(12.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Středočeský kraj. Nemocnice Slaný - modernizace, 150 milionů. Nemocnice Nymburk. Tu jsem navštívil opakovaně. Tak tam mají nový rentgen a mají novou skvělou magnetickou rezonanci, 150 milionů. Kladno, oblastní nemocnice, taky 150 milionů - modernizace přístrojového vybavení, Kladno. Oblastní nemocnice Mladá Boleslav - 55,4 milionu, dospávací jednotka, rozvoj a modernizace. Zase Mladá Boleslav - 226 milionů, rozvoj a modernizace, přístroje. Městská nemocnice Čáslav - 96,4 milionu, rozvoj a modernizace. Masarykova nemocnice Rakovník - 150 milionů, rekonstrukce a modernizace. Pořízení přístrojového vybavení pro urgentní pracoviště druhého typu Nemocnice Hořovice, NH Hospital, a. s., soukromá, 150 milionů. Oblastní nemocnice Kolín, nemocnice Středočeského kraje - 150 milionů, modernizace zobrazovací techniky ON Kolín. Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, a. s., - 147,6 milionu. Mělnická zdravotní, a. s. - 150 milionů, modernizace a posílení odolnosti nemocnice Mělník v rámci urgentního příjmu se zaměřením na gynekologicko-porodnické oddělení a radiodiagnostiku, 150 milionů. Rozvoj a modernizace a posílení odolnosti v Oblastní nemocnici Příbram s ohledem na potenciální hrozby, 150 milionů. Takže celkem Středočeský kraj 1 725 749 000

Ústecký kraj. Doplnění a modernizace přístrojového vybavení pro urgentní péči, intenzivní péči a poskytování zdravotních služeb při epidemii v Nemocnici Žatec - 99,7 milionu. Dále Rumburk - pořízení přístrojového vybavení pro urgentní pracoviště druhého typu Krajské majetkové příspěvkové organizace Rumburk, 150 milionů. Mimochodem to je nemocnice, kterou jsme zachránili od krachu. Ta byla na odpis. Tam jsme se osobně angažovali a Krajská zdravotní, co je dneska vlastně největší zdravotnické zařízení v České republice, Ústecký kraj ji vzal pod křídla a připravuje se tam další investice. Přístrojové vybavení nemocnice Litoměřice, tu jsme zase zachránili před privatizací. Tam si někdo na to brousil zuby - 146 milionů a je to pod Krajskou zdravotní, takže pod krajem. Rekonstrukce porodnice a přístrojové vybavení Nemocnice Teplice - 150 milionů, také Krajská zdravotní. Nový pavilon emergency včetně operačních sálů, centrální sterilizace a JIP v Nemocnici Děčín - 150 milionů. Nový pavilon emergency včetně JIP v Nemocnici Chomutov - 150 milionů, ale celkově Chomutov investuje asi 900 milionů do absolutně supermoderní nové nemocnice. Přístrojové vybavení Nemocnice Most, Krajská zdravotní - 138 milionů. A potom v Ústí nad Labem nový pavilon s operačními sály, oddělením JIP a kardiochirurgie včetně vybavení v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem - 500 milionů. Takže celý Ústecký kraj 1 483 662 000.

Takže vlastně z toho vidíte, že téměř všude, kde jsou nemocnice, získaly peníze na modernizace přístrojů. A byla to naše iniciativa, protože jsme zkrátka chtěli, aby ta zdravotní péče byla dostupná, nejlepší přístroje všude. Ne jenom v Praze, ale ve všech krajích.

Vysočina. Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace - rozvoj a modernizace zdravotní péče, operační obory a urgentní medicína, 250 milionů. Zase nemocnice Jihlava - rozvoj a modernizace zdravotní péče, diagnostika a komplement, 250 milionů. Nemocnice Havlíčkův Brod - 150 milionů, přístrojové vybavení. Nemocnice Třebíč - 150 milionů, modernizace přístrojového vybavení a technologií. Nemocnice Pelhřimov - 150 milionů, modernizace zdravotnické přístrojové techniky - Pelhřimov. Nemocnice Nové Město na Moravě - 150 milionů, rozvoj a modernizace a posílení odolnosti. Takže celý Kraj Vysočina miliarda a téměř sto milionů. Vlastně každá nemocnice dostala.

Zlínský kraj. Vsetínská nemocnice - rozvoj a zvýšení odolnosti, 136 milionů. Potom je Krajská nemocnice Tomáše Bati - modernizace urgentního příjmu Krajské nemocnice Tomáše Bati v návaznosti na snížení dopadů covid-19, 500 milionů. Modernizace přístrojového vybavení Kroměřížské nemocnice - 138 milionů. Uherskohradišťská nemocnice - 116 milionů, rozvoj a modernizace a posílení odolnosti Uherskohradišťské nemocnice s ohledem na potenciální hrozby - 115,6 milionu. Takže spolu je to 890 milionů.

Takže vážení spoluobčané, ano, tohle všechno je výsledek práce vlády hnutí ANO, kde pro nás to zdravotnictví byla absolutní priorita. Bohužel to není pro tuto vládu. Já jsem tady četl všechny ty projekty - porodnice v Brně, porodnice u Apolináře, spáleninový pavilon Královské Vinohrady, kde přistává helikoptéra do bláta, potom bohužel, když je tam nějaký spálený pacient, tak dělá vinohradské kolečko, že ho tam vozí z budovy do budovy. Také katastrofální nemocnice, jak to vypadá. Podobně jak to vypadá v Thomayerce, kde je ten pavilon plicní klinika, tak tam mají nábytek, to by mohli prodat do nějakého antikvariátu, nebo tedy i knížky tam mají nějaké, ale myslím ten nábytek. Nevím, ten jsem sám viděl. To je úplně katastrofa. Nikdo se o to nestaral. My jsme to nastartovali a bylo by dobré, kdyby pan ministr, který ale bohužel je takový, jaký je, tak když už to tedy otvírá, ty naše projekty, aby aspoň se zasadil za to, aby pokračovaly tyhle projekty. A vůbec to zdravotnictví. Vždyť my jsme měli projekty vzdělávání. Proč nezařídíte, aby ty sestřičky nemusely studovat 4+3 roky? Protože to zase nějaký hlupák v Bruselu vymyslel? Proč nestudují jenom čtyři roky? Proč? Bavili jsme se tady o - byla debata výsluhy. Ano, my jsme měli takový projekt, že jsme uvažovali, že bychom ty sestry motivovali, že by dostali výsluhy ti, kteří slouží na těch jipkách, ano, kteří jsou tam neustále, bez kterých ti doktoři samozřejmě mají problém.

Vzdělávání. V roce 2018 jsme prosadili 7 miliard na 10 let. Zvýšila se kvóta přijímaček a studentů na lékařských fakultách. Pojďme se bavit o tom, proč stát vzdělává profese, které často i nikdo nepotřebuje. Ano, vysoké školy přijdou, chtějí peníze, dostanou, ale nikdo jim neřekne, máme málo zubařů, máme málo psychiatrů. Mimochodem to je velký problém, ta psychiatrie. Nadace Agrofertu minulý rok vypsala grant na 2,5 milionu korun a teď na 5 milionů korun. Všichni, kteří studují psychiatrii, můžou získat peníze na to, aby studovali tenhle těžký obor, který je pro nás stále více potřebný. Zubaři, radiologové, pediatři. Ano, tohle všechno se podívat na ty kvóty, ne? Ten zubař Hustopečích, když ta jeho kolegyně dostala nabídku z Velkých Pavlovic a nechala mu tam 1 500 klientů bez zubaře, stáli tam na chodníku, my jsme tam byli, tak jsem se ho ptal, kolik zubařů skončilo lékařskou fakultu v Olomouci, kolik jich bylo v ročníku? Osmdesát? A proč jich není 200, nebo proč to někdo cíleně neorganizuje? Proč ten stát takhle to nedělá? Ne? Pojďme se o tom bavit, ale to je všechno. To je nejenom pro stát, ale to je i pro soukromé firmy, které potom si musí dělat průmyslovky, ne? A například ve Varnsdorfu. Pan - teď mi vypadlo jméno - udělal z haly průmyslovku. Tak. A budou tam ti naši učni. Bohužel je potom riziko, že oni skončí v té výrobně čipů, co paní Pekarová zařídila na Tchaj-wanu, že do Drážďan. Takže to jsou ty takzvané efekty. Ale o tom vzdělávání samozřejmě já nechci tady mluvit. To bych mohl mluvit o tom strašně dlouho. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP