(11.50 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Jaký celkový třeba objem finančních prostředků projde za účelem tvorby nového systému - a ptají se z té profesní komory - neziskovou organizací Dobrá rodina? A proč se to tak děje? Proto jsem se ptal na tom výboru, aby mi byl představen personálně, kdo v těch jednotlivých akčních skupinách je, kdy se scházeli, k jakým výsledkům došli a jak se to projevilo tady v této novele, a teď víme, že jsou placeni ještě odněkud odjinud. (Předsedající: Čas.) Tak poprosím o odpověď.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S faktickou bude reagovat pan vicepremiér Jurečka.

Než tak udělá, načtu omluvy. Petr Bendl se dnes omlouvá celý jednací den z pracovních důvodů, pan poslanec Jan Lacina od 13 hodin odůvodňuje zákon v Senátu, paní poslankyně Barbora Urbanová se omlouvá od 9 hodin do 10 hodin z pracovních důvodů a paní poslankyně Pošarová ruší svoji předchozí omluvu.

Faktická poznámka - pan vicepremiér.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já se tady nemohu stát mluvčím UNICEFu a nemohu odpovídat na některé věci, které by měl spíše zodpovídat zástupce UNICEF, ale odpovím v rovině, tak jako i u jiných témat vím, jak fungují tyto mezinárodní organizace, v tomto případě UNICEF. Víme, že se dlouhodobě přímo zaměřuje na problematiku právě podpory dětí a systému péče o děti a ohrožené děti a prostě UNICEF se rozhodl, že chce této problematice v České republice dávat větší pozornost. Dohodl se s partnery v území, se kterými chce na tomto spolupracovat, a v rámci konzultací, které probíhají, hledat podmínky pro to, jak ten proces lépe nastavit a kultivovat.

Za MPSV říkám, že když děláme připomínková řízení, tak je dělám dneska tak, že už v případě vnitřního připomínkového řízení komunikuji se všemi dotčenými aktéry, kteří o danou problematiku dlouhodobě projevují zájem, už tam se ptáme na jejich připomínky a názory. Předtím tomu samozřejmě předchází série kulatých stolů, odborných seminářů, kde se tyto podněty sbírají, a pak samozřejmě máme mezirezortní připomínková řízení, kde třeba u jiných témat, jak jsem tady zmiňoval, třeba vládní zmocněnkyně a Úřad vlády uplatní připomínky, tak je uplatnila na základě zase jejich komunikačních nástrojů, kdy oni komunikují s danou konkrétní oblastí.

Legislativu logicky píšeme my, my jsme garantem té legislativy, ale nasloucháme tomu, co přichází za podněty z území, co přichází za podněty opravdu od konkrétních organizací, které každá z nich nebo většina z nich má svou vysokou řekněme kvalitu, umí se zaměřovat na konkrétní podněty a konkrétní oblasti. Takhle já k tomu přistupuji a takhle jsem tady navnímal to, že vy jste vznesl velmi konkrétní otázky, které předpokládám, že moje kolegyně, kolegové, jak proběhlo jednání výboru pro sociální politiku, zodpoví. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan poslanec Juchelka - překvapivě. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Překvapivě to moc není, pane předsedající, a poprosím vás, abyste vedl konzervativně tady toto jednání Sněmovny, a ne si z toho dělal legraci, protože se bavíme o vážných věcech.

Pane ministře, takže já mám neziskovou organizaci, přijdu na ministerstvo, řeknu, já bych chtěl změnit nějakou legislativu, to je prima, mám na to finanční prostředky a mám tady skvělé odborníky, které jsem si ale vybral já, já je platím, to znamená, nemám tam ty hrozné ospoďáky, oni jsou ti zlí, máme tam ty skutečné, skvělé odborníky, kteří tu legislativu připraví, budou spolupracovat s ministerstvem, my to všechno zaplatíme a potom to dáme do legislativního procesu. Proč? No, protože my děláme dobro. My děláme ty skvělé věci, protože nám jde samozřejmě o ohrožené děti a tak dále.

Já si myslím, že to takhle fungovat nemá. Já si myslím, že Ministerstvo práce a sociálních věcí by mělo být garantem transparentního legislativního procesu, takže bych chtěl vědět ještě jednou, kdo v těch akčních skupinách je, když je tady placen neziskovým sektorem, jakým způsobem ovlivňuje tu legislativu, kdy se schází a jaké jsou výsledky toho?

A pane ministře, vy jste na tom výboru nebyl, byla tam vaše kolegyně, paní Odstrčilová. Ta vás měla informovat o tom, co se na výboru událo, jaké jsme měli dotazy, že se neodpovědělo na ten dopis. Prostě vám to měla jednoduše na vaší poradě říct a vy byste teď tady neměl být překvapený z toho, když vás tady tím 12stránkovým dopisem profesní komory, který tady je už tři měsíce, překvapuji otázkami, které tady konkrétně jsou. To, že vás paní Odstrčilová neinformovala, za to bohužel nemohu. Ani já ty odpovědi nemám. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za konzervativní dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Bělohlávková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Romana Bělohlávková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já tady stojím jako pediatr s třicetiletou praxí a musím vám říci, že znám spoustu těžkých a hodně smutných případů, které zde nebudu vyprávět, není na to čas a nechci vám také kazit předvánoční náladu.

Chci říct tři věci. Jsem velice ráda, že zde pan ministr přislíbil navýšení platů pracovníkům OSPODů, protože si jejich práce velice vážím a myslím si, že potřebují pro to, aby mohli dobře pracovat, klid, potřebují mít také právní jistotu, kterou v tuto chvíli, a buďme upřímní, poněkud ztrácejí pod nohama, a platy v tomto sektoru jsou opravdu naprosto neadekvátní práci, kterou - většinou ženy - vykonávají.

Druhá věc, kterou chci říct, je ta, že se jedná o děti, a my nikdy nesmíme ve jménu kvantity rezignovat na kvalitu pěstounů. Opravdu samozřejmě potřebujeme jejich počty navýšit, ale kvalita musí zůstat zachována. A vím, proč to říkám, protože nedávno jsem zrovna jedno pěstounské selhání řešila.

A do třetice chci říct, že proč my musíme objevovat věci, které třeba už jinde byly objeveny? V Praze od podzimu 2022 nám funguje první dětské advokační centrum v republice. Je příslib, že tato centra budou po celé republice, ve čtrnácti krajích. Jejich myšlenka vznikla na Islandu a je to myšlenka taková, že středem péče je opravdu dítě a kolem něho jsou všichni ti, kteří mu chtějí pomáhat. (Předsedající: Čas.) To je všecko. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju a nyní s faktickou poznámkou pan vicepremiér Jurečka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Chci reagovat. Přišlo mi, že už trošku tady pan kolega Juchelka některé věci parafrázuje lehce ironicky, protože vždycky je to tak, že rezorty, ať už v době, kdy jsem tam teď já, nebo přede mnou, si myslím, že měly opravdu schopnost vnímat, kdo z partnerů v území je organizací, která se dané problematice opravdu věnuje, věnuje dlouhodobě, má v tom znalost, má v tom kompetenci, a takovéto organizace jsou přizvávané k těm napřed interním pracovním skupinám, pak třeba i k veřejným kulatým stolům a postupujeme v těchto věcech fakt stejně. Pokud je u těchto organizací a u některých i jiných nějaká nadnárodní organizace, jako je UNICEF a podobně, která třeba v některých aktivitách - nebo nějaký jiný, třeba český nadační fond, řekněme si, že to tak bývá - která podporuje třeba to, aby daná organizace mohla v něčem udělat větší aktivitu a více se soustředit na nějakou přípravu, monitoring systému a podobně, tak si nemyslím, že to je něco, co tady má být zpochybňováno. Klíčovou garanci a odpovědnost musí nést ministerstvo, že zákon a legislativa je připravena na jeho domácí půdě a kvalitně.

Nechci se tady pouštět do srovnání. Měli jsme tady v minulém volebním období příklad třeba jiného rezortu, kde byla prakticky skoro celá subdodávka konkrétní legislativy ze strany konkrétní komory, a bylo to tady také diskutováno. V tomto případě jasně říkám, že to, co jsme tady my jak v mezirezortním připomínkovém řízení, tak i po něm dali do návrhu tohoto zákona, se opravdu opírá o to, že to má logiku v tom, aby to pomohlo věcem je lépe řešit.

Pokud je debata potom zúžena na to, že se tady vlastně vede polemika, jestli to má být v tomto zákoně, nebo v zákoně o sociálních službách, stále bych chtěl připomenout, že tento zákon nese ve svém názvu zákon o sociálně-právní ochraně dětí, takže to sociálno je tam také silně akcentováno.

Ale jsem připraven, abychom tyhlety věci úplně v klidu mohli probrat v mezirezortu, ve lhůtách mezi čteními. (Předsedající: Čas.) Proto i pan předseda Kaňkovský říkal, že je připraven pro to, navrhnout prodloužení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji a nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, pane předsedající. Bohužel jste to neosvětlil. Ten systém je netransparentní, ten systém je neprůhledný. Vůbec nevím - a právě proto jsem se na to ptal - kdo v těch akčních skupinách je - pokud to tam řídí tedy nějaké neziskovky, tak ty, protože to platí, si do svých akčních skupin pro to, aby ve svém zájmu ovlivnily legislativu, dají své odborníky. A potom budou říkat, jak je to na výborech: my tady máme odborné stanovisko tady této akční skupiny a o to se my opíráme. Ale už nevíme, že ta akční skupina je placena neziskovým sektorem, že si tu pracovní skupinu, ty členy vybírá neziskový sektor, a ne ministerstvo, a potom prostě se tím oháníme a vypadá to tak, že to je vlastně záležitost Ministerstva práce a sociálních věcí, takže takhle to není. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP