(12.50 hodin)
(pokračuje Libor Turek)

Pokud je otevřena rozprava, pane předsedající, tak vzhledem k tomu, že vládní návrh zákona má nabýt účinnosti 30. 12. 2023, dovolil bych si načíst opravu účinnosti podle § 95 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. A teď bych si dovolil přečíst přesné znění, tak ještě jednou opakuji, je to oprava účinnosti, která se bude týkat obou zákonů, i toho následného, podle § 95 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, a celý text zní přesně, cituji: "Tento zákon nabývá účinnosti 1. dnem měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení."

Procedura potom by měla být poměrně jednoduchá: nejprve by se mělo hlasovat o návrhu legislativně technické úpravy a potom o návrhu zákona jako celku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, a nyní se do rozpravy hlásí pan poslanec Nacher. Pane poslanče, prosím, zaujměte místo za mikrofonem.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Dámy a pánové, jenom stručně. (Hluk v sále.) Jestli můžu poprosit... Jenom stručně, to, co jsem říkal na podvýboru pro bankovnictví, říkal jsem to i ve druhém čtení, trochu si sypu popel na hlavu, že tam není ten pozměňovací návrh. My tady něco harmonizujeme, ale za mě ne úplně dokonale. Říkám to tady na záznam, až se to pak v budoucnu projeví, tak aby někdo neřekl, že člověk je generál po bitvě.

Princip nevýkonných úvěrů, to znamená úvěrů, které se nesplácejí, je dneska tak, že vlastně banka to buď někomu prodá jako pohledávku, a ten se obrátí na inkasní společnost, nebo to banka dá rovnou inkasní společnosti. A takhle se chovají i ostatní obory. Problém tohoto návrhu a této vlastně velmi úzké implementace je to, že se to týká jenom těch případů, kdy banka prodá tu pohledávku a ten se obrátí na inkasní společnost neboli správce úvěrů. Pro všechny ostatní případy se ta regulace netýká. (Hluk v sále.) Já nevím, jestli tady je slyšet, nebo ne. Tak abychom věděli, jinými slovy, za mě ta zúžená působnost je nedostatečná, jak jsem řekl i ve druhém čtení. To, že to prošlo tak rychle, nebyly načtené pozměňovací návrhy, je za mě chyba. Jsem rád, že se tady hlídá aspoň něco, jenom říkám obecně jako poznámku, že my, když tady vždycky implementujeme něco z Evropské unie, tak bychom to měli přizpůsobit na české podmínky a dělat to kvůli nám - to je to, co já pak budu řešit někdy v příštích týdnech u hromadných žalob - nikoliv kvůli tomu, že to po nás někdo chce. A u nás ty problémy jsou i jinde, nebo zejména jinde, ne ty případy, kdy banky přeprodávají pohledávku a ty se obracejí na inkasní společnosti. Je to pro vaši informaci cca 15 % případů - 85 % případů nebude regulováno.

Teď nevím, proč na mě kolega Jakob ukazuje jako na hodinky. Tady stručně popisuji ve třetím čtení to, o čem budete hlasovat, a mám pocit, že to nevíte, a ani někteří kolegové to nevědí. Tak děkuju za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkujeme. Nikdo do rozpravy se nehlásí. Ptám se, zda se někdo hlásí z místa? Není tomu tak. Pokud se již tedy nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Není zájem o závěrečná slova.

Pan zpravodaj nás s procedurou hlasování seznámil. Jenom zopakuji, že bychom hlasovali jako první návrh na legislativně technickou úpravu, co se týče účinnosti, a následně bychom hlasovali o zákonu jako o celku. Ptám se pana zpravodaje, zda k tomu tak je? Kývá hlavou, že ano.

 

Takže budeme hlasovat první hlasování, legislativně technickou úpravu, kterou načetl v rozpravě pan zpravodaj.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 69, bylo přihlášeno 146 poslanců, pro hlasovalo 131, proti nebyl nikdo. Legislativně technickou úpravu jsme přijali.

 

Nyní vám přednesu návrh usnesení a budeme hlasovat po celém návrhu zákona. Návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o trhu s nevýkonnými úvěry, podle sněmovního tisku 472, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 70, bylo přihlášeno 148 poslanců, pro hlasovalo 136, proti nebyl nikdo. Návrh usnesení byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Tím jsme se vypořádali s bodem číslo 114 a jeho projednávání končím.

 

Rychle přejdeme k projednání návrhu číslo

 

115.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o trhu s nevýkonnými úvěry
/sněmovní tisk 473/ - třetí čtení

Znovu poprosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal pan ministr Blažek a zpravodaj garančního výboru, kterým byl rozpočtový výbor, pan poslanec Libor Turek.

Návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly ve druhém čtení předneseny. Garanční výbor se tímto návrhem zákona nezabýval, neboť tak rozhodla Poslanecká sněmovna ve druhém čtení.

Táži se navrhovatele, zda má zájem vstoupit před otevřením rozpravy? (Ministr: Ano.)

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Vážené kolegyně a kolegové, moje špatné já mi velí, abych teď střihl hodinový úvodní projev, ale zvítězilo línější já, čili už jsem uvedl tento bod v té předchozí řeči, takže nebudu říkat nic dalšího a popřeji vám pěkný víkend.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. S přednostním právem se hlásí pan poslanec Turek jako zpravodaj.

 

Poslanec Libor Turek: Děkuji za slovo. Já jenom, ono vlastně je to stejné jako u předchozího návrhu zákona, ale musím tedy načíst opravu účinnosti podle § 95 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, takže cituji: "Tento zákon nabývá účinnosti 1. dnem měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení." Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně. Ptám se, kdo se další hlásí do rozpravy? Nikdo se nehlásí, z místa také ne, rozpravu tedy končím.

Předpokládám, že zájem o závěrečná slova není.

S procedurou nás pan zpravodaj seznámil. Žádný návrh na alternativní proceduru také není.

 

Budeme tedy hlasovat nejdříve o legislativně technické úpravě, co se týče data účinnosti.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh, který pan zpravodaj přednesl? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 71, bylo přihlášeno 156 poslanců, pro hlasovalo 141, proti nebyl nikdo. Tuto legislativně technickou úpravu jsme přijali.

 

Nyní bychom měli hlasovat o celém návrhu zákona. Přednesu vám návrh usnesení. Ten zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o trhu s nevýkonnými úvěry, podle sněmovního tisku 473, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 72, bylo přihlášeno 156 poslanců, pro hlasovalo 143, proti nebyl nikdo. Konstatuji, že jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas.

 

Tím končím projednávání bodu číslo 115.

 

A je potřeba se ještě vypořádat se zbývajícími body naší schůze, respektive je třeba dát hlasovat o návrhu na vyřazení zbývajících neprojednaných bodů schváleného pořadu 87. schůze Poslanecké sněmovny.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro vyřazení takových bodů? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 73, bylo přihlášeno 155 poslanců, pro hlasovalo 132, proti 3. Zbývající body jsme vyřadili.

 

Děkuji vám. Tímto jsme vyčerpali schválený pořad 87. schůze Poslanecké sněmovny a tuto schůzi končím.

Připomínám, že v úterý 6. února ve 14 hodin bude zahájena 92. schůze Poslanecké sněmovny.

Je 12.59 hodin, takhle se to, kolegové, dělá. Hezký zbytek dne a pěkný víkend.

 

(Schůze skončila ve 13.00 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP