(14.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Já bych rád navrhl tento bod jako mimořádný bod Sněmovny, protože je třeba si o tom tady popovídat - veřejně, protože našim voličům a občanům se to nelíbí, že v situaci, kdy lidé nemají peníze a podnikatelé krachují, živnostníci, jak jsem už říkal, činnost ukončilo aktuálně 280 000 živnostníků za loňský rok, nejvíce od roku 1993 - schválně jsem zdůraznil to datum, takže nelze se vymlouvat, že teď něco a támhleto, prostě jste nejhorší vláda od roku 1993. V této situaci, kdy chcete rušit zdravotní pohotovosti, lékařské pohotovosti, v situaci, kdy třetina lidí je na nebo pod hranicí chudoby, tak vy jste si sami sobě přiklepli z veřejných peněz 22 milionů korun na vaši vlastní sebepropagaci, která je navíc ještě lživá. To znamená, že toto je třeba rozebrat, jestli máte odvahu - což já neočekávám, tak vás žádám, abyste si odsouhlasili tento mimořádný bod, abyste sdělili, proč zneužíváte veřejné peníze, a čelili otázkám opozice, v zastoupení občanů samozřejmě, kterým se to samozřejmě nelíbí. Vloni jste si sami sobě zvýšili platy, jak víme, vládní koalice sama sobě zvýšila platy politiků, my jsme jako SPD hlasovali proti. Ještě jste navíc zamítli můj návrh na zmrazení platů politiků na celé volební období, takže sami sobě jste si přidali, proti vůli SPD, samozřejmě. My jsme byli proti tomu, aby si politici zvyšovali platy, a teď si sami sobě přiklepáváte další a další peníze. To je opravdu velmi neseriózní.

Teď bych rád navrhl bod číslo 6, mimořádný bod číslo 6 na dnešní schůzi Sněmovny, a týká se půjčky Ukrajině v řádech desítek miliard eur, s čímž SPD samozřejmě nesouhlasí. Řešit pomoc Ukrajině půjčkou v řádech desítek miliard eur je pro SPD zcela nepřijatelné. To znamená, nejen že půjčíme Ukrajině, my si na to musíme půjčit, evropské státy si na to musí půjčit, aby to poslaly Ukrajině. To je úplně neuvěřitelné. Nesouhlasíme ani s členstvím Ukrajiny v EU, přitom náš rozpočet je kvůli vaší vládě úplně v troskách. Jsme zadluženi až po uši, naši občané nemají peníze. Evropská rada minulý měsíc souhlasila se zahájením přístupových jednání s Ukrajinou, a to jenom díky tomu, že Maďarsko se jako členský stát hlasování nezúčastnilo. Následně ani nebyla schválena finanční pomoc Ukrajině v celkové výši 50 miliard eur díky využití práva veta ze strany Maďarska. Samozřejmě, Fialova vláda je servilní, ta žádné veto nedává. Hnutí SPD podporuje tento pragmatický postoj Maďarska, jehož premiér Viktor Orbán tímto chrání zájmy své země. V minulosti EU již podpořila Ukrajinu celkovou částkou 100 miliard eur, tedy z peněz České republiky. Další pomoc ve výši 50 miliard eur je plánována tak, že 34 miliard eur by bylo řešeno půjčkou EU a zbytek, asi 17 miliard eur, by zaplatily členské státy. Znovu opakuji, že řešit pomoc Ukrajině půjčkou, když sama Česká republika je zadlužena až po uši, je pro hnutí SPD zcela nepřijatelné. S ohledem na vývoj ekonomiky a stav veřejných financí si to náš rozpočet nemůže dovolit, potřebujeme peníze pro naše vlastní občany.

Zároveň nesouhlasíme s členstvím Ukrajiny v Evropské unii. Ukrajina je ve válečném stavu a ze strany Ukrajiny musí být splněna celá řada kritérií, aby se vůbec mohla o své členství ucházet. Je dobře, že v této otázce ze strany členských států stále uplatnit právo veta. Ale právo veta pro Českou republiku v Evropské unii chtějí strany Fialovy koalice zrušit. Chce to zrušit STAN, chtějí to zrušit Piráti a tak dále. To je přímo vlastizrádný přístup, samozřejmě. To je prostě vlastizrádná politika. A potom už to zrušení práva veta navrhují Francouzi a Němci a tím bychom se dostali úplně do područí těchto zemí, bez jakékoliv možnosti vyjádření vlastního názoru. Prostě to je opravdu šílené, co tady předvádí Fialova vládní pětikoalice. Nejste česká vláda, lidé vás přezdívají ukrajinská vláda. To jsem zvědavý, jaká bude další přezdívka od lidí, protože vy vůbec nehájíte zájmy České republiky. Jen pro příklad, Turecko zahájilo přístupové rozhovory v roce 2005 a stále vstupní kritéria neplní, mimo jiné z důvodů omezování práv národnostních menšin, zejména Kurdů. Hnutí SPD podporuje v této věci postoje a kroky Maďarska a jeho premiéra Viktora Orbána a vyzýváme Petra Fialu, aby postupoval v těchto otázkách společně s Maďarskem a Slovenskem.

Takže já bych chtěl navrhnout mimořádný bod číslo 6 s názvem Řešit pomoc Ukrajině půjčkou v řádech desítek miliard eur je pro hnutí SPD zcela nepřijatelné. Ještě jednou: Řešit pomoc Ukrajině půjčkou v řádech desítek miliard eur je pro hnutí SPD zcela nepřijatelné.

Teď bych chtěl navrhnout předřazení jednoho bodu v rámci návrhů změn schůze Poslanecké sněmovny, rád bych zařadil jako bod číslo 7 na dnešní schůzi Poslanecké sněmovny po těchto mnou navrhovaných bodech návrh zákona SPD, je to tisk 8, bod 24, a je to návrh zákona o referendu. Už dva roky tady v Poslanecké sněmovně leží návrh zákona SPD o referendu. Zákon o referendu jsme podali také v minulém volebním období. Tam se nám podařil historický moment, kdy poprvé v historii samostatné České republiky se posunul náš zákon o referendu přes první čtení, takže se dostal do druhého čtení, kde ovšem, přestože tady byla v tu danou chvíli v minulém volebním období ústavní většina na to, aby zákon o referendu prošel do Senátu, tak se ostatní strany lekly a zákon ve třetím čtení už hlasován nebyl, protože, pro ty, kdo to nevědí, u ústavních zákonů není lhůta na projednání podle zákona o jednacím řádu. Na rozdíl od běžných zákonů, i když to tady někdo prohlasuje přes první čtení, potom ostatní strany mohou měnit názor, najednou to tady stopnou a může to tady ležet potom neomezeně dlouho, což se stalo. Mě to mrzí hlavně u Pirátů, že obrátili, protože před volbami říkali, že chtějí zákon o referendu včetně možností hlasovat o mezinárodních smlouvách, v minulém volebním období, ale hned obrátili, porušili své předvolební sliby, které dávali lidem, a postavili se proti v této otázce, proti referendu.

Já bych to rád tady předložil, byl bych rád, abychom to konečně projednali v prvním čtení. Ono už se o tom jednou tady vloni začalo jednat, o našem návrhu o referendu, jestli se pamatujete, bylo to vloni na jaře, ale ta debata byla přerušena. Takže návrh zákona SPD o referendu už tady je, už se otevřelo dokonce i první čtení, ale návrh zákona, naše projednávání našeho zákona o referendu SPD bylo přerušeno jako jediný zákon do projednání, že se otevřelo první čtení. A já bych chtěl poprosit a požádat ostatní strany i hnutí ANO, protože je dobré, že také hovoříte o tom, že chcete navrhovat zákon o referendu, tak pojďme spolupracovat a pojďme to posunout do dalšího čtení.

Samozřejmě máme rozpor v tom, že hnutí ANO na rozdíl od SPD, nechce hlasování o mezinárodních smlouvách a závazcích, konkrétně například o vystoupení či setrvání České republiky v Evropské unii. To je zásadní programový rozdíl mezi SPD a hnutí ANO. My chceme, aby občané mohli hlasovat o mezinárodních smlouvách a závazcích České republiky, hnutí ANO to nechce. Ale tak jako tak, my rádi podpoříme, pakliže hnutí ANO předloží návrh zákona o referendu, což avizoval jejich zákon - bez možnosti hlasovat o těchto mezinárodních smlouvách, jenom na vybrané otázky - my to samozřejmě podpoříme, protože my chceme jakýkoliv zákon o referendu, protože tady žádný není. Aspoň něco bude, bude nějaký posun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP