(11.10 hodin)

 

Poslanec Petr Letocha: Dále bychom hlasovali pozměňovací návrh pana poslance Radka Kotena A1.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko navrhovatele? (Ministryně: Proti návrhu.) Jaké bylo stanovisko výboru? (Nedoporučující.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 49, přihlášeno 165, pro bylo 16, proti 129. Zamítnuto.

 

Poslanec Petr Letocha: Dále bychom hlasovali pozměňovací návrh A2. Stanovisko výboru: nedoporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko navrhovatele? (Ministryně: Proti návrhu.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 50, přihlášeno 167, pro bylo 16, proti 130. Zamítnuto.

 

Je zde zájem o odhlášení, tak prosím moment. Můžete se prosím přihlásit.

 

Poslanec Petr Letocha: Vypořádali jsme se s pozměňovacími návrhy a nyní můžeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o munici, podle sněmovního tisku 464, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 51, přihlášeno 158, pro bylo 156, proti 2. Výsledek: přijato.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji za spolupráci.

 

Jsme u bodu číslo

 

113.
Vládní návrh zákona o zbraních a střelivu
/sněmovní tisk 465/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zaujali opět kolegové. Pokračujeme ve stejné sestavě. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny... (O slovo se hlásí poslanec Klíma.)

Ano, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Klíma: Omlouvám se, jenom k poslednímu hlasování. Hlasoval jsem pro, na sjetině mám proti. Jen pro stenozáznam, nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Nezpochybňuje se hlasování, můžeme pokračovat. Jsme tedy u sněmovního tisku 465. (O slovo se hlásí poslanec Hájek.)

Ještě jeden kolega, prosím.

 

Poslanec Jiří Hájek: Já se také omlouvám. Měl jsem na sjetině proti, hlasoval jsem pro. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Nezpochybňuje se hlasování, děkuji, takže se vracíme ke sněmovnímu tisku 465. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 465/2. Ten vám byl doručen 13. 12. 2023. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 465/3.

Táži se tedy, paní ministryně, jestli máte zájem vystoupit? (Ano.) Ano, děkuji.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Také děkuji, pane místopředsedo. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dnes máme ve třetím čtení projednat návrh nového zákona o zbraních a střelivu.

Již od tragické události na Filozofické fakultě otázka potřebnosti příslušné regulace zbraní a nutnosti přijetí nového zákona o zbraních je diskutována ve veřejném prostoru v míře dosud nevídané. K tématu zbraňové legislativy byl panem zpravodajem Letochou uspořádán kulatý stůl, kterého se aktivně účastnila celá řada z vás.

Dovolte mi stručně shrnout základní změny, které přináší nový zákon... (Silný hluk v sále. Obrací se na předsedajícího.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Prosím o klid v sále.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: ... nový zákon o zbraních a zmínit i některé nové instituty, které zpřísňují právní regulaci.

Návrh zákona především důsledně digitalizuje celou řadu v té agendě zbraňové legislativy. Dále se zavádí možnost policie okamžitě zajistit zbraně osobě, o které je k dispozici informace prokazující, že daná osoba představuje vážné nebezpečí pro vnitřní pořádek a pro bezpečnost. Dále zkrácení doby pro posuzování zdravotní způsobilosti držitele zbrojního oprávnění ze současných 10 na 5 let, Dále tam je povinnost podnikatelů hlásit podezřelé transakce, Dále tam je zvýšení kontrolní činnosti policie a rozšíření skutečností evidovaných v Centrálním registru zbraní a rozšíření automatických avizací a dalších funkcionalit.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, domnívám se, že přijetí nového zákona o zbraních zlepší právní regulaci držení zbraní v České republice. Po přijetí tohoto zákona se určitě řada z nás dál bude této problematice věnovat a povedeme o tom další debaty, avšak prosím všechny, neblokujme nyní přijetí tohoto zákona. Ten zákon je potřebný a debata, která bude probíhat následně, jistojistě bude řešit i některé záležitosti, které se třeba diskutovaly právě i na tom semináři pořádaném panem zpravodajem, kolegou Letochou.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní ministryně. Otevírám rozpravu, do které se jako první přihlásil zpravodaj, pan poslanec Letocha. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Jsme ve třetím čtení vládního návrhu zákona o zbraních a střelivu, který byl Sněmovně předložen 5. června 2023 a rozeslán jako sněmovní tisk číslo 465. Tento sněmovní tisk prošel na plénu Sněmovny prvním čtením dne 24. října 2023. Poté byl projednán na jednání výboru pro bezpečnost dne 23. listopadu 2023. Druhým čtením prošel tento sněmovní tisk zde na plénu 12. prosince 2023 na 86. schůzi Poslanecké sněmovny. V jeho rámci byly předneseny pozměňovací návrhy A1, A2, B, C, D1, D2, D3, D4 i D5. Při výčtu těchto termínů nemůžu vynechat ani 21. prosinec 2023. Tragédie, která se odehrála na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, nastínila na tento návrh zákona úplně jiné světlo. Společnost se začala zajímat o zbraňovou legislativu právě v době, kdy se jím zabývá také Poslanecká sněmovna, tak jsme se jako poslanci několikrát společně bavili o tom, jak moc je, či není zapotřebí ještě více zákon o zbraních a střelivu zpřísňovat.

Jak už uvedla paní ministryně, 10. ledna jsme se s některými z vás potkali na kulatém stole, který byl k tomuto tématu. Zároveň zde byla řada odborníků, kteří se vyjadřovali k celé skupině návrhů, ať už z veřejnosti, nebo od poslanců. Pan ministr Rakušan na kulatém stole slíbil, že vytvoří pracovní skupinu, která se bude dále zabývat nápady a podněty na zpřísnění této legislativy. Tato pracovní skupina se sešla 22. ledna a domluvila se na tom, že současný návrh zákona je kvalitní a že v současné době obsahuje určité prvky, které mohou do budoucna minimálně eliminovat to, co se mohlo udát na konci minulého roku.

Naopak jsme se, troufám si říct, politicky shodli na tom, že nebudeme zákon vracet do druhého čtení, protože tento zákon obsahuje, jak už jsem zmínil, všechno, co jsme uznali za vhodné. Zároveň budeme z tohoto zákona čerpat a některé body se budeme snažit dát zároveň do novely současného zákona, protože tento návrh zákona má nabýt účinnosti až 1. 1. 2026. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP