(18.40 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Když tady mluvil pan ministr zdravotnictví - vy moc dobře víte, že na tom kulatém stole, když se hovořilo o jednotlivých případných psychologických vyšetřeních, jasně tam zaznělo, že je nedostatek psychologů, nedostatek psychiatrů. Myslím si, že na tom kulatém stole měl sedět zástupce Ministerstva zdravotnictví. Měli bychom se bavit o reformě psychiatrické péče, jestli se v ní pokračuje, jestli v ní pokračuje to, s čím začal Vojtěch Adam, jestli s tím pokračuje v současné chvíli současný pan ministr zdravotnictví.

Zároveň bych se chtěla zeptat, protože v legislativním plánu vlády na rok 2023 jste měl, že předložíte novelu zákona o krizovém řízení, já jsem ale do současné chvíle ještě nezaregistrovala, že by vláda tento zákon o krizovém řízení, který se dotýká i složek integrovaného záchranného systému, že by byl na vládě do současné chvíle předložen.

Chtěla bych vás také požádat, protože my jsme na bezpečnostním výboru dostali dokument, který byl zpracován vedením Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde jsou skutečnosti jak před zásahem, tak během toho zásahu. Musím říct, že některé ty informace, které tam zmiňují zástupci fakulty, jestli se tímto materiálem nějakým způsobem popřípadě bude zabývat Policie České republiky a Generální inspekce bezpečnostních sborů nebo jestli bude někdo hovořit s těmi aktéry, kteří se tady v tomto dokumentu vyjadřují, jestli právě všechny tyto skutečnosti, které tady říkají... Protože si opravdu myslím, že jsou velmi důležité právě k tomu, abychom se pokusili najít případná místa, která bychom se mohli popřípadě pak společnými silami jak legislativou, tak dalšími předpisy, popřípadě snažit nastavit je jinak.

Co vnímám v neposlední řadě, je, že jste tady dneska řekl, že zítra dáte přednost korespondenční volbě před zákonem o zbraních. Já, pane ministře, vím, že ten zákon bude platný a účinný od 1. ledna roku 2026, ale jsem prostě přesvědčena, že digitalizace a propojení těch systémů je klíčové. Vy moc dobře víte, že dokud zákon není schválený, nikdo nemůže vypsat žádné výběrové řízení, nemůže nikdo na změně a propojení těch systémů pracovat, takže jsem přesvědčena, a také jsem to vašim lidem na bezpečnostním výboru říkala, že by to mělo být prioritou vlády - máme tady Digitální a informační agenturu - aby opravdu systémy v rámci Centrálního registru zbraní, v rámci zbrojních průkazů, v rámci lékařů, aby k tomu propojení opravdu došlo v co nejkratším čase. Zástupci Ministerstva vnitra jasně deklarovali, že by to bylo možné, ale že to stojí na dvou pilířích. Tím prvním pilířem je kapacita lidí a tím druhým jsou finance. Já si opravdu myslím, že by to mělo mít prioritu vlády, mělo by to mít prioritu ministra vnitra a měli bychom se pokusit o to, aby digitalizace a to propojení bylo v daleko kratším termínu, než je 1. leden 2026. Ale klíčové je ten zákon schválit jako takový, aby se na té digitalizaci vůbec mohlo začít pracovat. Takže o tyto věci jsem vás velmi chtěla požádat.

Samozřejmě v závěru bych vás také znovu chtěla požádat a vyzvat, jestli byste nepřehodnotil to, že by se zítra přednostně - myslím, že to nezabere mnoho času - projednal tento zákon o zbraních a poté bychom projednávali korespondenční volbu.

V závěru bych znovu chtěla i já poděkovat všem policistům, hasičům, záchranářům, lékařům a všem, kteří zasahovali a pomáhali. Děkuji vám všem.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Jenom se ještě dohodnu s paní předsedkyni Schillerovou. Ještě tady je faktická poznámka paní poslankyně Pastuchové a poté bych vyhlásila přestávku na 10 minut na poradu klubu hnutí ANO. Paní poslankyně, prosím, vaše faktická.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Budu velice krátká. Děkuji také za tuto korektní debatu všem, kdo vystupovali. Teď ale nebudu, kolegové a kolegyně, mluvit k vám, ale budu mluvit k občanům. Víte, pan poslanec Richter tu vystoupil opravdu jako otec. Každý máme svoji rodinu, každý máme své milované. Po článku, který vyšel na Seznamu, a dehonestujících, smutných, necitlivých komentářích, které pod tímto článkem jsou, vás moc prosím, nepište to tam. Jsme normální lidé, jsme lidé, kteří mají své rodiny. Ano, jsme poslanci, ale proto si přece nemusíte každého z nás při této tak ošklivé a hrozné situaci brát do úst, a ještě to někde psát.

Já jako záchranářka jsem byla u střelby. Ne u takové velké, byl tam jeden člověk, a můžu vám říct, že to mám v živé paměti, a nejednalo se o moji rodinu. Všechny vás prosím, nepište takové nehezké věci. Děkuji. (Potlesk v celém sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní vyhlašuji přestávku na 10 minut na základě požadavku hnutí ANO do 18.56. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 18.46 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP