(V 18.56 místopředseda Skopeček oznámil prodloužení přestávky do 19.01 hodin. Jednání pokračovalo v 19.01 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobrý večer, dámy a pánové, zdravím vás. Vystřídali jsme se v řízení schůze. Je 19.01, skončila doba přestávky, budeme pokračovat. Jsme stále ve všeobecné rozpravě.

Jestli jsem to dobře pochopil, vznikla dohoda na úrovni předsedů poslaneckých klubů a já se jenom chci zeptat, kdo v rámci všeobecné rozpravy nyní vystoupí, aby nám sdělil... paní zpravodajka. Prosím, paní profesorko, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. My jsme po dynamické poradě jak klubu, tak myslím i s dalšími představiteli klubů, bylo nás více, došli k závěru, že tedy navrhuji přerušit projednávání tohoto bodu, protože nemáme dostatek informací, a pan ministr tady sdělil, že opravdu nemá k dispozici zatím informace relevantní, které by nám mohl dát. Nicméně tady přetrvávají jisté pochybnosti o tom, do jaké míry ty informace získáme v čase, který je pro takovouto záležitost, tragickou událost ještě akceptovatelný, a proto my na poslaneckém klubu hnutí ANO ještě zvážíme tu otázku případného zřízení vyšetřovací komise, ale nyní navrhuji přerušit tento bod na dobu neurčitou.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Což chápu, že je procedurální návrh, čili o něm budeme hlasovat bezprostředně, aniž bychom uzavírali všeobecnou rozpravu.

Ano, zaznamenal jsem zájem o odhlášení, tak vás všechny odhlásím a poprosím, abyste se svými identifikačními kartami přihlásili opětovně.

Než se všichni přihlásíte, načtu tři omluvy. Paní předsedkyně Pekarová Adamová se omlouvá od 19 hodin do 19.15 z pracovních důvodů, paní poslankyně Adámková Věra se omlouvá od 19 do 20.30 hodin ze zdravotních důvodů a paní poslankyně Zajíčková Renáta se omlouvá od 15 hodin ze zdravotních důvodů.

Počet poslanců se pomalu ustálil.

 

Zopakuji, že byl přednesen procedurální návrh na přerušení tohoto bodu projednávaného, a to na neurčito, který přednesla zpravodajka, paní poslankyně Válková. Myslím, že je jasné, o čem hlasujeme.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 30, bylo přihlášeno 169 poslanců, pro hlasovalo 167, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat a my jsme tento projednávaný bod přerušili na neurčitou dobu.

 

Děkuji pěkně paní zpravodajce a končím projednávání tohoto bodu, respektive přerušuji projednávání tohoto bodu a budeme pokračovat podle schváleného programu schůze.

 

Dalším bodem, kterým se budeme zabývat, je

 

103.
Návrh poslanců Ivana Adamce, Romana Kubíčka, Tomáše Müllera,
Róberta Telekyho, Michala Kučery, Jakuba Michálka a Jiřího Strýčka
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 383/2012 Sb.,
o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 599/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji tedy, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Stanovisko vlády vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 599/1.

Poprosím, aby předložený návrh uvedl za navrhovatele pan poslanec Ivan Adamec.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážený pane místopředsedo. (V sále je hluk.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: A jinak ještě, pane poslanče, než začnete, vás poprosím - nebo vás ne, ale všechny ostatní poprosím, aby se ztišili a případně přenesli své diskuse mimo sál, abyste mohl v důstojném prostředí pokračovat. Děkuju všem. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuju, vážený pane místopředsedo. Dámy a pánové, já jsem tedy v klidu, a myslím si, když budeme v klidu všichni, tak to zvládneme velmi rychle. Návrh zákona, který podáváme nějakou (?) poslaneckou iniciativou, je velmi jednoduchý. Chtěl bych říct, že jsme ho nechali podepsat napříč politickým spektrem, které máme ve Sněmovně, kromě strany SPD, kde jsme se bohužel nepotkali ten den před Vánocemi, kdy jsme to podávali, ale s panem předsedou klubu Radimem Fialou jsme se domluvili, že by to připodepsali také, takže si myslím, že ta shoda obecně na tom bude.

Jedná se o to, že prostě něco se nestihlo udělat tak, aby to platilo v ten správný čas. Je to záležitost vyřazování emisních povolenek těch, kteří vyrábí emise CO2, a s tím, že podle evropské směrnice ta lhůta byla do 30. dubna každého roku, že Evropská komise vydala nařízení, kterým tento termín posouvá do 30 září téhož roku. Vzhledem k tomu, že potřebujeme národní legislativu k tomuto posunu, a nepodařilo se bohužel to projednat tak, abychom to stihli, aby vlastně koncem dubna tento návrh zákona platil, tak jsme přišli s poslaneckou iniciativou s tím, že bychom tento návrh zákona navrhli ctěné Poslanecké sněmovně projednat ve zrychleném režimu podle § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb. Ten návrh zákona splňuje všechny řekl bych parametry, ničemu nevadí, nikoho nezvýhodňuje a je výhodný pro naše podnikatele, kteří budou mít dostatek času - pět měsíců - na to, aby si mohli připravit peníze na odpis nebo na vyřazení emisních povolenek v té lhůtě 30. září a aby byli vlastně konkurenceschopní s okolními státy, kde toto nařízení evropské směrnice už platí. Je to o tom, že vlastně vytváříme lepší cash flow pro společnosti, které vytváří emise CO2.

Já vám řeknu velmi jednoduše, ten návrh zákona, ta změna má dvě věty, je to velmi jednoduché. Čl. 1: za prvé v § 9 odst. 1 se slovo "dubna" nahrazuje slovem "září", a čl. 2: "Tento návrh zákona nabývá účinnosti dnem následujícím po dni jeho vyhlášení."

Dámy a pánové, já vás prosím, abyste podpořili projednávání ve zrychleném čtení, abyste tento návrh zákona podpořili, pomůžeme tím naším podnikatelům a naší ekonomice jako celku. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, a nyní poprosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, tím je pan poslanec Vojtěch Munzar. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Pane předsedající, děkuji za slovo. I ode mě dobrý večer, dámy a pánové, kolegyně a kolegové. Je to přesně tak, jak řekl zpravodaj. Obsahem návrhu je posunutí termínu vyřazení emisních povolenek pro povinné firmy, které odpovídá vykázaným emisím, a to ze 30. dubna, což je platná legislativa, na 30. září. Posunutí termínu umožňuje nové znění směrnice o emisním obchodování. Pokud bychom termín v České republice neposunuli, tak by naše firmy byly v konkurenční nevýhodě oproti firmám ze států, kde termín již posunuli. Měly by totiž zkrácený čas na dokoupení emisních povolenek, což by negativně ovlivnilo jejich cash flow, a i zkrácený čas by mohl znamenat, že by si musely koupit potřebné povolenky za vyšší cenu, než by bylo nutné, protože i cena povolenky během roku významně osciluje. ***


Související odkazy


Videoarchiv19:00


Přihlásit/registrovat se do ISP