(9.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Co tady říká ten pan komentátor: "Ministryně obrany Jana Černochová Řehku hájí. Prý se snaží vysvětlit lidem, že iluze věčného míru bohužel skončila." Proč by měla skončit? O čem to je vlastně? Pokud vyhraje Trump, jasně řekl, že válka skončí, a já mu držím palce, protože za Trumpa žádná válka nebyla. Naopak, dal do pořádku i vztah Izrael - Saúdská Arábie a zahraniční politiky. Měl jasné úspěchy. My Spojené státy potřebujeme v NATO, ale NATO je obranný pakt, když jsem tady četl ten článek 5, který jsem dostal od pana prezidenta. A co říkal tady pan komentátor? "Iluze věčného míru bohužel skončila." Pro mě je nepřijatelné, aby tady byly všude války, nepřijatelné. Neumíme si to představit.

Ta tragédie, která se stala na Filozofické fakultě před Vánoci, jaký obrovský vliv to na nás mělo - obrovský, obrovský. Nejhorší ministr zdravotnictví zničil reformu psychiatrické péče, ano? Jaký to má dopad na to obyvatelstvo, i to strašení. Ty děti - teď nevím, kde jsme to byli, snad v Ústeckém kraji - mají strach, protože stále tady někdo straší. V Německu se armáda připravuje. Vždyť ať se připravují, ale ty plány odhalil německý Blesk - Bild.

Takže co říkal pan komentátor: "Raději by nám měli povědět, jak se přípravy na válku velkého rozsahu dotknou běžných občanů. Chystá se stát školit a cvičit civilisty? Kdyby přistoupil k mobilizaci, jak se daří zálohám? Plánuje vláda omezit omezení některých práv? Jak to vypadá s výstražnými systémy a s přenosem informací? V jakém stavu jsou kryty z komunistické éry?" No, já znám kryt vlády, tam jsem byl. Tam je to samozřejmě pohoda, tam můžou být dlouho, když bude válka. Viděli jsme i kryty v těch komunistických budovách v Kladně, tam mají také kryty. Kdysi jsme ještě měli k tomu i cvičení. No, tak to jsou legitimní otázky. Pokud nás tedy někdo straší a říká nám, že se máme na to připravit, tak nám to tady řekněte. Proto to tady navrhuji jako bod. "V jakém stavu jsou kryty z komunistické éry?" říká pan politolog. "Kdy se dozvíme, co dělat při bezprostředním ohrožení? Válečná generace má praxi. Padesátníkům něco utkvělo v hlavách z branné výchovy" - ano, to jsme mívali - "a pravidelných nácviků. Co však ti mladší? Kabinet by měl též pamatovat, že když lidé slyší o hrozbách, touží ochránit své blízké - ano, třeba pořizováním zbraní." No, tak o tom se samozřejmě, pokud vím, dneska budeme bavit. "Jak to jde ale dohromady s úvahami o jejich přísnější regulaci, které se vyrojily po střelbě na Filozofické fakultě? Karty na stůl by měla vyložit také armáda. Největší investicí do ní je nákup 24 amerických stíhaček F-35. Vyjít nás mají na 322 miliard. Je to ovšem dost možné, že inflace, komplikovaný servis, náklady na infrastrukturu, personál a další okolnosti tento obchod ještě prodraží. I kdyby se jednalo o rozumný krok, o čemž lze mít pochybnosti, jeho efekt se projeví až v roce 2035, kdy 24 strojů bude v České republice. Jak nám ale pomůžou teď, když už je oheň na střeše?" Takže o tom to je, ne? Tak už by bylo fajn, kdybychom si o tom popovídali. Znovu opakuji, NATO je obranný pakt. Pokud někdo stále mluví, že budeme někde útočit a půjdeme do války, tak podle mého názoru je to nesmysl. Takže to je bod 19.

Bod 20: "Sportovci Dukly a slovo mír, které je v armádě zakázané", zase článek. Sportovci z armádního klubu Dukla stejně jako každý rok nafotili kalendář na příští rok. Někteří z nich na sebe namalovali protiválečný mírový znak, jež proslavil hippies v dobách americké války ve Vietnamu. To naprosto logicky rozzuřilo ministryni obrany Janu Černochovou a náčelníka generálního štábu Karla Řehku, protože prý kalendář vzbudil mezi vojáky pohoršení. Generála Řehku upozornil na kalendář jeho podřízený, že je v rozporu s principy armády. "Podle náčelníka generálního štábu není vhodné používat symboliku skupin, které nejenže odmítají válku, ale jsou i proti vojákům a jejich poslání chránit ostatní," řekla Právu mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková s tím, že "mezi sportovci Dukly je řada vojáků z povolání a ti by se s podobnými symboly neměli ztotožňovat". To je ta svoboda a demokracie. Ředitel Dukly Pavel Benc si po důkladném pojebu - v uvozovkách, to není moje, to jsem neřekl, tady je to napsané, můžete si to zkontrolovat, skandál - posypal hlavu: "Původně to bylo myšleno jako poděkování armádě, že můžeme sportovat v míru, ale pozdě jsme si uvědomili, že v dnešní vypjaté době to vůči armádě nebylo fér, a nakonec se to obrátilo proti nám," uvedl. "Dukla vzápětí učinila opatření, aby už ideologicky závadný" (Smích.) "kalendář nemohl nikdo vidět", milé děti. "Když jsem viděl reakci lidí z armády, tak jsem pochopil, že jsem udělal botu. Přestali jsme proto ty kalendáře dál distribuovat. Zbytek, co jsme měli, jsme spálili, aby se to nedostalo dál," vysvětlil Benc. No, tak fajn, to je ten bod 20.

Bod 21: Hnutí ANO má svoje hodnoty, má rádo lidí, chce, aby se lidi měli dobře. Naše hodnoty jsou svoboda, demokracie a jedna z největších hodnot je i mír. Tady byl titulek: "Babiš chce mír - jen proklamace, míní expert." Mě vždycky fascinují ti experti. Na co jsou experti, odkud přišli, nevím. Ano, Babiš chce mír. To trvale říkám, nestydím se za to a podle mého názoru je to normální. Ten, kdo chce válku, není normální, pro mě není normální, ano? Takže vy, pětikoalice, děláte z toho zakázané slovo.

Bod 22, ten se jmenuje Vysvětlení ministra Lipavského a jeho vystoupení v Davosu, kde mluvil o dezinformacích - aby nám vysvětlil, jak to myslel. My už máme jednoho ministra pro cenzuru, pana Rakušana. Ten má ty KRITy a teď chodí po naší zemi, a dokonce to dělá bez cenzury. Nechápu, nejdřív se hlásí k cenzuře. Včera díkybohu osvobodili tu učitelku, kterou stíhali za to, že něco říkala dětem. Já to neumím posoudit, ale žijeme v době, kdy plno lidí je stíháno za názory. A pan Lipavský v Davosu, tady je titulek "Ochrana před roboty a spiknutími. Je třeba lidem zajistit právo nebýt manipulován, prohlásil v Davosu Lipavský o umělé inteligenci." No, takže tam byl panel Ochrana demokracie před roboty a spiknutími. "Podle českého ministra je třeba na globální úrovni diskutovat o způsobu, jakým lidé komunikují skrze globální internetové platformy. Musíme více přemýšlet nad právem nebýt manipulován." Já tomu nerozumím, co to je právo nebýt manipulován? Pokud tady někdo něco manipuluje, tak to byla vždycky vaše provládní média na čele s Českou televizí, Českým rozhlasem a ty vaše různé servery, jo? "Takže právo nebýt manipulován, zdůraznil Lipavský." Lidé podle něj "musí vědět, jestli je například video, které sledují, pravé, nebo bylo vytvořeno umělou inteligencí." No, tak dobře, to snad zvládnou. "Musíme hledat řešení, jak podpořit svobodu slova, ale zároveň neohrozit naše demokratické společnosti, řekl pan Lipavský." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP