(19.10 hodin)
(pokračuje Vojtěch Munzar)

O mně dobře víte, že nejsem zastáncem systému EU ETS, tedy emisních povolenek. Již v minulém období jsem tady u tohoto mikrofonu říkal, že se jedná o finanční umělý derivát, který pro firmy znamená zvýšené náklady, které v konečném důsledku zaplatí konečný spotřebitel. S důsledky tohoto systému se potýkáme všichni v ceně energií. Pro vaši představu, v červnu 2020 byla cena povolenky cca 23 eur za 1 tunu, v průběhu několika měsíců cena strmě vzrostla a několikrát atakovala hranici 100 eur za tunu, a to v únoru a v srpnu 2022 a v únoru a v březnu 2023. Dnes, když jsem se díval, se cena povolenky pohybuje kolem 67 eur za tunu, což je méně než těch 100 eur, ale výrazně více než před několika lety. A právě proto podporuji tento návrh a děkuji jeho předkladatelům, že v rámci tohoto systému hledají prvky, jak našim firmám pomoci v tom, aby měly prostor na správné ekonomické rozhodnutí a čas na to, koupit povolenky za co možná nejpříznivější cenu nejen pro ně, ale i pro konečné spotřebitele.

Vláda dala svůj souhlas k tomuto návrhu dne 3. ledna tohoto roku. Prosím, abychom schválili tento návrh již v prvém čtení, aby posunutý termín mohl platit již v tomto roce. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. To byla zpráva zpravodaje.

Otevírám obecnou rozpravu, do které se z místa hlásí první pan poslanec Kubíček, bude následovat pan poslanec Fiala.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, hnutí ANO podporuje tento návrh, abyste pak nebyli překvapeni. Tato novela ještě jednou přijde do Poslanecké sněmovny, protože my jsme vlastně z té velké novely, která se zastavila v legislativním procesu, vyndali jenom tuhle jednotlivost, která pomůže podnikatelskému prostředí a těm, kteří platí za emisní povolenky nemalé peníze. On to není žádný přínos peněz, ale pouze vylepšení cash flow a kolaterálu při jednání s bankami, takže není to žádný dopad do rozpočtu České republiky ani do Modernizačního fondu, ty peníze tam budou odvedeny správně.

Nemohu souhlasit se zpravodajem, že mohou nakoupit povolenky lépe či hůře, protože to neovlivníme touto záležitostí. Předpokládám, že většina rozumných firem dělá forwardy dopředu, takže ony už ty ceny mají asi předjednané, to by asi nebylo normální v tu chvíli, kdyby to neudělaly.

V každém případě neblokujeme § 90, děkujeme za připodepsání a byli jsme jedním z těch autorů, kteří vyvolali toto jednání.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Radim Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Dovolte mi, vážení kolegové, kolegyně, zde říci stanovisko hnutí SPD. My jsme samozřejmě, nebo ne samozřejmě, ale trochu jsme váhali s tím podpisem u tohoto návrhu zákona, protože jak je v nadpisu, povolenky na skleníkové plyny, je to něco, co smrdí, co smrdí červeným hadrem pro nás, a z těch povolenek se prostě z věci, která měla mít dobrý dopad na životní prostředí, nestalo nic jiného než cenné papíry, které zvyšují ceny energií, snižují konkurenceschopnost českého průmyslu a pro nás jako pro SPD je to úplná katastrofa, protože do té katastrofy se sami řítíme. Je to součást zeleného Green Dealu, zelené ideologie. My s tím stoprocentně nesouhlasíme, myslíme si, že to je pomalá sebevražda českého a evropského průmyslu v přímém přenosu.

Já jsem to tady prostě musel říct, abyste věděli, jaký je náš názor a jak to cítíme. Nicméně je fakt, že kdybychom se s předsedou hospodářského výboru Ivanem Adamcem stihli potkat, že bychom to připodepsali, protože alespoň o něco to vylepší pozici našich firem a našich podnikatelů právě v obchodování s emisními povolenkami.

Nicméně musím trvat na tom, co jsem tady řekl - je to zlo, měli bychom vystoupit ze systému obchodování s emisními povolenkami, protože z toho mají zisky akorát tak americké seniorní fondy, finské fondy seniorní, penzijní a podobně, ale se životním prostředím už to dávno nemá nic společného. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče. Ptám, zda se někdo další hlásí do rozpravy? Nikdo další se do obecné rozpravy nehlásí, končím tedy obecnou rozpravu.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova navrhovatele či zpravodaje? Není tomu tak.

 

Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu vám návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 599 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 31, hlasovalo 168 poslanců, pro bylo 150, proti nebyl nikdo. Návrh usnesení byl schválen.

 

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu, do které se zatím nehlásí nikdo. Ptám se, zda se do podrobné rozpravy hlásí někdo ze sálu? Není tomu tak, končím tedy podrobnou rozpravu.

Předpokládám, že ani v tuto chvíli není zájem o závěrečná slova.

 

Přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Já vám přednesu návrh usnesení. Ten zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Ivana Adamce, Romana Kubíčka, Tomáše Müllera, Róberta Telekyho, Michala Kučery, Jakuba Michálka a Jiřího Strýčka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 383/2012 Sb., o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 599."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 32, bylo přihlášeno 170 poslanců, pro hlasovalo 155, proti nebyl nikdo. Konstatuji, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas.

 

Končím projednávání tohoto bodu

 

Budeme pokračovat dalším bodem, což je

 

19.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 262/2011 Sb.,
o účastnících odboje a odporu proti komunismu, ve znění pozdějších
předpisů, zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 357/2005 Sb., o ocenění
účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa
a některých pozůstalých po nich, o zvláštním příspěvku k důchodu
některým osobám, o jednorázové peněžní částce některým účastníkům
národního boje za osvobození v letech 1939 až 1945 a o změně
některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 614/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je tedy navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení.

Z pověření vlády předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. Pane vicepremiére, prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, dobrý večer. Dovolím si uvést stručně návrh novelizace těchto tří zákonů, sněmovní tisk číslo 614, kde, jak již bylo uvedeno, se navrhuje schválení v prvním čtení podle § 90 jednacího řádu Poslanecké sněmovny.

Dovolím si shrnout stručně podstatné změny v těch třech novelizovaných zákonech, a sice jde o změny v zákoně č. 262 - tady se navrhují tato opatření: zakládá se nárok na starobní důchod držitelům osvědčení účastníka odboje a odporu proti komunismu bez ohledu na splnění podmínky potřebné doby pojištění. Pro vznik nároku bude tedy postačovat pouze dosažení důchodového věku podle zákona o důchodovém pojištění. Tato úprava však nebude platit, pokud vznikl nárok na slovenský starobní důchod, neboť ocenění za účast ve třetím odboji v rámci Československa poskytuje svým občanům i Slovenská republika, a zvýhodnění by tedy bylo duplicitní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP