(15.50 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Digitalizace - co jste udělali v roce 2023 pro digitalizaci? Prosím, jenom mně to řekněte: kdo ji vlastně řídí? Rozhodili jste to všechno, na MPO už to není. Ano, rozumím, máte vicepremiéra pro digitalizaci, pod nímž je digitalizace stavebního řízení. Vždyť ta je v troskách, tam není vůbec nic z digitalizace stavebního řízení, vůbec nic. Už od 1. 1. tohoto roku jste měli mít digitalizaci stavebního řízení v rámci vyhrazených staveb a od 1. 7. pro ostatní stavby. Nemáte nic a je daleko od toho, abyste to zvládli. Založili jste agenturu - Digitální a informační agenturu, ta je zmatená. Ministerstva jednotlivá vůbec neví, na koho se obrátit. A podle studie Datarun, která je nezávislá, jste na 157. místě v rámci digitalizace. Zcela vaše digitální snažení zdeklasovala. Ono totiž nestačí to, že pan ministr Bartoš ví, co by se asi mělo dělat, k tomu potřebuje ještě nezbytné náležitosti, a to je schopnost dokončit to, co začne, důsledně hlídat to, aby se dodržovaly termíny, a zrealizovat to, co máte napsáno ještě od nás v rámci strategie Digitální Česko. Nemuseli jste pro to udělat vůbec nic, jenom pokračovat, jenom ponechat ten tým. Udělali jste to jinak, výsledek vidíte. A můžete zase říct: A co vy, když tak kritizujete? Tak já vám to připomenu. Ano, my jsme neměli ministra pro digitalizaci, měli jsme vládního zmocněnce. Mini tým byl kolem něj, mini tým, ale fungovalo to. Měl krytí v dobrém slova smyslu od premiéra, to znamená, pokud potřeboval pomoc, premiér mu tu podporu dal, ale hlavně, měli jsme výsledky. Vzpomínáte si na eRecepty? Ty jsme zavedli my, eNeschopenka, to jsme taky zavedli my, elektronickou dálniční známku, které jste se smáli, tu jsme také zavedli my, formuláře pro podnikatele na jednom místě digitálním, to jsme taky zavedli my. A vzpomeňte si na covidovou dobu, nikomu ji nepřeju. Ale vzpomeňte si, jakým způsobem se rozjela Tečka, čTečka očkování - 6 milionů lidí jsme zvládli v rámci bankovní identity, možná, si myslím, asi to nejvýznamnější, co se v digitalizaci udělalo, digitalizace řidičských průkazů a tak dále. Já bych opravdu chtěl vědět, jak byste s panem ministrem Bartošem dělali covidovou dobu v rámci digitalizace.

K čemu mířím? Kde máte alespoň náznak nějaké hospodářské vize? Kde máte nějakou strategii? Kdo ji vlastně řídí? Jaké jsou její cíle? Kam směřujeme? Nevidím tady jeden jediný ukazatel, třeba přidanou hodnotu nebo přidanou hodnotu ve vazbě na export. Přece všichni víme, že už to není o kvantitě, ale je to o zisku, který se na exportu vytvoří, čili měří se to v jednotlivých zemích, nikoliv, kolik tam vyvezeme, ale kolik je právě ta přidaná hodnota na zboží, které tam dodáme.

Nemáte žádné počitatelné cíle. A zase řeknete: A co jste měli vy? Tak já vám to připomenu, co jsme měli. Měli jsme Inovační strategii. Mimo jiné, teď v pátek jsem byl na setkání s nejvýznamnějšími americkými firmami v České republice, bylo jich tam asi deset, možná patnáct, a tyto firmy zkonstatovaly, že naše inovační strategie Country for the Future byla jediná smysluplná hospodářská strategie za poslední roky, která v České republice byla. A já bych bral, kdybyste ji vylepšovali, já bych bral, kdybyste řekli, co se na ní udělalo blbě, já bych bral, kdybyste řekli: Toto uděláme lépe. To je úplně normální, a dokonce bych řekl, že je to i v politice běžné. Jenomže vy jste ji strčili do šuplíku a neudělali jste nic. Kde je Strategie umělé inteligence, kterou jsme vám předali? Kompletně jsme ji připravili. Co děláte dál s umělou inteligencí? Vůbec nic. Nebo si myslíme, že umělá inteligence není podstatná? A já půjdu do konkrétna. Vy sice říkáte, umělá inteligence, to jsou trendy - to jsou ta klišé, která používáte na každém rohu. Více jak sto projektů je podpořených výzkumných v rámci České republiky. Víte, kolik je tam projektů na bázi umělé inteligence? Ani jeden. A já si skoro troufám tvrdit, že kdybych se vás zeptal, hospodářských ministrů, tak že ani nevíte, že tam nemáte ani jeden projekt na umělou inteligenci. To je faktický výsledek. Smutná podívaná.

Co se děje s vodíkovou strategií? Nebo si chceme tvrdit, že to není podstatná věc? I tu jsme otevřeli, zahájili. Dokonce jsem vytvořil pozici "pana vodíka". Co s ní dneska děláte? Jenom mluvíte o elektromobilitě, o čisté mobilitě - vždyť to jsou fráze. Co se udělalo pro infrastrukturu v rámci vodíku? Nic. Fotíte se ve fabrikách a pak nevíte, co s tím.

Shodneme se na tom, že hospodářská situace v České republice je tristní. Ještě na konci roku 2019 jsme byli inspirací pro většinu Evropy. Dnes jsme - a já jsem to na těch žebříčcích mezinárodních zdokladoval, a klidně mě rozporujte - poslední takřka ve všem. Chybí nám hospodářský lídr ve vládě. Nemáme ministra průmyslu, který by měl výtlak. Ve vládě je do počtu. Nemá ani politický, popravdě řečeno ani odborný mandát.

Co se týká inovací a výzkumu, stojím si za tím, že to je hlavní klíč pro další růst. To jste rozdělili mezi tři ministerstva, máte novou ministryni, ministryni pro vědu, neřídí to ani jeden. Protože řízení není to, že vytvořím agendu. Řízení není to, že ukotvím ministra. Řízení není to, že si vezmu politické náměstky. Řízení není to, že si vezmu další desítky zaměstnanců. Řízení není to, že si vezmu auta, sekretářky. Řízení dokonce ani není to, že se schválí nějaký rozpočet. Řízení je to, že to někdo uchopí, jde po výsledcích a snaží se to porovnávat v nějakém mezinárodním měřítku.

Nemáte žádnou hospodářskou strategii a nemáte vůbec nikoho, kdo by ji byl schopen dneska uchopit. Ano, představujete na tiskové konferenci Křižovatku. Budiž. Mě netrápí, kolik vaše tisková konference - i když se mi to zdá trošku infantilní, jak jste to přestavěli, stáli tam za vámi představitelé průmyslu, Hospodářské komory a tak dál, usmívali se, tleskali vám, napsali vám to a říkali: Vládo, konečně už vystup a něco řekni, vždyť už se na to nedá dívat. I tohleto bych všechno vzal, kdyby se od té doby něco událo. Prosím pěkně, kdy jste měli tu slavnou tiskovku na Křižovatku? Někde v létě bylo, vím, že bylo horko. Co jste udělali za šest měsíců? Řekněte mi jeden jediný výsledek mimo to, že jste dali spousty postů, kterak se chystáte na restart Česka. Mnohokrát jsem vám říkal, že restart neudělá žádný stát, že ho neudělá vláda, že ho neudělá veřejný sektor, ale pouze privátní sektor, a ten privátní sektor po vás nechce dotace, privátní sektor po vás chce jednu jedinou věc, abyste mu neházeli klacky pod nohy. Privátní sektor chce po vás to, aby měl predikovatelné prostředí s ohledem na daně, s ohledem na investice a s ohledem na ceny energií, nic více, nic méně. A privátní sektor je ten, který jediný je schopen ve finále ten restart udělat. K tomu potřebujeme jednu jedinou věc. Víte co? Aby měl zisky. Ne abyste jezdili po výstavách, abyste vyhrožovali nebo abyste se divili, a dokonce abyste zesměšňovali to, že někdo má vysoké zisky. Každému, kdo ty vysoké zisky má, byste měli poděkovat - poděkovat a zdanit ho. Ale ne tím, že mu ty daně zvednete, ale tím, že je důsledně vyberete. Děláte to úplně opačně.

Ale zaregistroval jsem přesto jednu věc v rámci investičních aktivit - zřídili jste výbor, výbor pro strategické investice. Výborný. Co ten výbor udělal ten poslední půlrok? Vůbec nic. Hlavně že máte výbory. Proto říkám, že jste funkcionáři. A víte, já bych nekritizoval ani bych nezesměšňoval vaše výbory ani vašeho ministra průmyslu. Neironizoval bych to za jediného předpokladu, že byste ty výsledky měli. Ale já jsem tady začal právě tím, že jsem tady přečetl pět posledních žebříčků, ve kterých všude jste poslední. Já už mám problém najít jediný mezinárodní žebříček, kde byste byli předposlední. Jeden jsem našel, a to je pozice lídrů mezi premiéry, případně prezidenty. Tam už nejste, pane premiére, poslední, tam jste druhý od konce, tak alespoň první vlaštovka. (Slabý potlesk poslanců hnutí ANO.)

Ale znovu, kdybyste ty výsledky měli, tak bych si takhle kritizovat nedovolil. Jenomže vy jste lúzrem Evropy dneska, vy je fakt nemáte, a místo abyste férově přišli s návrhem, co s tím, místo toho, abyste přišli i za námi a společně jsme to řešili, jak nastavit strategické cíle, kam směřujeme, jak se to bude financovat - no proč? Protože je logické, že toto už padne na příští vládu. Ať se vám to líbí, nebo ne, nemusíte v té vládě být. A jestli opravdu vážně myslíte to, že chcete, aby to zde fungovalo, tak se musíte na něčem domluvit s opozicí. Ani jednou jste za námi nepřišli. A když za vámi přišli tuším z Hospodářské komory, mimo jiné vaši kolegové, abychom byli v tom šíleném výboru pro strategické investice, ani na to jste neměli odvahu. Nejenom že neuděláte vůbec nic, a ještě nechcete s nikým o ničem jednat. A jediné, co řešíte, je přijetí eura a korespondenční volbu. Skvělé, takže já vám tleskám.

A návrh bodu, který navrhuji, je, jak hodlá vláda konkrétně řešit katastrofální hospodářské výsledky za rok 2023. Děkuji vám. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, to byla přednostní práva. A nyní jenom pro upozornění, nyní je přihlášena paní poslankyně Šafránková, ta má tři návrhy, poté pan poslanec Jan Richter a na závěr paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já stejně jako předchozí všechny schůze této Poslanecké sněmovny navrhuji i dnes předřadit, doprojednat bod číslo 25, je to sněmovní tisk s číslem 9, a jedná se o zákon o sociálních službách. Tento návrh jsme právě podali ihned po volbách už v říjnu v roce 2021 a jedná se v něm o zvýšení příspěvku na péči lidem se zdravotním postižením, kteří jsou závislí na péči jiných osob v I. a II. stupni závislosti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP