptat, co si máme nechat a co máme zprivatizovat.

"Stabilizovali jsme" - bod 94, už se blížím - "financování sportu." Jasně. Kámoš Hamza dostal 400 mega, druhý kámoš z Pardubic dostal 33 za nějaké poradenství úplně o ničem a rozpočet je poloviční. Poloviční rozpočet, tak co? Teď mi říkala kolegyně Vildumetzová, že tam ty menší kluby, vlastně jim vezmou peníze další, takže vy o tom jenom mluvíte, pane premiére, bohužel.

"Posílili jsme kompetence ředitelů škol" - bod 95. Ano, je pravda, že ministr Plaga udělal dobrou strategii, že aspoň v tomhle pokračujete. Ale už jsme vám říkali: chcete ušetřit? Zrušte ten CERMAT, na co je? Vždyť to je úplně zbytečné vyhazování peněz. Proč nerozhoduje ředitel? Proč školy nemají větší kompetence? Proč dělají nějaké testy od toho lobbisty, co má tady plno soukromých škol, SCIO nebo jak se to jmenuje? Vždyť je to celkem jednoduché. A hlavně, školství by mělo produkovat profese, které potřebuje stát, hlavně ve zdravotnictví, a samozřejmě soukromý sektor, a to se neděje.

"Pokračuje výstavba přístavišť pro rekreační plavbu, hlavně na Labi." Tak já nevím, tady to jsme vám všechno připravili. Je tam jedenáct nových přístavišť, také to můžete prodávat.

99: "Podpořili jsme teplárenství včetně menších kotelen. V období energické krize jsme vydali 13 miliard na zajištění vytápění a teplé vody pro domácnosti." Je otázka, kde skončilo těch 13 miliard, jestli to nedostali ti velcí kluci. Ano, je to lež. Tady mi píšou, že občané to zaplatili ve vyšších daních, a zisky energetiků jsou enormní. Vláda 11. 10. zrušila na svém jednání loni schválenou podporu teplárnám ve výši 17 miliard korun. Peníze měly teplárenské společnosti následně promítnout do snížení cen tepelné energie pro zákazníky. Zrušení dotací bylo součástí úsporných opatření vlády.

A 100 je - zrušili nějaké banky. Je to skutečně neuvěřitelné, ta troufalost, že vy tady prodáváte věci, které nenastaly, které jsou vylhané, které my jsme odpracovali, a ještě mluvíte o nějaké blbé náladě, to je skutečně neuvěřitelné. A samozřejmě s námi se nebavíte o ničem. Minimálně o té Evropě bychom se mohli pobavit, jaká je budoucnost, protože se nás to týká, a týká se to všech. Samozřejmě, já vím, že budou evropské volby, že budeme soutěžit tady, ale myslím si, že ta rozhodnutí jsou důležitá. A vy si dobře pamatujete, pane premiére, že ohledně evropské agendy já jsem za vámi chodil. Nikdo to nevěděl, bavili jsme se o tom. Vy to nenásledujete, to mě mrzí.

Takže to je za mě všechno. Navrhl jsem kolik? Jedenáct nebo dvanáct bodů. Asi to paní předsedkyně (Otáčí se na předsedajícího.), pan předseda si to psal, nebo kdo to tam má, když já to mám tady na papíře.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám, pane předsedo... Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pěkné odpoledne. My jsme se vyměnili v řízení schůze. Já vám řeknu, kolik bodů máme poznamenáno k hlasování, které jste přednesl. Mám jich devět napsáno. V případě, že si myslíte, že jich je víc, tak vás poprosím, jestli mi ten seznam dáte, a já o něm dám potom hlasovat, ať jsme v souladu, pane předsedo. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP