(10.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Řadu příspěvků Pekarová Adamová doprovází hashtagem hesla koalice SPOLU, které bylo převzato ze sportovního diskurzu: Pískej konec. Autor zde uvádí pouze výběr příspěvků tohoto typu: Babišova drahota. Pískej konec, 27. 9. 2021. Strašení místo vize? Už stačilo. Pískej konec, 28. 9. 2021. Konec ministrům v koncernu Agrofertu. Pískej konec, 29. 9. 2021. Politika hnutí ANO, to je fakt stoka. Pískej konec, 1. 10. 2021. Neschopná ministryně financí. Pískej konec, 3. 10. 2021.

Série těchto příspěvků má nejen sloganovitou strukturu, nepoužívá žádné, maximálně jedno sloveso. Navíc v nich kromě již zmíněných označujících používá i řadu dalších. Jedním z nich je sousloví Babišova drahota. - Ano, Babišova drahota (se smíchem). To jsme viděli, když Fialova vláda vyhnala - a stále máme nejvyšší drahotu v Evropské unii.

Před volbami používala koalice SPOLU kampaň pod záštitou tohoto označujícího Babišova drahota. Kampaň byla založena na tvrzení, že během vlády kabinetu Andreje Babiše vinou neschopnosti premiéra a jeho ministrů zdražily základní potraviny a životní potřeby. Pekarová Adamová pak sousloví, které je výrazně zjednodušené, používá opakovaně. Součástí kampaně byl i leták, viz obrázek č. 2 (ukazuje) - to je takové tady Babišova drahota, tady je nějaký Babiš, vysoké ceny. A na němž je Andrej Babiš vyobrazen v logu, které vychází z předlohy loga společnosti Kostelecké uzeniny, která spadá pod koncern Agrofert. Kostelecké uzeniny měly, stejně jako další firmu z tohoto holdingu, čerpat nezákonné dotace. - Kampaň, pane premiére, je ovšem jako celek prakticky ve všech ohledech nepravdivá. Nepravdivá. A tady takový ten poslední argument je, že já jsem, ano, a k tomu, když bude čas, tak vám ještě přečtu tuhle diplomku, ale ta má sto stran - Analýza jevů nezdvořilosti v politických projevech, magisterská diplomová práce, Eliška Škorpíková, to je Masarykova univerzita.

Takže určitě si všimli kolegové, že oni říkají, no ten Babiš, i když jsem vyhrál asi třikrát ten soud, tak nakonec samozřejmě u Ústavního soudu vždycky prohraju. Já jsem zvědavý na ty důchody, jak dopadnou, jestli je to skutečně ta nová totalita tady, nebo je to nezávislý Ústavní soud. To jsem odbočil.

Takže ještě jednou. Kampaň je ovšem jako celek prakticky ve všech ohledech nepravdivá. Například uvádí, že cena konzumního chleba před Babišem byla na úrovni 16,90 koruny za kus, po Babišovi pak měla být 28,90 koruny za kus. Tyto údaje jsou ovšem nepřesné, ať už by koalice SPOLU, jak kampaň uvádí, brala za období před Babišem úsek do roku 2013, kdy se Andrej Babiš po volbách stal ministrem financí, nebo do roku 2017, kdy Babišovo hnutí ANO volby vyhrálo. Kampaň tvrdí, že srovnávala nabídky nejrozšířenějších obchodních řetězců v červenci 2013 a v srpnu 2021. Podle Českého statistického úřadu byla ale průměrná cena v červenci 2013 na úrovni 23,15 koruny za kus, v tomtéž měsíci roku 2017 pak na úrovni 24,52. Jediný údaj, který víceméně sedí, je tedy den, že v říjnu roku 2021 stál chléb dokonce asi 29,56, což je blízko ke koalici SPOLU uváděným 28,90. Rozdíl v cenách, který měl způsobit Babiš, ano, je u dalších produktů zcela mylný, a proto se v případě Babišovy drahoty jedná o označení, které neodpovídá označovanému, a dochází tak k falešné argumentaci.

Ve sloganovitých příspěvcích Pekarová Adamová obviňuje také ministryni financí Alenu Schillerovou z neschopnosti, na což navazuje i v dalších příspěvcích, viz níže. Recipient informace musí opět jen vytušit, že autorka příspěvku myslí neschopnost především při tvorbě státního rozpočtu a investování, což Pekarová Adamová sice říká v dalších příspěvcích, ale vždy velmi zkratkovitě. Rozpočet, resp. státní druh označuje například za absolutně rekordní - dvojnásobně absolutní, negativní význam. Ekonomika a státní rozpočet jsou přitom velmi komplikované odvětví vládní politiky, v něm se zkratkovitá sdělení hodí ještě méně než v jiných případech. V dalším příspěvku, v němž hovoří o politice ANO jako o stoce, musí opět recipient sdělení chápat kontext. Slova stoka má už tak v českém prostředí negativní konotaci. Nicméně v souvislosti s politickou scénou dostalo nový rozměr. Tímto označujícím se totiž v médiích přezdívá kauza brněnské buňky hnutí ANO - tady píše pán, ale já jen dodávám, že to je dědictví ODS, že tam nám nalezl zkorumpovaný odéesák, a když jsme to zjistili, tak jsme to všechno zrušili. To tu není napsané, to já říkám - kterou policie v souvislosti s ovlivňováním veřejných zakázek vyšetřovala.

Sportovní terminologii Pekarová Adamová užívala v jiných případech, například těsně před volbami napsala krátký příspěvek Finální knock-out. Kromě hesla Pískej konec Pekarová Adamová použila i další zjednodušující vysvětlení spojené s fotbalem. V souvislosti s pomalým procesem vyšetřování otravy řeky Bečva - tam si vzpomeňte, jak se paní Pekarová fotila před Dezou (se smíchem), tam v tom měla hned jasno. Za to se nikdo nemusí omlouvat samozřejmě, pane premiére, jenom my se máme omlouvat. - Například uvedla: Představte si, že majitel klubu je i rozhodčím, který má nestranně pískat zápas, kde hrají i jeho kluci. Příspěvek z 5. 10. 2021 na Facebooku. Jde o velmi zjednodušovanou metaforu, kterou se snaží popsat komplexní procesy vyšetřování a práce státního zastupitelství tak, aby jí porozuměli i běžní občané, sportovní fanoušci.

Dalšími lingvistickými prvky, které Pekarová Adamová ve své komunikaci ve vymezeném období využívala, byla slova s absolutním významem a významem destrukce. Hovoří mimo jiné o totálním selhání státu, bezbřehém rozhazování vlády Andreje Babiše nebo o tom, že stát pod vedením Andreje Babiše zkrachuje, v uvozovkách. V řadě příspěvků Pekarová Adamová vytváří zcela zjevně situaci my versus oni. Konkrétní využití takzvané manicheánské opozice můžeme sledovat například v příspěvku, který Pekarová Adamová napsala krátce před začátkem voleb. - Kromě toho tedy tady nepíše autor, že Pekarová Adamová říkala, že patřím do vězení. Tak to také, pane premiére, ne? Za to také se nikdo nebude omlouvat. - Takže co je v tom příspěvku? Andrej Babiš měl asi dlouhou noc a žalovat je to, co teď chce nejvíc, proto mi kvůli mým výrokům o jeho zámku na Riviéře poslal předžalobní výzvu s požadavkem omluvy. Ne, Andrej Babiš, fakt se neomluvím. Lžete o nás vy, my říkáme pravdu, kterou nechcete slyšet, 7. 10. 2021 Twitter.

Pekarová Adamová v opoziční rétorice neuvádí konkrétní pravdu, kterou my, koalice SPOLU, říkají, neuvádí ani konkrétní lži, o nichž oni mluví. V této fázi je nutné zapojit znalost z kontextu a transsexuality. Babiš opakovaně označoval tradiční strany včetně ODS za zkorumpované, za součást mafiánské sítě. - Ano, mainstream. - Lze se tedy domnívat, že Pekarová Adamová myslí tato Babišova tvrzení. Takzvaný demokratický blok - ODS, z KDU-ČSL, TOP 09, Piráti, STAN - opakovaně označoval Andreje Babiše za lháře a zloděje. Opět se tedy lze domnívat, že Pekarová myslí tyto pravdy. V tomto příspěvku se jasně ukazují limity Twitteru, který je omezen na určitý počet znaků, 280. Sdělení je tedy extrémně krátké a bez znalosti kontextu působí spíše jako výkřik. Na Facebooku se nicméně nevyjadřovala ve většině příspěvků žádným výrazně více vysvětlujícím způsobem, viz obrázek č. 2. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP