(18.10 hodin)
(pokračuje Radek Koten)

A ještě tedy načtu jeden pozměňovací návrh, který jsem si myslel tedy, že to je trošku něco jiného, nicméně ho načtu také. Paragraf ustanovení 150 odst. 6 zní: "Ve vztahu k regulovaným součástem zbraně uvedeným v § 2 odst. 4 písm. b), c), e) vyrobeným nebo uvedeným na trh přede dnem účinnosti tohoto zákona musí být požadavky tohoto zákona pro nakládání s nimi splněny pouze tehdy, pokud má být taková regulovaná součást zbraně využita ke zhotovení palné zbraně nebo použita ve zbrani nebo pokud má dojít k jejímu vývozu nebo přeshraničnímu přemístění." Odůvodnění je velmi podobné jako u sněmovního dokumentu 3774. Návrh nového zákona o zbraních nově zavádí pojem regulovaná součást zbraně, do které nově zařazuje dnes volně prodejné - nepodléhající regulaci - předměty jako hlavňovinu označovanou jako polotovar, full-auto spoušťové mechanismy a jejich části a nadlimitní zásobníky. Tyto předměty jsou hlavními částmi zbraní, jejich nedovolené použití ve zbrani podléhající registraci je již dnes pochopitelně sankcionováno jak trestním zákoníkem, tak zákonem č. 119/2002 Sb. Zásobníky - odnětí povolení.

Nový zákon současně nově stanoví okruh osob oprávněných s takovými předměty nakládat a z toho pochopitelně vyplývá i sankce z neoprávněného nakládání s těmito předměty mimo jejich použití ve zbrani. Skutečnost, že jsou tyto předměty dnes řádným vlastnictvím občanů, je třeba zohlednit v přechodných ustanoveních. Je třeba upozornit, že počet nadlimitních zásobníků, o které jde nejčastěji, je odhadován na 1 milion kusů a nebezpečnost těchto předmětů je zanedbatelná, protože zásobník samozřejmě sám nemůže střílet. Tento pozměňovací návrh je tedy veden jako sněmovní dokument 3775.

Děkuji za to, že jste si vyslechli takto dlouhou rozpravu ohledně pozměňovacích návrhů, a doufám, že alespoň pro některé se podaří v této Poslanecké sněmovně získat podporu. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju, pane poslanče, a nyní se hlásí s přednostním právem pan ministr. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju. Pane místopředsedo, slibuji, že naopak budu v komentáři velmi stručný. O některých návrzích se určitě můžeme bavit, diskutovat, podívat se mezi druhým a třetím čtením dopodrobna na jejich danosti, ale některé považuju za nebezpečné, především ten poslední. Úprava spolehlivosti, to rozhodně nechceme. Je to výrazné zmírnění oproti tomu, co tu platí od devadesátých let, a podle mě to vůbec nepřihlíží k aktuální situaci a k vážnosti trestných činů spáchaných střelnými zbraněmi. Takže pokud jsme se spolu shodli v minulém období, že česká zbraňová legislativa je kvalitní, to jste tady sám v úvodní řeči řekl, tak se prosím držme všeho toho, co je na ní kvalitní, a to jsou i dostatečně přísné postihy, které zákon jako takový stanoví.

Potom ty flobertky, které jste zmiňoval, směrnice EU - my se přizpůsobujeme nějakým způsobem té legislativě - je nezná, tenhle termín vůbec nezná, a musejí mít logicky stejný režim jako ostatní zbraně. Riskovat kvůli jedné specifické zbrani nějakou nesystémovost pojetí zákona nepovažuju určitě za vhodné.

A potom říkám, jsou tam i věci, o kterých se bavit můžeme. Nelíbí se mi ani to ustoupení od regulovaných součástí zbraní. Prostě nezaručíme, že si někdo nějaký spoušťák do budoucna nekoupí, neobstará, který umožní tu zbraň upravit na automatickou zbraň. Já bych opravdu u těchhle věcí neriskoval. Naše legislativa právě v tomhle kvalitní byla a neriskoval bych to, že budeme vytvářet nějaké potenciální problémy, které můžou být střelnou zbraní způsobeny.

Chtěl jsem se ale hlavně vyjádřit k tomu poslednímu pozměňovacímu návrhu, to jsem udělal. Ten považuji z pohledu předkladatele za vyloženě nebezpečný a za zvyšující nebezpečnost použití střelných zbraní k takovým účelům, ke kterým rozhodně nechceme, aby se používaly. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a nyní budeme pokračovat v obecné rozpravě. Další v pořadí vystoupí pan poslanec Heller, připraví se pan poslanec Sadovský.

 

Poslanec Šimon Heller: Vážené dámy, vážení pánové, středa, pardon, úterý, čtvrt na sedm. Projevy se prodlužují, pozornost klesá. Mě to jako profesí kantora trhá srdce, proto se pokusím být velmi krátký a věcný.

A to konkrétně s kolegy Kašník, Zuna, Michálek, Ratiborský, Růžička, Sadovský a Vondráček přicházíme s pozměňovacím návrhem, který v § 1 zmíněného zákona doplní znění: "Právo nabývat, držet a nosit zbraně je zaručeno za podmínek stanovených tímto zákonem." Následující odstavce přečíslovat. V první řadě v dnešní platné úpravě toto znění je, za druhé zachovává to jistou hodnotovou deklaraci, která je i v souladu s debatou, která se tady vedla v roce 2021, a s ústavní změnou, která byla v roce 2021 schválena.

Druhý pozměňovací návrh, ke kterému se posléze přihlásím v podrobné rozpravě s kolegy Kašník, Zuna, Ratiborský, Růžička, Sadovský a Smetana, se týká provozního řádu střelnice, konkrétně zapisovaných údajů do provozní knihy střelnice. Jedná se o to, že novela zavádí povinnost na střelnici evidovat nejenom střelce, který přichází, do registru, ale je tady i povinnost evidovat všechny zbraně, se kterými přichází. Jsem přesvědčen s kolegy předkladateli, že se jedná o zjednodušení, pokud tato povinnost tady nebude. Naopak, pokud ta novela bude v původní platnosti, že se jedná o jednak nepraktickou záležitost a může se jednat i o nebezpečnou záležitost z hlediska zvýšené manipulace se zbraněmi.

Závěrem mi dovolte poděkovat všem kolegům napříč koalicí - opozicí. Debatu považuji za věcnou a myslím si, že debata by se takto měla vést. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, a nyní vystoupí pan poslanec Sadovský, připraví se pan poslanec Vondráček. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Petr Sadovský: Děkuji. Pane předsedající, pane ministře, kolegyně, kolegové, předkládám pozměňovací návrh kolegy Jiřího Maška, Petra Sadovského, Radka Vondráčka a Radka Kotena za nepřítomného Jiřího Maška, který je (není?) z důvodu nemoci. Pozměňovací návrh mění okolnosti ohledně amnestie na zbraně. V podstatě v hlavě 10 se bude název jmenovat Nález zbraně nebo střeliva, opuštění zbraně nebo střeliva, odevzdání nelegálně držené zbraně nebo střeliva. Za § 116 se vloží § 116a: "Odevzdání zbraně nebo střeliva, které bylo drženo protiprávně."

V podstatě to zkrátím, protože s panem ministrem myslím o tom ještě budeme debatovat. Jde o to, že ta amnestie by mohla být zneužívána, tak, jak, protože v současné době byla provedena čtyřikrát, když si to spočítáte, tak byla velice krátkodobá, protože za tu dobu, kdy to bylo čtyřikrát po čtyřech letech uděláno, to bylo jenom čtyřikrát šest měsíců, to znamená 24 měsíců na to bylo možno. Proto tuto amnestii chceme zpřísnit, a to tak, že je nutno zabránit, aby tento institut byl zneužíván k jakési postupné legalizaci zbraní, a proto do stávající praxe amnestií realizovaných v zákoně č. 119/2002, kdy bylo možno v průměru legalizovat zbraně jednou za 5 let, tento návrh zpřísňuje podmínku pro možnost legalizace zbraně stanovením lhůty na jednou za 10 let.

K pozměňovacímu návrhu se přihlásím v podrobné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, a nyní vystoupí pan poslanec Vondráček, zatím poslední přihlášený do obecné rozpravy.

Než dorazí k pultíku, načtu jednu omluvu. Omlouvá se paní poslankyně Válková od 18 hodin ze zdravotních důvodů.

Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Vzhledem k času a vzhledem ke konstruktivní atmosféře se pokusím zredukovat svůj projev na minimum. Pane ministře, já taky jdu kvůli těm flobertkám, protože tím, že se ty flobertky přeřadí do kategorie zbraní, kde bude nutný zbrojní průkaz, tak to znamená fakticky likvidaci těch výrobců, protože pak bude postrádat smysl vůbec kupovat si flobertku. Většina těch, kteří mají zbrojní průkaz, už sáhnou po ostřejší zbrani. A přitom výroba flobertek u nás opravdu, nebudu přehánět, je stoletá a více než stoletá, nejenom v našich zemích, v Rakousku, v Německu. Slouží k výcviku, slouží vlastně ke vzdělání v oblasti zacházení se zbraní, je to zbraň, kterou můžete používat na zahradě proti drobným domácím škůdcům, a tak dále. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP