(14.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Tady bych rád jenom sdělil, že zákon hnutí SPD, který tady leží ve Sněmovně, je to i ten v minulém volebním období, tak náš zákon umožňuje - umožňuje! - hlasovat jak o odmítnutí migračního paktu EU, to znamená odmítnutí přijímání migrantů do České republiky - to je to, co tady prosazuje Fialova vládní koalice, podpořili migrační pakt EU, přijímání migrantů, islámských a afrických migrantů do České republiky prosazuje Fialova vládní pětikoalice, to je ta povinná solidarita. Vždycky na to říkám, že žádná povinná solidarita neexistuje, že je to protimluv, co si tady už vytvořili, vytvořila vládní pětikoalice, to nesmyslné úsloví, vytvořili to jejich kamarádi ve vedení Evropské unie.

Samozřejmě náš návrh zákona, který podalo SPD, umožňuje hlasovat i o otázce, zdali chceme zrušení veta České republiky v Evropské unii. Samozřejmě, SPD to nechce, to tady prosazuje Fialova vládní pětikoalice. Náš návrh zákon o referendu umožňuje i hlasovat o tom, jestli přijmout, či nepřijmout euro. Samozřejmě SPD je proti. A umožňuje i to, jestli občané chtějí korespondenční volbu, nebo nechtějí korespondenční volbu. Proto my zákon o referendu máme hotový, je tady podaný, a na tyto otázky, například na euro nebo na migraci, už jsme sbírali petice SPD, sbíráme ty petice už několik let, průběžně to monitorujeme, postupně petice předáváme na petiční výbor tady v Poslanecké sněmovně, aby se projednaly, takže už se řada petic SPD i veřejně projednala tady ve Sněmovně na tato i jiná témata. Takže na tom pracujeme už několik let a samozřejmě těch podpisů máme spoustu, i pod petice proti přijetí eura, petice proti migraci, to jsou petice SPC, které samozřejmě už léta fungují, a budeme v těch peticích samozřejmě pokračovat, protože už tam máme spoustu podpisů a cílem je, abychom sesbírali co nejvíce podpisů, abychom vytvořili veřejný politický tlak na Fialovu vládu, aby prostě nedělala věci proti lidem.

Takže já samozřejmě bych chtěl, aby se předřadil na program schůze zákon SPD o referendu, protože jsem rád, že i druhá opoziční strana to téma chce už uchopit, byť menším způsobem, jenom na několik vybraných otázek, ne na tu úplně zásadní otázku, protože všechny ty otázky typu migrace, veto, euro vyplývají z politiky Evropské unie. To je všechno Evropská unie, to jsou příkazy Evropské unie, takže samozřejmě tou systémovou otázkou, systémovým referendem, tím skutečným referendem, které by bylo jasnou odpovědí na tyto otázky, je hlasovat o tom, zdali - o vystoupení či setrvání v EU.

Samozřejmě když jsem slyšel tady argumenty vládní pětikoalice a jejích zastánců, že už se o přijetí eura prý hlasovalo v referendu roku 2003 při vstupu do EU - co je za nesmysl? Co to říkáte? Co je to za argument? Kdyby v tom referendu před dvaceti lety řekli předkladatelé referenda po pravdě, že členství v Evropské unii bude obsahovat přijímání afrických a islámských migrantů, kdyby řekli po pravdě, že to bude obsahovat přijetí eura v situaci, kdy je Evropská unie zadlužená až po uši a kdy státy eurozóny jsou tak zadluženy, že už jim nechce nikdo půjčit - tady Španělsko, Itálie, Řecko a další, kdyby řekli předkladatelé referenda, že ten, kdo přijme euro, bude spoluodpovědný a bude spolufinancovat dluhy těchto zemí v eurozóně, kdyby řekli předkladatelé referenda, že Česká republika ztratí právo veta v Evropské unii a budeme plně podřízeni diktátu z Bruselu, z Berlína nebo z Paříže, tak to referendum dopadne jinak podle mého názoru.

A navíc, že před dvaceti lety bylo referendum? Co to je za argument? To znamená, kdo se před dvaceti lety třeba s někým seznámil, vzali se, pak už se nesmí celý život rozvést, když mu ten druhý zahne třeba? Jako Evropská unie dělá úplně jinou politiku, než byla deklarovaná? Nebo chcete říct, že ve dvaceti máte stejný názor jako ve čtyřiceti nebo pětačtyřiceti? Že má člověk názory stejné ve dvaceti nebo v patnácti jako v pětatřiceti? Co to vykládáte? Co to je za nesmysly? Co to je za argument? To snad není možné vůbec! Přece dvacet let je tak dlouhý horizont z toho životního cyklu, tak dlouhá doba, že je zcela legitimní to referendum zopakovat, protože je to úplně jiná Evropská unie, než do které Česká republika vstupovala, a hlavně, za dvacet let se i v životě situace běžně úplně změnila, i rodinné poměry, i pracovní poměry, situace v domácnostech. Vždyť je úplně normální, že to má vývoj. Takže to, jestli něco před dvaceti lety bylo, a zatajily se tady ještě informace, to tedy vůbec nebyly tyto informace, co bude předvádět Evropská unie - Green Deal, vždyť nebylo ani slovo o Green Dealu, ani slovo nebylo rozebráno, ani jsem o tom nikdy neslyšel - tenkrát jsem se o politiku už poměrně zajímal, byť jsem samozřejmě v politice nebyl. Ale o tom, že se bude zdražovat takovým způsobem energie, zavírat se naše elektrárny, zavírat se uhlí, že se budou rušit spalovací motory, že bude všechno elektromobilita, že takhle všechno podraží, že budou kvůli zemědělské politice EU a podobně, kvůli dotacím takhle drahé potraviny a další věci, o tom nebylo ani slovo před dvaceti lety! Tak prosím vás neříkejte, že se o něčem hlasovalo v roce 2003! Ano, o něčem se hlasovalo, a teď je situace úplně jiná, takže je namístě a načase i z těch důvodů, o kterých hovořím, to referendum zopakovat. A jak jsem říkal, je to zcela legitimní požadavek z hlediska života každého z nás - dvacet let je tak dlouhá doba, tolik se toho v životě změní, i v lidských názorech, i ve vývoji člověka. Ať mi nikdo neříká, že to, co jste odsouhlasili před dvaceti lety, že máte ve sto procentech stejné názory i po dvaceti letech. Není to pravda, je to lež! Takže by bylo dobré, kdybychom si nalili čistého vína, a samozřejmě to referendum je zcela namístě.

Problémem je, že hnutí ANO odmítá referendum o vystoupení či setrvání České republiky v EU. SPD je jediná strana, která to pojmenovává zcela na rovinu, a říkáme, že to referendum je potřeba, a takový zákon o referendu samozřejmě také navrhujeme.

Mimochodem hnutí SPD navrhovalo vloni, a navrhujeme to stále, i referendum o přítomnosti cizích vojsk na území České republiky či cizích základen na území České republiky, a tady jsme v tom také jediní, protože SPD hlasovalo jediné proti vloni. Vládní pětikoalice a hnutí ANO hlasovaly pro přítomnost cizích vojsk v České republice. Takže je to ale zase otázka na referendum a my bychom rádi takovéhle referendum, a to náš návrh umožňuje, a SPD je jediné, kdo navrhuje zákon o referendu, které umožňuje hlasovat i v těchto otázkách.

Samozřejmě, další velkou diskusí u referenda musí být - a to jsem se také chtěl zeptat kolegů z ANO, protože je to dobře, že také chcete podpořit referendum, alespoň na ty čtyři otázky, když už nic jiného, ale nejsou tam ty zásadní otázky, nechcete referendum o vystoupení z EU - jaké budou parametry zákona o referendu, protože to se stalo v mnoha zemích, že někdo proklamoval, že chce referendum, a pak tam nasadil - ano, zažili jsme to tady i od ČSSD v minulém volebním období, ČSSD hovořilo veřejně, že chce referendum, a pak nasadilo takové podmínky, že žádné referendum nikdy nejde zrealizovat. Jestli si pamatuji dobře, nasadili kvorum účasti u referenda 2 miliony občanů že se musí účastnit, a na sesbírání vyvolání referenda 800 000 podpisů. No, to byl úplně výsměch lidem! To se vymyká jakýmkoli demokratickým parametrům.

Další otázkou je, a to by mě také zajímalo a doufám, že na to s kolegy bude aspoň krátká řeč, jaké mají být parametry toho referenda, protože hnutí SPD, v našem návrhu z minulého volebního období jsme navrhovali 100 000 podpisů pro vyvolání referenda a aby to referendum - bylo to takové zdravé kvorum - aby když ta otázka je alespoň trochu palčivá, aby to referendum šlo vyvolat, zažil jsem tady ve Sněmovně ovšem velký odpor v minulém volebním období, protože ti, kteří říkali, že chtějí referendum, ho ve skutečnosti nechtěli, a chtěli jste to kvorum strašně zvýšit, padala tady ta hausnumera typu chtít 800 000 podpisů a tak podobně, takže my jsme upravili náš návrh na kompromisních 250 000 podpisů na vyvolání referenda, ten tady leží ve teď znovu ve Sněmovně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP