(15.10 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Znovu opakuji, taky jsme na to upozorňovali, že bude docházet ke zvyšování nezaměstnanosti, a vlastně ministři říkají: Ne, nic se neděje, nic se neděje - ale to není věc, která se stane tak, která se stane za noc, prostě ta rozhodnutí společnosti dělají dlouhou dobu, musí se někam přesunout, a než se přesunou a postaví ty haly prostě někde jinde, tak to bude chvilku trvat. A já říkám bohužel, že ty firmy odcházejí nejenom z České republiky, odcházejí z Německa, odcházejí z dalších středoevropských zemí, protože prostě tady nejsou konkurenceschopné.

Znatelný pokles objemu nových objednávek souvisí především s nejistotou ohledně dalšího ekonomického vývoje v roce 2024, kdy na české firmy dopadne dramatické zdražení regulovaných složek cen energií, vodného a stočného, a zejména zvýšení daně z příjmů právnických osob, daně z přidané hodnoty, spotřební daně či daně z nemovitostí v důsledku škodlivého takzvaného vládního konsolidačního balíčku. Prostě dopadne na ně zvyšování úplně všech daní, na které si můžete vzpomenout.

Jedná se o velmi znepokojivé jevy, protože průmysl je pro Českou republiku naprosto klíčovou složkou hospodářství a motorem ekonomického výkonu. Vláda Petra Fialy ke zhoršování situace v českém průmyslu svými kroky aktivně přispívá, mimo jiné tím, že nijak aktivně nevystupuje proti snahám a opatřením Evropské unie v oblastech klimatické a energetické politiky v rámci takzvaného Green Dealu Evropské unie. Hnutí SPD naopak je připraveno být součástí příští vlády odborníků a tyto problémy našeho hospodářství systémově řešit. Pokud je nebudeme řešit, tak na to Česká republika doplatí se vším, co k tomu patří.

Takže, vážená paní předsedající, tento bod bych nazval Diskuse o zhoršování podmínek v českém průmyslu a řešení této situace.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A jaké chcete pevné zařazení, jestli chcete?

 

Poslanec Radim Fiala: Chci první bod na dnešní schůzi. (Předsedající: Děkuji.)

Druhý bod na dnešní schůzi bych napsal Stav politiky a veřejných financí, se kterým jsou nespokojeny tři čtvrtiny občanů České republiky. Se stavem politiky a veřejných financí jsou aktuálně nespokojeny zhruba tři čtvrtiny občanů České republiky. Vyplývá to z průzkumu, který v průběhu posledního čtvrtletí loňského roku provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění Akademie věd České republiky CVVM. Lidé jsou nejvíce nespokojení se stavem veřejných financí 76 %, s politickou situací 71 % a s přistěhovalectvím 66 %. Oproti obdobnému průzkumu v roce 2022 nejvíce vzrostla nespokojenost se situací v oblasti přistěhovalectví, imigrace do České republiky. Říkáme to tady panu ministrovi Rakušanovi každou schůzi. Jsou také nespokojeni se situací armády, zdravotnictví, postavení České republiky v Evropské unii, obecné kriminality a bezpečnosti občanů. Jde o tristní vizitku působení současné vlády, ze které i poměrně jasně vyplývá, které členy vlády hodnotí z hlediska jejich činnosti čeští občané nejhůře. Jde o ministra financí Stanjuru z ODS, ministra vnitra Rakušana ze STANu, sociálních věcí Jurečky - KDU-ČSL a ministryně obrany Černochové z ODS, Zdravotnictví Válka z TOP 09 a pro evropské záležitosti pana Dvořáka ze STAN. A ještě nad tím je samozřejmě nezpochybnitelná zodpovědnost premiéra Fialy - ODS, za tento stav. Zapomněl jsem na někoho? No, možná na pár ministrů jsem zapomněl, ti v tom průzkumu nejsou hodnocení tak drasticky negativně.

Bod číslo 3: kromě elektřiny a plynu od začátku roku výrazně zdraží i dálkové teplo pro domácnosti. V oblasti cen energií vláda Petra Fialy dlouhodobě naprosto selhává. Ve většině krajských i menších měst si lidé za teplo ve svých bytech připlatí až desítky procent oproti cenám z loňského roku. Jedná se v průměru o meziroční zdražení v řádu vyšších jednotek tisíc korun. Teplárny a distributoři tepla zdražení odůvodňují vysokou inflací a tím, že vláda Petra Fialy původně přislíbila oblasti teplárenství poskytnutí státní podpory, poté svůj slib porušila a tuto podporu nakonec neposkytne. Kromě toho vláda zvýšila daň z přidané hodnoty na teplo z 10 na 12 %, což samozřejmě rovněž způsobí zdražení této komodity, stejně tak jako zvýšení distribučních poplatků ze strany Energetického regulačního úřadu. V případě uhelných tepláren je hlavním zdrojem zdražování tepla růst cen emisních povolenek Evropské unie. V oblasti cen energií vláda Petra Fialy dlouhodobě naprosto selhává. Nevyužívá svou roli dominantního vlastníka ve společnosti ČEZ, podporuje všechna škodlivá opatření Green Dealu Evropské unie a jako jediná v Evropě nijak nekompenzuje občanům astronomický růst cen energií v posledních dvou letech. I proto se markantně propadá důvěra lidí v tuto vládu. Dle aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd České republiky této vládě důvěřuje už pouze 17 % českých občanů. Meziročně tak jde o 40% propad důvěry ve vládu. Celých 81 % občanů pak Fialově vládě nedůvěřuje. S tím souvisí i celková nespokojenost občanů s politickou situací v zemi, která je na nyní na úrovni 69 %. Za tohoto stavu by bylo nejvhodnějším řešením situace ve společnosti odstoupení nekompetentní, asociální, arogantní vlády Petra Fialy. Tak to by byl bod číslo 3.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Jak přesně se jmenuje, prosím?

 

Poslanec Radim Fiala: Selhání vlády v oblasti cen energií. (Předsedající: Děkuji.)

A já si dovolím ještě jednu věc, na kterou jsem si teď vzpomněl, ale to je jenom dovětek, to nemusíte zapisovat, paní předsedající. U bodu číslo 1 - Podmínky v českém průmyslu se kvůli Fialově vládě zhoršují nepřetržitě už téměř dva roky - nevím, jestli to víte, ale v loňském roce skončilo s podnikáním 280 000 podnikatelů, buď firem, nebo osob samostatně výdělečně činných - 280 000, nejvíc od roku 1993. Nejvíc od roku 1993! A já si dovolím připomenout tu památnou větu z televizního přenosu, kde pan premiér Fiala říkal: Nenecháme nikoho padnout! 280 000 lidi šlo na sociální dávky, přestalo podnikat, vrátilo živnostenský list a prostě vykašlali se na to, protože podmínky v České republice pro podnikání jsou daleko, daleko horší.

A mám tady poslední bod, paní předsedající, a ten bod je Důvěra ve vládu je nejnižší v novodobé historii. Důvěra ve vládu v poločase jejího působení je nejnižší v novodobé historii, aktuálně je podle agentury CVVM ve výši pouhých 17 %. Nejvyšší propad reálných mezd, finanční úniky, plošné zvyšování daní, vysoké ceny energií, tepla, potravin, v uvozovkách blbá nálada, inflace a nepřiměřená podpora Ukrajiny, to všechno je vysvědčení této vlády, této vlády v poločase. To nejhorší ale teprve přijde po Novém roce ve formě plošného zvyšování daní minimálně o několik desítek tisíc ročně na jednu rodinu, ale zejména u živnostníků. Celkově se má takto vybrat 100 miliard korun a dalších 36 miliard korun za zdražení energií, které vláda uvalila na občany, rodiny, živnostníky a firmy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP