(14.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Jako třetí mimořádný bod na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny navrhuji téma toho, že vláda navrhuje - je to vládní návrh, Fialova vládní pětikoalice opět - navrhuje výrazné omezení počtu lékařských pohotovostí, a to je problém. Je to problém v regionech hlavně, v regionech mimo samozřejmě Prahu, mimo ta největší města. Hnutí SPD nesouhlasí s vládním návrhem na výrazné omezení počtu lékařských pohotovostí. Tento vládní návrh by jednoznačně vedl k omezení dostupnosti lékařské péče pro občany. Lékařské profesní a odborové organizace protestují proti novele zákona o zdravotních službách, která zásadně mění systém organizace a fungování lékařských pohotovostí. Dle vládního návrhu by v budoucnu již neměly lékařské pohotovosti zajišťovat samosprávné kraje, nýbrž zdravotní pojišťovny. Pohotovostní lékařské služby by se rovněž měly nově soustředit pouze do nemocnic, které mají urgentní příjmy. Místo nynějších 113 pohotovostí by jich napříště měli mít čeští občané k dispozici v České republice jen zhruba 80. Hnutí SPD s tímto řešením nesouhlasí a jsme přesvědčeni, že by tato opatření ještě více zhoršila současnou kritickou provozní a personální situaci v nemocnicích. Vládní návrh by tak jednoznačně vedl i k omezení dostupnosti lékařské pohotovostní péče pro občany, což je nepřijatelné. V praxi by to mimo jiné znamenalo, že by bez urgentní lékařské pomoci v dosahu bydliště zůstaly desítky tisíc občanů a často i celé regiony a okresy. Nový systém organizace a provozu lékařských pohotovostí by navíc byl i výrazně dražší a nákladnější než ten stávající. Hnutí SPD považuje zdravotnictví včetně lékařských pohotovostí za klíčovou veřejnou službu, která musí být občanům jednoduše dostupná po celém území České republiky. Je povinností státu a vlády toto zajistit. Pokud to ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 není schopen zajistit a ve vládě prosadit, potom by měl podat demisi. Pana ministra zdravotnictví Válka tady vidím za sebou, takže si myslím, že je namístě, když tady pan ministr zrovna je, a žádám vás o to, abyste schválili tento bod, aby pan ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09 podal informaci o tomto tématu, které samozřejmě trápí naše voliče a trápí to i občany v České republice.

Já vás žádám o to, abychom tento bod také zařadili jako třetí mimořádný bod dnešní schůze. Bod se bude jmenovat Vláda navrhuje výrazné omezení počtu lékařských pohotovostí. Ještě jednou: Vláda navrhuje výrazné omezení počtu lékařských pohotovostí. Takže doufám, když tady je pan ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, že tento bod schválíte a nezamítnete jako vždycky, protože je to samozřejmě problém.

A budu mít ještě jeden bod na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, když už tady je, a bude se to týkat dlouhodobého nedostatku základních léků. Takže pan ministr tady je, je tady za mnou, je tady dva metry za mnou, takže je to příležitost, aby se vláda nevyhýbala jako vždycky odpovědím na palčivé otázky, aby pan ministr to tady zdůvodnil. Takže jsem zvědavý, jestli ty body SPD schválíte.

Jako mimořádnému bodu číslo 4 na schůzi této Poslanecké sněmovny bych se chtěl věnovat tématu - a je to nutné se tomu věnovat, protože to pálí plošně všechny občany České republiky - je to téma vysoké inflace a drahoty. Proklamace Fialovy vlády o konci zdražování a zkrocení růstu inflace se totiž nezakládají na pravdě. Diletantská politika vlády vede nadále k propadu životní úrovně našich občanů. Dle Českého statistického úřadu (ČSÚ) činila průměrná míra inflace v roce 2023 10,7 %. Jedná se, a to i v rámci všech evropských zemí, o jednu z nejvyšších hodnot inflace a stále o velice vysoké a rychlé tempo zdražování zboží a služeb pro české občany. Proklamace vlády Petra Fialy o konci zdražování a zkrocení růstu inflace se tak nezakládají na pravdě. Jsme stále svědky plošného zdražování a poklesu hrubého domácího produktu HDP. Aby docházelo k celkovému poklesu cen, musela by mít míra inflace záporné hodnoty, takzvaná deflace, což je v některých evropských zemích realitou. Pokud se jedná o meziroční růst cen, ten v prosinci roku 2023 dosáhl hodnoty 6,9 %, což je opět evropský nadprůměr. Na meziroční růst cenové hladiny měly v prosinci znovu největší vliv ceny v oblasti bydlení, kde vzrostly ceny nájemného o 7,3 %, ceny vodného o 16,3 %, stočného o 26,9 %, ceny tepla a teplé vody v České republice vzrostly o 24,2 % a ceny elektřiny o neskutečných 142,4 %. Výrazný byl za Fialovy vlády opět i meziroční růst cen v oblasti stravovacích služeb o 8,1 % a ubytovacích služeb o 11,4 %. O tom, že je situace vážná, hovoří i tvrdá data, a sice že loni v České republice ukončilo činnost téměř 280 000 živnostníků, což je nejvíce od roku 1993. Mimochodem, uvedl to i server iDNES. Hnutí SPD pevně stojí za všemi živnostníky, za všemi živnostníky pevně stojíme, i za malými a středními firmami, samozřejmě i za těmi velkými zaměstnavateli, o tom, že chceme, aby vláda konečně začala řešit situaci v huti Liberty, už jsem mluvil. Diletantská a ekonomická politika Fialovy vlády produkující vysokou inflaci i nadále znehodnocuje úspory, mzdy a platy a vede k propadu kupní síly, a tím i životní úrovně a kvality života všech pracujících občanů, důchodců, zdravotně postižených rodin a rodin s dětmi. A samozřejmě jak říkám, vláda ničí živnostníky a ničíte malé a střední podnikání v České republice, ničíte i firmy, ničíte českou ekonomiku, ničíte peněženky českých občanů. Ten mimořádný bod číslo 4, který navrhuji, má název Fialova vláda odmítá řešit inflaci a drahotu. (Obrací se k předsedající. Předsedající: Ano, v pořádku. Děkuji.) Vláda odmítá řešit inflaci a drahotu.

Bod číslo 5, mimořádný bod na schůzi této Poslanecké sněmovny, navrhuji bod s názvem - a teď to řeknu, paní předsedkyně, název hned, řeknu ho tedy pomalu, protože je delší - Fialova vláda zneužívá veřejné peníze pro svou vlastní propagandu před evropskými volbami. Ještě jednou: Fialova vláda zneužívá veřejné peníze pro svou vlastní propagandu před evropskými volbami. Vláda Petra Fialy od nového roku, tedy od tohoto měsíce, spouští další vlnu propagandistické kampaně s názvem Česko informuje. No, Česko neinformuje, informuje Fialova vláda. Tato kampaň bude stát 22 milionů korun z veřejných peněz - vládní kampaň, vládní předvolební kampaň. Navíc je to zneužití veřejných prostředků ze státního rozpočtu. A ta vaše kampaň, kde budete vysvětlovat, co děláte - protože jenom škodíte lidem, tak teď si myslíte, že to přebijete zneužitím veřejných peněz - tato kampaň má trvat do června, z čehož jasně vyplývá, že jde o vládní snahu se zneužitím veřejných peněz ovlivnit výsledky voleb do Evropského parlamentu v České republice. Podle názoru SPD jde o bezprecedentní utrácení finančních prostředků vybraných od občanů v době právě Fialovou vládou způsobené ekonomické a rozpočtové krize a chcete zneužít tyto veřejné prostředky pro vaše interní, politické a mocenské zájmy vládních stran, kterým rapidně klesají volební preference. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP