(9.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Bod 17: ODS, STAN, Piráti, TOP 09 a KDU-ČSL nedělají nic pro mladé rodiny, proto máme největší pád porodnosti od počátku století, a ani dávky nepomohly. A proč? Protože jednak stále ty mladé lidi strašíte válkou. A za druhé, z hlediska bydlení, kde jste slibovali, co všechno uděláte, a k tomu se ještě dostanu, jste neudělali vůbec nic. Nejdřív Piráti slibovali, že tady budou stavět 10 000 bytů, potom Bartoš to změnil na nájem, a teď, a k tomu se ještě dostanu, bude doporučení, aby mladí asi, nebo ti, kteří nemají bydlení, bydleli v bytě, který má 8 m2 - takže největší pád porodnosti. Peak porodnosti byl ještě za nás, v roce 2021. Jsou na to tabulky, my jsme měli průměr 1,82, pokud si to dobře pamatuju. My jsme bohužel nemohli prosadit jako menšinový partner nebo menšinová vláda, jako partner ve vládě, ale určitě bychom si zasloužili mít ministra pro rodinu a mít podobné motivace a podpory, jako například zavedla bývalá státní tajemnice v Maďarsku, stávající maďarská prezidentka Katalin Novák, kde vysokoškolačky, když mají půjčku a potom mají děti, tak pokud mají dvě děti, jim půlku odpustí, a pokud mají myslím tři, tak jim odpustí všechno, mají výhody na velká auta a tak dále. Takže bod 17: Katastrofa - porodnost.

Bod 18. Hnutí ANO podporovalo naši armádu a vojáky od vstupu do vlády. Na rozdíl od vlád ODS a TOP 09 v letech 2009 a 2013, za kterých se výdaje na obranu propadly, za vlád hnutí ANO se zvýšily dvojnásobně. To je neuvěřitelné, jak vy tady stále jedete tu linku, že my jsme nepodporovali armádu. Podporovali, opak je pravdou, opak je pravdou! A to, že nás komunisti chvilku vydírali a nakonec jsme to prosadili, ten rozpočet, tak si jenom připomeňte, kolik vy jste dali, jak vy jste brali armádě peníze, když 2009 bylo 56 miliard a ještě rozpočet 2014 byl váš rozpočet, váš rozpočet, stávající ODS, TOP 09 a snížili jste ho na 42. A my jsme to navýšili o 100 %. Dotáhli jsme to až na téměř - to byl státní rozpočet kolem 86 až 88 miliard. A tady mám bilanci našich ministrů. Za Stropnického se uzavřely smlouvy za 47 miliard. V jakém stavu my jsme převzali tu armádu? 2015 až 2027 jsme dali na financování nadzvukového letectva 21,4 miliardy. Ano, to jsou ty gripeny, prodloužení nájmu. Pandury se kupovaly, nákup munice, a samozřejmě jsme navyšovali i počet vojáků. Takže jaký byl počet vojáků? Za vás počet vojáků klesal, paní ministryně. V roce 2007 jsme měli 24 834 vojáků, a když my jsme nastoupili do vlády, tak jich bylo jenom 20 864, a navýšili jsme to o 6 000. A když jsme končili v roce 2021, tak jich bylo téměř 27 000. Takže i to jsme dělali. A největší investice byly za ministra Metnara. Za 42 měsíců od příchodu Metnara uzavřelo Ministerstvo obrany téměř 43 000 smluv za 155 miliard korun, z toho strategické zakázky za 70 miliard, francouzská děla, izraelské protiletadlové komplety. To my potřebujeme.

Ano, vidíme, co se děje na Ukrajině, jaká je tam válka, k tomu se ještě dostanu. Kde je nějaký Iron Dome, kde jsou, kde je ta ochrana? Vždyť my jsme obranný pakt, pokud jste zapomněli. NATO je obranný pakt! Já jsem k tomu točil teď video a citoval jsem čl. 1, kde slovo mír je tam několikrát. NATO vzniklo proto, aby byl mír! Možná jste zapomněli. Takže za Metnara vrtulníky jsme koupili, české ruční palné zbraně, izraelské radiolokátory, casy, raketové komplety, kolová obrněná vozidla, lehká obrněná vozidla pro chemiky, terénní automobily Toyota Hilux. To jsem byl tady v Táboře, ta jednotka, co tam měli ta ruská auta. Ukazovali mi techničák: 1. ledna 1980. Proč to předtím nikdo neřešil, ti naši předchůdci? Taktický rušič, modernizace tanků a tak dále. My jsme armádu vždy podporovali a podporujeme.

Ale nemá to nic společného s tím, pokud my tvrdíme, že je potřeba i mluvit o míru, nejenom o válce, a to je odpovědnost světových politiků. Světových politiků! Takže ten bod je, já jsem ho tady četl, že za nás se zvýšily výdaje na armádu o 100 %. Protože samozřejmě kvůli vám, že máme nejhorší inflaci, máme samozřejmě i růst HDP, takže samozřejmě ta procenta HDP jsou sice důležitá, ale zkreslující. Podstatná je absolutní hodnota výdajů na armádu. A armáda - a já jsem navštívil tolik jednotek armády, ANO - jsme vždycky podporovali. Takže prosím vás, přestaňte už vlastně tady mluvit o tom, že my to nepodporujeme.

A my jsme si nikdy nedovolili v podstatě do armády ani zasahovat. Jeden z bodů dneska bude kalendář sportovců Dukly, kteří si udělali kalendář s protivojenskou problematikou, a pan Řehka jim to zakázal. Pan Řehka, to je ten mluvčí, tedy engeš je to taky, ale hlavně mluvčí, který stále mluví. Takže to je bod 18.

Bod 19 je třetí světová válka v podání paní Černochové a pana Řehky. Myslí to armáda a vláda s válkou vážně? Já jsem byl strašně překvapený, když jsem zjistil, že tady v tom - to je takové médium, které většinou píše proti nám a i ten komentátor píše proti nám, kdysi psal pro socany - tak to je titulek toho článku: "Myslí to vláda a armáda s válkou vážně?

Bagatelizuje opozice riziko napadení Česka zvenčí, nebo naopak vláda přehnaně straší? Strategie ANO a SPD je jasná: Stojíme o svůj klid a špatně snášíme nepříjemné pravdy." No, my je snášíme úplně v pohodě, akorát pravda nevítězí. "Bez ohledu na imperiální choutky a konfrontační rétoriku Ruska, které na Ukrajině předvádí, že žádný faul proti mezinárodnímu právu mu není cizí, jenže ani vládní argumentace nepůsobí důvěryhodně. Tón jí neudává politik, nýbrž voják, náčelník Generálního štábu Karel Řehka. Když před měsícem prezentoval koncepci výstavby Armády České republiky do roku 2035, uvedl, že bychom měli počítat s nejtěžším scénářem." Pan Řehka, ten měl tolik mediálních vyjádření, víc než všichni ostatní, kteří veleli armádě. Doslova řekl: "Musíme se připravovat na válku velkého rozsahu, vysoké intenzity s technologicky vyspělým nepřítelem, který vlastní jaderné zbraně, a musíme se připravovat rychle." Ano, nechápu to, nechápu to.

Pamatujete prezidentské volby, když jsem mluvil o míru? Tak všichni... byl jsem úplně dehonestován. Nebudu se vracet k České televizi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP