(15.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

A v této souvislosti musím zmínit ještě jednu věc, a tou je slovník některých koaličních politiků, už jsem to zmínila. Spojení jako hlásná trouba Kremlu, ruský šváb, to vaše šílené nálepkování, které tu na více než třicet let v podstatě vymizelo, to vaše věčné hledání vnitřního nepřítele. Já nevím, jestli jenom máte krátkou paměť, nebo jste prostě mladší ročníky než já, ale protože já to v paměti bohužel mám, musím se proti tomu ozvat. Nejde o mě, já toho snesu hodně, ale vy takto nálepkujete a urážíte kdekoho.

Když jsem každopádně mluvila o balanci výdajů na rozvoj a obranu, zdaleka jsem se ani nepřiblížila rétorice prezidenta Eisenhowera, který, ač sám byl vrchním velitelem spojeneckých sil v Evropě za druhé světové války, přece ve svých následných prezidentských projevech k národu neváhal zdůrazňovat, že každá vypuštěná válečná loď, každá vystřelená raketa znamená v konečném důsledku krádež těm, kteří jsou hladoví, že náklady na jeden bombardér jsou třicet škol nebo dvě elektrárny, kde každá z nich obsluhuje město s 60 000 obyvateli, nebo 50 kilometrů dálnic či dvě plně vybavené nemocnice, že náklady na jedno stíhací letadlo jsou 0,5 milionu bušlů pšenice, za jeden torpédoborec nové byty pro 8 000 lidí, přestože tak to bylo, a tak to je. Eisenhower to nepřipomínal proto, že by snad nechtěl, aby jeho země budovala silnou obranu, ale proto, aby se nezapomínalo, že smyslem politiky není válčit, ale nalézat mír. Má-li být hlavním tématem politiky válka, budeme válku mít; budeme-li mluvit o míru, máme šanci mít mír. Posilujme naši obranu, ale neděsme společnost jadernou válkou. Vyděšená společnost není ani silnější, ani odhodlanější. Chtít mír neznamená obětovat Ukrajinu ani pozvat do Prahy ruské tanky. Zárukou naší bezpečnosti je členství v NATO a vzájemná jaderná rovnováha, nikoliv válečná rétorika politických ideologů, kteří za každou zmínkou o míru hledají proruské šváby. Nedovolme, prosím, proto, aby se mír stal sprostým slovem. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem je přihlášen pan místopředseda Karel Havlíček a připraví se poslankyně Šafránková. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, výsledky mluví jasně. "Děláme, co je třeba, a zlepšujeme budoucnost České republiky." Toliko nový slogan ODS. Já fakt nevím, kdo tato hesla vymýšlí, ale začínají mi připomínat dobu socialistických funkcionářů, protože o co bylo hůře, o to jsme měli optimističtější hesla, možná si na to vzpomínáte. Budu pokračovat, vaše poslední hesla - pětikoalice: "Děláme, co je třeba. Máme se dívat dopředu s nadějí. Máme hledat cesty k lepší společné budoucnosti." A poslední headline, který máte: "Máme být optimističtí." No, tak ano, optimismu není nikdy dost, na tom se asi shodneme, ale on tedy fakt není žádný důvod k jásotu.

Pojďme si zrekapitulovat váš druhý rok z hospodářského úhlu pohledu, rok 2023. Takže podle nejaktuálnějších dat z OECD už víme, že za poslední měřený měsíc - zatím to není dvanáctý, máme jedenáctý roku 2023 - máme nejvyšší energetickou inflaci ze všech zemí OECD. Je tam elektřina, je tam plyn, jsou tam pohonné hmoty. Je to meziroční energetická inflace 28,5 %. Podotýkám, že už to bylo z vysokého základu, na tom se asi shodneme, z roku 2022. Za námi v závěsu Kolumbie, pak dlouho nic a teprve potom Turecko. Já to srovnám s rokem 2021 - ať jsme přesní, listopad 2023 a listopad roku 2021. Víte, jak jsme si stáli v energetické inflaci? Byli jsme nejlepší: 2,0 % ze všech zemí OECD, opět v meziročním vyjádření čili vůči roku 2020. Pak se nedivme, že inflace podle Eurostatu - já raději používám mezinárodní žebříčky, ty národní jste trošku znásilnili - tak tam jsme opět za poslední změřený měsíc nejhorší z celé Evropské unie - 8 %. V závěsu za námi je Maďarsko, pak Slovensko. A já to navážu na průměr Evropské unie, ještě jednou, Česká republika 8 %, průměr Evropské unie 3,1 %.

A pro srovnání, jak to vypadalo v roce 2021, v listopadu roku 2021? Ať jsme zase přesní, stejný měsíc, jenom o dva roky později. Tam jsme byli na 4,8 %. Ano, je pravda, že pak se zvedla inflace v celé Evropě. Ale proč jsem to dával do kontextu s průměrem Evropské unie? Protože v tom roce 2021 byl průměr Evropské unie 4,9 %. Co tím vlastně říkám? Byli jsme na průměru Evropské unie. Nyní 8 % my, Evropská unie 3,1 %.

Podle hrubého domácího produktu ve srovnání se všemi evropskými zeměmi, zeměmi Evropské unie, ať jsme přesní, jsme jedinou zemí, která nedosáhla předcovidové úrovně. To je další váš výsledek roku 2023. Jako jediní v celé Evropské unii máme zápornou hodnotu. Třetí klíčový mezinárodní ukazatel, potřetí nejhorší.

Zajímavý ukazatel, který v průmyslovém světě - a my jsme průmyslovou zemí, v tom se určitě shodneme - má svoji velkou váhu, měří ho instituce jako J. P. Morgan, Standard & Poor’s a tak dále, Unicredit bank. Je to index nákupních manažerů, jinak se mu taky říká, je to takzvaný průmyslový sentiment neboli indikátor průmyslového sentimentu. Tam jsme opět za jedenáctý měsíc 2023, poslední změřený měsíc, nejhorší ze všech 30 sledovaných zemí světa, máme hodnotu 42. Jenom podotýkám: To, co je pod 50, se zhoršuje, to, co je nad 50, se zlepšuje. A mohl bych pokračovat.

Zahraniční investice: vážené kolegyně, kolegové z pětikoalice, to je jeden debakl za druhým v zahraničních investicích. Jak dopadla gigafactory, všichni víme - ostuda, nebyl připravený projekt B. Intel - realizuje se v Polsku, přišli jsme o něj. Microsoft - ten nešlo nedotáhnout, vám se to přesto podařilo, Microsoft bouchl do stolu a řekl, že už se dál nebude dívat na protahování všech termínů, když zde chtěl investovat 5,5 miliardy korun. TSNC - po slovutných cestách na Tchaj-wan, kde jste si nechali dát vyznamenání, podnikatelé vám tam udělali křoví, výsledek je takový, že investují v německých Drážďanech - jenom podotýkám, že Německo je největším obchodním partnerem Číny.

To, co je podstatnější: vůbec nikdo neví, jaká je zde vládní politika v rámci investic. Tak řekněte: Nebudeme podporovat investice, budeme šetřit. Ano, i tomu lze rozumět, my s tím budeme nesouhlasit, ale vy se na jednu stranu tváříte, že zde vytváříte investiční prostředí, na druhou stranu, nepřilákali jste jednu jedinou významnou firmu. A pokud ano, tak se omlouvám a řekněte mi, kterou, já jsem si to fakt ještě ověřoval. A můžete říct: Tak dobře, když kritizujete, co vy? Ano, vzpomeňte si na BMW, významná investice na Sokolovsku, vzpomeňte si na Nexen, jedna vůbec z největších historických investic, která u nás je. A znovu říkám, Microsoft jsme vám připravili tak, že nešlo ho nedotáhnout, vám se to bohužel podařilo. Zajímavé na tom Microsoftu je, což mě opravdu strašně štve, protože jsme to osobně domlouvali s tehdejším premiérem Babišem i s šéfem Microsoftu ve Spojených státech, že oni nechtěli korunu pobídky, nic, oni jenom chtěli, ať se nic neprotahuje - 5,5 miliardy, datové centrum, přišli jsme o něj. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP