(16.50 hodin)
(pokračuje Jan Kuchař)

Jedná se umožnění prodeje volně prodejných léčiv pomocí automatizovaného boxu. Je to návrh, který je odůvodnitelný, a to z toho důvodu, že v současné době z nedostatku personálu i velké nákladovosti, co se týká provozu lékáren na malých obcích, dostupnost léčiv je velmi snížena a ztížena, tudíž pacienti v podstatě musí i pro banální lék na průjem či bolest hlavy dojíždět do měst a do lékáren, aby v podstatě si mohli nakoupit tento lék. Já bych byl rád, kdybychom umožnili umístění prodejních automatů pro volně prodejná léčiva. Obavy, které jsme řešili i se SÚKLem, si myslím, že se mohou rozplynout - zneužitím - protože samozřejmě tím, že automaty budou registrovány pod lékárnami kamennými, takže budou pod dozorem magistrů a zároveň budou registrovány i na SÚKLu, tím pádem SÚKL může kdykoliv vydat své nařízení, aby některý z léků do toho automatu nebyl umísťován. Takže v tomto případě by se jednalo o možnost zakoupení automatizovaným způsobem volně prodejných léků, které v podstatě si každý z nás chodí koupit do lékárny, a byly by dostupné i v menších obcích. To je jeden pozměňovací návrh.

A druhý pozměňovací návrh, ke kterému bych se rád přihlásil, je pozměňovací návrh, který řeší takzvaný chráněný distribuční kanál. V předchozí změně zákona v podstatě tato záležitost vypadla a já si myslím, že by bylo dobré tuto záležitost tam navrátit, případně diskutovat o jejím navrácení, protože se jedná o ochranu malých lékáren, aby byly zásobeny i v případě nedostatku, případně výpadku léků v poměrném množství, a měly možnost se k tomuto dodeji léků i přihlásit a měly možnost v podstatě i kontroly, zda tomu tak je. Takže to by byl můj druhý pozměňovací návrh, ke kterému se následně přihlásím. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a já se nyní táži, zda ještě někdo má zájem vystoupit v obecné rozpravě? Není tomu tak. Obecnou rozpravu tedy končím.

Pro pořádek se zeptám - ale nepředpokládám zájem o závěrečná slova v obecné rozpravě.

A my tedy nyní přistoupíme k rozpravě podrobné, kterou zahajuji. Jenom připomenu, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. A mám zde přihlášenou jako první paní poslankyni Němečkovou Crkvenjaš, poté opět pana poslance Kuchaře. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš: Děkuji, paní předsedající. Já se hlásím k pozměňovacímu návrhu, který je v systému zaveden pod číslem 3768 a který jsem odůvodnila v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a pan poslanec Kuchař.

 

Poslanec Jan Kuchař: Paní předsedající, já mám jeden problém, teď to řeší legislativa, ohledně čísel, takže já nejsem schopen teď načíst čísla těch dvou pozměňovacích návrhů, protože nejsou viditelná v systému.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Je tedy potřeba, aby byly identifikovatelné ty návrhy. (Poslanec Kuchař: Přesně tak.) Poprosím o konzultaci s legislativou. Tam jde o to, že se tam pak dává ten konkrétní návrh ke mně, jedna kopie paní zpravodajce, jestli to máte vytištěné. (Poslanec Kuchař: To mohu.) A poprosím o kontrolu legislativou, zda takto je to dostačující pro identifikaci konkrétního pozměňovacího návrhu. (Probíhá domluva u stolku zpravodajů.)

Ještě chviličku, probíhá konzultace. Jestli je tedy všeobecná shoda a není námitek, nejjednodušší postup bude, abychom si vzali pět minut pauzu, dokud ten návrh nedostane číslo v systému. Nevnímám tady námitku proti tomuto postupu, proto prosím, budeme pokračovat v 17.03.

 

(Jednání přerušeno v 16.59 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP