(15.40 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Další oblast, kdybych mohl pokračovat, je další posun do šedé ekonomiky, zcela jednoznačně. Velmi dobře víte, že zrušení EET bylo odsouzeno drtivou většinou českého byznysu. Podle analýz společnosti Visa Kearney jsme tím, že jste zrušili definitivně EET, opět poskočili a bohužel jsme opět na úrovni okolo 14 % ve smyslu šedé ekonomiky. Přičemž to nejpodstatnější na tom EET nebylo to, že stát měl příjem - my tvrdíme 13 miliard, potvrzuje to nová šéfová Finanční správy, vy tvrdíte, že to je méně, někdo dokonce tvrdí, že to je více, pan profesor Havránek z Univerzity Karlovy to odhadl až na 30 miliard korun - nepřeme se, jestli je to 13, 10 nebo 30 miliard, ale EET byl symbol. Byl to symbol toho, že se definitivně uzavřely devadesátky. Vy jste ten symbol zničili. Ano, vy jste firmám řekli: EET být nemusí, potopili jste v uvozovkách vlajkovou loď hnutí ANO, ale ve finále se nám to těžce vymstí. Ano, řeknete: Co vy? My jsme nejenom zavedli EET, ale bylo to kontrolní hlášení. Vzpomínáte se, jak jste se nám tenkrát smáli, že zaklekáváme na podnikatele? Buďte dneska rádi, že máte alespoň to kontrolní hlášení. My jsme vždycky tvrdili, že účelem je daně dobře vybírat, nikoliv je zvyšovat. Myslím, že snad je to pochopitelné. Touhle cestou jsme šli a dařilo se nám v tom. Vy jste zvolili variantu B - vy říkáte: Daně budeme zvyšovat, a paradoxně ženete část podnikatelů do šedé zóny.

Všichni se shodneme na tom, že bez investic do výzkumu a vývoje se neposuneme nikdy k té tolik skloňované ekonomice založené na přidané hodnotě. To není možné se na tom neshodnout. No, ale co pro to tedy děláte, prosím pěkně? Víte, jaký je váš ukazatel celkových výdajů na výzkum vůči HDP, podobně jako se to měří v armádě? Tam postupujete na úroveň 2,0 %. V tom výzkumu a vývoji jsme my dosáhli 2 %, bylo to v roce 2021. Víte, z kolika? Z 1,67 % v roce 2016 až 2017. Tehdy jsme přišli se strategií Česká republika, země pro budoucnost. Vy jste se smáli. Ano, jenomže my jsme ji řídili. Řídili jsme ji na měsíční úrovni, zatáhli jsme do té hry Akademii věd, výzkumné organizace, univerzity, byznys sektor, tvrdě jsme na tom pracovali. Výsledek byl jednoduchý, měřitelný: 2,0 % na konci roku 2021. Skvělý výsledek i díky podnikatelskému sektoru, kterému jsme pomohli tím, že jsme udělali jednodušší odpočty na výzkum, vývoj a inovace a vytvořili jsme celou řadu konsorciálních projektů. Byl to náš cíl a docílili jsme toho. Vy, první rok po vašem vládnutí, po pěti letech letíme dolů a jsme na 1,96 %.

Co jste udělali, prosím pěkně, pro duální vzdělávání, které jsme vám komplet připravili? Co jste udělali pro mistrovské zkoušky, které si vyžádali řemeslníci? Dva roky jsme na tom pracovali. Měli jste připravený kompletně celý zákon, stačilo ho posunout. Řeknete: Proč jste to neudělali vy? No, protože ne všechno stihneme, samozřejmě to jsou věci, na kterých se pracuje několik let. Ale na tomhle přece nemůže být neshoda. Chceme duální vzdělávání? Tak řekněte, chceme ho, nebo ho nechceme? Když řeknete: Nechceme, beru to. Ale vy říkáte: Ano, to je správné. Tak proč jste s tím nehnuli kousek, když jste to od nás měli hotové? Co dělá pan ministr průmyslu? Proč neudělal mistrovskou zkoušku, o kterou žádají Hospodářská komora, Asociace malých a středních podniků, Svaz průmyslu a tak dále? Za dva roky jste nebyli schopni ten zákon, který byl napsán, posunout do legislativního procesu.

Co jste udělali, prosím pěkně, s předmětem Člověk a technika? Vždyť přece všichni musíte vědět, že si ho vyžádaly školy, že si ho vyžádal byznys sektor, že si ho vyžádali rodiče, že pracovní vyučování spojené s nejnovějšími technologiemi dává smysl, je to všude ve světě. Kompletně jsme vám ho připravili, ale samozřejmě, byl to pilotní projekt jenom na 60 školách, to uznávám. Ten musí projet v nějakém režimu a po dvou letech se teprve dá z toho udělat regulérní předmět. Proč ten předmět není? Proč jste na tom nezapracovali? Je vám to úplně jedno. Jenom říkám, abyste nám potom nevyčítali: Vy jste jenom kritizovali, vy jste nic nepřipravili.

Energetický mix - tady není možné se neshodnout na tom, že chceme do budoucna jádro, obnovitelné zdroje a v mezidobí se musíme v nějakém mixu vyrovnat s uhlím a plynem. Na tom je dokonce i naše celková shoda. Vy stále ale mluvíte o Státní energetické koncepci, kterak jsme ji zanedbali. Prosím pěkně, přestaňte mluvit a podívejte se do závěrů Uhelné komise. ČEPS ji připravoval, jedna z nejgramotnějších energetických společností u nás. Prosím, pane Durčáku, pane řediteli, vysvětlete už panu ministru Síkelovi, že jsme měli společně osmnáct scénářů, tři jsme vybrali a že stačí se na ně podívat, zaktualizovat je s ohledem na nejnovější trendy a situaci, která je dnes v Evropě, a máte státní energickou koncepci takřka hotovou. Neříkejte tomu ani státní energetická koncepce, jenom nám ukažte ten budoucí energetický mix, ať se na to mohou všichni připravit. Ani to jste nebyli schopni za ty dva roky udělat.

Investice - nemáte žádný investiční plán, nic - napříč rezorty myslím. My jsme měli investiční plán. Vzpomínáte si, jak jste se nám smáli, když jsme ho představili? Ano, byl maximalistický, bylo tam několik tisíc projektů, ale byly to projekty na všechna ministerstva na několik let dopředu a důsledně jsme ho řídili. Co je nejpodstatnější, investovali jsme do kultury. Mohl bych vám teď ukázat seznam všech investic do kultury, které jsme měli, do zdravotnictví. Vy potom stříháte pásky. Pochopitelně také do dopravy. To nikdo nemůže zpochybnit. Veškeré dopravní stavby, které dneska otevíráte a kterými se chlubíte - rozumím tomu, že se pochlubíte, že se hodně staví - tak jenom vždycky, prosím, dořekněte jednu věc: Děkujeme, nic více a nic méně, protože tyhlety stavby jsme všechny zahájili za nás, a když jsme je náhodou nezahájili, tak to byly stavby, které byly kompletně projektově připraveny.

U té dopravy dokonce musím říct, že vy máte i určitou představu, co byste chtěli v horizontu deseti let stavět. Problém je jiný, nevíte, z čeho to financovat. Vzpomínáte si, jak jste zde hovořili o vějíři finančních nástrojů, kterým si odfinancujete nezbytně nutných 300 miliard korun od roku 2027? Ano, je to dlouhodobý plán. Jenže my jsme v situaci, že jsme vám zvedli investice do dopravy z 83 na 127 miliard. Vy tam dneska dáváte ze státního rozpočtu s odřenýma ušima 120 miliard, zbytek si půjčujete z Evropské investiční banky. Řekněte mi, prosím, z čeho chcete odfinancovat ten zbytek? Z PPP projektů? To vám nebude stačit. Z úvěrů Evropské investiční banky nebo podobných institucí, abyste zadlužili Státní fond dopravní infrastruktury, abyste si snížili opticky rozpočet a přihodili jste to do státního dluhu? Budiž, 10, 20 miliard, ale vám tam chybí, pane ministře Kupko, dalších 80, 90, možná dokonce i 100 miliard. Co jste udělali pro toliko skloňované dluhopisy? Ano, to je jedna z cest. Za dva roky vůbec nic.

Zahraniční obchodní mise - to je smutná podívaná. Stávají se z nich pouze společenské dýchánky politiků, kam podnikatelé, vážení ministři a ministryně, vám jezdí dělat doprovod. Ano, vy to i tak nazýváte. Víte, v čem byl rozdíl mezi námi? My jsme tam také jezdili, ale my jsme dělali doprovod podnikatelům, v tom byl zásadní rozdíl. Úspěch naší mise nebyl v tom, kolik jsme dostali metálů, úspěch naší mise nebyl v tom, kolik jsme si kde udělali fotek - i když jsme si je samozřejmě také dělali - a úspěch nebyl v tom, kolik jsme vymetli kde konferencí a společenských akcí. Úspěch byl tehdy, když se tam uzavřely konkrétní kontrakty. Důsledně jsme potom hlídali to, aby se zrealizovaly, ve smyslu toho, že i protistrana plnila to, k čemu se zavázala, a lobbovali jsme za naše společnosti ještě půl roku, tři čtvrtě roku, poté u ministrů, případně u premiérů, dokonce někdy u prezidentů, aby ty investiční projekty, případně obchodní partnerství, které tam vznikaly, aby nezapadly. Toto je podnikatelská mise nebo říkejme mise politika s podnikateli, a ne, že vám tam podnikatelé dělají křoví pro vaše fotky, pro vaše metály. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP