(9.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní s přednostním právem je přihlášen pan předseda Babiš. Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, vážení spoluobčané, vážené kolegyně, vážení kolegové. Poprvé u pultíku v novém roce. Jak říkal pan premiér - naděje. Je to rok naděje. A ono to tak vypadá, že vlastně v naší zemi nemáme žádný jiný problém, jen korespondenční volbu. Já o tom samozřejmě budu mluvit. Ale ono je to přece jednoduché. Které vlastně volby jsou nejdůležitější pro, aspoň se domnívám, lidi v zahraničí? Asi ty sněmovní, protože ta vláda rozhoduje a má zásadní vliv na život našich spoluobčanů.

Tady zazněly různé ty argumenty, že tisíce kilometrů. Ale vždyť svobodné volby je svátek demokracie a ti hrdí Češi, co jsou v zahraničí, by sem měli přijít osobně, ani ne na tu ambasádu, kde můžou volit bez problémů. Protože tady se vytváří nějaká atmosféra, jako kdyby nemohli volit. No můžou volit. Ale měli by přijít domů přece. Domů, kde se narodili, a hrdě jít k volbám a odvolit.

Pětikoalice má pocit, že je to strašně důležité pro lidi, a já myslím, že to jen dokresluje to, že pětikoalice žije ve své bublině. Tady nám stále připomínají naše knížky, a co jsme kdy řekli. No a jak říká pan prezident Zeman, jenom blbec nemění názor. A vy nás konfrontujete, ano, nějaká knížka 2016, 15, co jsme napsali, a o euru že jsem se vyjádřil, a tak dále. Tak by stačilo, kdyby tady ta paní, která vystoupila přede mnou, jenom předložila programové prohlášení vlády a vyhodnotila ho tady. Vy jste tam dva roky a něco a změnili jste názor na plno věcí. Takže je to účelové. Nevím, co je na tom pokryteckého.

Ale já bych začal z úplně jiného soudku, s takovou aktualitkou. Tady je titulek. Schillerová přirovnala šéfku Sněmovny k mluvčí Lavrova. Premiér žádá omluvu. Pan premiér žádá omluvu. Co říká pan premiér? Že vlastně... Do politických debat na sociálních sítích se zpravidla nezapojuji, tady udělám výjimku. Kdo nemá argumenty, uráží. Urážky ale jen ukazují slabost toho, kdo je používá, a od opozice jsme si už na ledacos zvykli. A tak dále.

No. Já už delší dobu přenáším, já vždycky přenáším kila papíru, takovou strašně krásnou diplomovou práci. Je to výtah z diplomové práce. Je škoda, že tady není pan předseda SPD Okamura. Poslanci by ho měli zavolat, protože se to týká i jeho. Univerzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Institut komunikačních studií a žurnalistiky, katedra žurnalistiky. Název práce: Populismus jako diskursivní strategie: analýza komunikace vybraných populistických aktérů na české politické scéně. Bakalář Jan Křovák, 2022. Je to velice zajímavá a nezávislá diplomová práce. A já na závěr tohoto vystoupení, této části vystoupení, potom vyzvu naše studenty, aby udělali další práce, aby nás rozsoudili o tom, kdo koho uráží, kdo říká ty nepravdy. Protože jak víme, média to nedělají. Média jsou jednoznačně provládní. Ale to není téma.

Takže co říká pan Křovák. Tato práce analyzuje konce populismu. - A my jsme populisti. Vždycky bylo řečeno, já jsem ten největší populista, jsem na to hrdý, protože mám rád lidi. A PP, ano, populisti. Ano, my chceme, aby lidi dobře žili v naší zemi.

Takže tato práce analyzuje konce populismu jako diskurzivní strategie. Využívá proto pohled na populistický diskurz, jak o něm ve svých pracích hovoří Ernesto Laclau a další autoři. Autor analyzuje komunikační postupy čtyř vybraných českých politických aktérů na sociálních sítích - Facebooku a Twitteru - v období před volbami do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky v říjnu roku 2021. Pro analýzu si autor vybral zástupce běžně označovaných populistů, tedy bývalého premiéra Andreje Babiše - to jsem já - krajně pravicových populistů, tedy Tomia Okamury - Okamura tady není, zkuste ho zavolat, určitě ho to bude zajímat, ale já mu dám kopii, když bude chtít - a pak také dva politiky, kteří zastupují mainstreamové strany, Markétu Pekarovou Adamovou z TOP 09 a Víta Rakušana z hnutí STAN.

Odstavec 5.1. Markéta Pekarová Adamová. Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09, zveřejnila ve sledovaném období 90 příspěvků na Facebooku a 61 příspěvků na Twitteru. Současně retweetovala 14 příspěvků spřátelených představitelů koaličních partnerů ODS a KDU-ČSL. Přestože aktivita Pekarové Adamové byla zhruba o třetinu vyšší na Facebooku než na Twitteru, je to paradoxně druhá jmenovaná sociální síť, kde má Pekarová Adamová více sledujících, téměř čtyřikrát více. Právě na Twitteru pak Pekarová Adamová přednostně využívala výrazně sloganovitou, útržkovitou a často z kontextu vytrženou rétoriku. Jenom upozorňuji, že jsem to našel náhodou, že to někdo napsal, a že je to strašně zajímavé.

Její příspěvky by se daly rozdělit na skutečně programové - velká menšina, v podstatě jednotky, a propagace vlastní osoby - Pekarová Adamová matka, sportovkyně, politička, ale nadpoloviční většina příspěvků - teď dobře poslouchejte - se týkala útoku na tehdejšího premiéra Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. - Pane premiére, teď se soustřeďte. - Pro něj využívala označení zloděj, oligarcha, mafián, šašek, Andrej Babiš nemocný, Andrej Babiš unavený a tak dále. Negativně zabarvená slova pak využívala i na Babišovu bývalou firmu Agrofert, která byla v té době ve svěřenském fondu, čili fakticky nešlo dokázat, že by ji Babiš skutečně řídil. Samotný pojem agrofertizace státu použila Pekarová Adamová opakovaně jako synonymum slova oligarchizace, tedy pojem ve smyslu přebírání moci úzkou skupinou lidí spjatých s holdingem Agrofert, který spadá do svěřenského fondu premiéra Babiše. Oligarchizace a v tomto případě i agrofertizace je přitom proces, který v Česku není nijak dokázán. Pekarová Adamová se odkazuje pouze na několik kauz spojených konkrétně s Andrejem Babišem a jeho firmou. Na Babišovy v uvozovkách mafiánské praktiky Pekarová Adamová poukazuje i dalšími označujícími, jako například slovem chobotnice. V jednom příspěvku hovoří o tom, že Babišova chapadla jsou rozlezlá všude. Opět s využitím specifických - metaforických - označení pro konkrétní označování vytváří dojem, že Andrej Babiš je mafián. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP