(13.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže pane premiére, to je ten dopis. Nevím, jestli jste na to nějak odpověděl nebo jak jste s tím naložil, ale já si myslím, že je to skutečně věc, která je důležitá a které byste měl věnovat pozornost.

Vy jste prohlásil tedy, že tento rok bychom měli žít jako před covidem. Tak samozřejmě bych byl strašně rád, kdyby to nastalo. Otázka je, jestli to skutečně nastane, nebo ne. Faktem je, že Češi chudnou už dva roky po sobě, to je článek. Slováci jsou na tom lépe. Píše se tady, jak to bude vypadat příští rok. Průměrná hrubá mzda ve třetím čtvrtletí sice vzrostla, ale po očištění inflace klesla o 0,8 %. HDP Česka v roce 2022 se snížil na 91 % průměru. Dvě země nás přeskočily. Takže to je všechno o tom, že to vlastně nefunguje.

Nefunguje to - a hlavní příčina? A jde to jednoznačně za vámi a je to cena té elektřiny. To, že jste dovolili a že jste nepokračovali v tom a neudělali něco proti inflaci. Vy jste to mohli udělat. Vy jste v lednu 2022 vlastně pustili znovu tu DPH z nuly na 21 %. My jsme měli 5,4 % inflace v prosinci 2021, takzvaná drahota, nebo kolik stojí zboží, aby to lidi věděli. A zkrátka to byl ten fatální dopad na všechno. Na všechny lidi, na průmysl. A stále jste lhali o tom, že jste udělali pro lidi něco s elektřinou. Neudělali jste vůbec nic. Udělali jste jenom ve prospěch výrobců elektřiny.

Já jsem sledoval debatu takové analytičky. Vy vlastně nemáte žádného stratéga na hospodářskou strategii. Tam nikdo není. Tam nikdo není. A vy jste přišli hlavně s tím, že jste stále strašili s tím zadlužením, a přitom jste vůbec neřešili příjmy. Teď bují znovu šedá ekonomika. Ano, EET jste zrušili. Jednoznačně to ukazují ta čísla, že nevybíráte daně, že ta DPH se někde ztrácí.

Já se divím, že ti lidi se nebouří i kvůli tomu navýšení DPH na točené pivo. My jsme bojovali za to, a prosadili jsme, aby DPH na točené pivo šlo z 21 na 10 %. Proč? Protože jsme chtěli, aby ty hospody, které nemají to jídlo a neměly tu výhodu snížení DPH na jídlo na 10 %, aby měly nějakou tu kompenzaci. A samozřejmě to je národní záležitost, to pivo. Lidi chodí na pivo, je to společenská záležitost, je to tradice. No a vy normálně brutálně navýšíte tu daň z 10 na 21 %. Já jsem to kdysi ukazoval, myslím, že to bylo v České televizi u Jílkové, a myslím, že to byla točená desítka že to bylo myslím 25 korun a že se to snížilo na nějakých, nevím, 22,70. Já si to přesně nepamatuji. Ale já vůbec nechápu, že proč jste tohle udělali. Co se teď vlastně stane? Buď ti lidi, pokud tedy odváděli poctivě daně, musí navýšit, nebo neodváděli a samozřejmě budou čekat, když navýší, jestli tam ti lidi budou chodit, nebo přestanou chodit, a tak dál.

Zkrátka tomu nerozumím. Protože vy jste celý čas mluvili o tom, že ty finance, jak jsme na tom špatně, což je samozřejmě lež, ale vůbec jste se nesoustředili na výběr, na čerpání evropských peněz a další věci. Takže vy tam nemáte nikoho, kdo by rozuměl té ekonomice ve vládě, a podle toho to také vypadá. My jsme jasně říkali, že konsolidace veřejných financí - víme, že se mají uzdravit, ale my jsme to chtěli jiným způsobem. Samozřejmě jsme to chtěli hlavně investicemi, chtěli jsme to čerpáním evropských peněz a samozřejmě vybíráním daní. Nechtěli jsme navyšovat daně. Vy jste ty daně navýšili, takže ten dopad je všude. Není to žádný konsolidační balíček, je to daňový balíček. Když se podíváme například, kolik jste dali peněz na vědu a výzkum, tak vy jste je nenavýšili o nic. Je to stále stejná částka, ale tím, že roste HDP, tak to samozřejmě klesá. Takže když my jsme končili, tak to bylo 2 %, a vy jste už klesli na 1,96 %. Takže debaty expertů o tom, že potřebujeme ekonomiku s vyšší přidanou hodnotou, ano, to je fajn, ale vláda dělá samozřejmě úplně jiná opatření.

Ty nepravdy, ty různé manipulace s tím ratingem, jak jste se úplně... Považuji za úplně za absurdní, když vy píšete tweet 12. 12. Odstřižení od ruského plynu, konsolidační balíček a realizace důchodové reformy přispěly k tomu, že agentura Moody's před dvěma týdny zlepšila výhled české ekonomiky. - To je neuvěřitelná manipulace! Vy dobře víte, že v roce 2022 jste přišel o ten rating. Vy dobře víte, že jste se neodstřihl od ruské ropy ani od ruského plynu. Vy dobře víte, že to není konsolidační balíček, že je to daňový balíček, že každému navyšujete daně. To je normálně jako v blázinci!

Realizace důchodové reformy. Jaké důchodové reformy? Vy říkáte důchodcům: vy jste tady na obtíž, vy jste hospodářská škoda, vy budete pracovat déle a za méně peněz. To je ta vaše důchodová reforma. (Potlesk z řad poslanců ANO.) To normálně člověk vlastně nepochopí, jak to dokážete. Jak to dokážete. Já nevím, na to snad je potřeba se nějak narodit, nebo já nevím. Já nevím. Vás nikdo nekonfrontuje s tím, co jste říkal v minulosti, co všechno jste deklaroval. Nám média vytáhnou různé nesmysly. Nebo titulky: Vláda je v poločase, klíčové věci jsme zvládli správně. Opozice neudělala nic. - Ale v té knížce, co tam mám na pultě, je všechno napsané. Všechno to zdravotnictví je naše práce. Všechna dopravní infrastruktura je naše práce. Dukovany jsou naše práce. Vy jste neudělali nic do roku 2013. Do roku 2013 jste brali peníze obraně, nestavěli jste vůbec nic a měli jste ve finále tendru na Temelín Rosatom! Ano?

Takže samozřejmě ten boj s těmi lžemi - a já jsem vlastně už na začátku vyzval ty studenty. Já jsem i organizoval tu soutěž na vaše lži, pane premiére. Rozdávali jsme toho zlého fialového Mimoně. Byl o to obrovský zájem. Tak ať nás někdo rozsoudí, ne? Ať to někdo všechno sepíše, ať to někdo porovná.

Ta diplomová práce, kterou jsem tady začal, mě úplně šokovala. Protože já jsem si zvykl, že mě stále někdo uráží, ale člověk zapomíná. Ale když to vidíte v koncentrované podobě, a potom paní Schillerová si dovolí něco říct, ano?, tak to porovnejte. Takže to je ten dvojí metr, který tady prosazuje, anebo má to vysílání, Patrik Nacher. Je to tak a je to v podstatě neuvěřitelné.

Tady mám ještě článek. Paní ministryně - tady ten titulek, ten Řehka mě úplně ubíjí jako. Brutální komfort Evropy a Čechů. Náš problém není Rusko, ale my samotní. - Takže ten váš... Já nechám spočítat všechny jeho mediální výstupy a garantuji vám, že jich měl více než všichni náčelníci generálních štábů od vzniku České republiky. To je každý týden něco. Že máme moc velký komfort, no. Potřebujeme tu válku. Ale o tom jsme se bavili. Znovu vás prosím, prosím vás, něco s tím už udělejte. Děsí děti, děsí všechny, děsí důchodce a fakt není to dobře. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP