(16.10 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Dá se to otestovat v nějakém nanečisto režimu, například ve Spojených státech, v Severní Americe, to už je jedno, co se vybere. A tím pádem my sice budeme proti, protože my jsme principiálně proti tomu, ale vy alespoň částečně se očistíte a řeknete nám, fakt nejde o těch 0,7 % nebo 1,1 % v tom roce 2025. Fakt vám to nepomůže o 1 %. Ale myslím si, že u mě stoupnete a řeknete alespoň dobře, uděláme to. Já tomu nevěřím, že tohle uděláte, a budete argumentovat tím, že je třeba jim to zjednodušit, těm chudákům, co jsou v zahraničí a co musí dojíždět těch 1 200 kilometrů, které tady dneska padlo. Já bych chtěl vidět, kolik lidí dojíždí těch 1 200 kilometrů. Drtivá většina dojíždí pár desítek kilometrů.

Ale my máme jiné řešení! Dobře, aby se zachovala ta svoboda, aby se zachovala ta tajnost, jinými slovy ta plenta, tak to udělejme tak, že po dobu těch voleb si pronajměme, myslím tím konzuláty, respektive zastupitelské úřady, v některých větších městech nějaký veřejný prostor, nějakou školu, to je jedno, to je nepodstatné, a tam nechť ti lidé mohou odvolit. Jinými slovy, nebudou muset jezdit do hlavních měst nebo do měst, kde jsou konzuláty, ale i do těch o něco menších měst. Takže už to třeba nebudou stovky kilometrů, i když těch je málo, budou to třeba desítky kilometrů. Jestli někdo tohleto nebude ochoten podstoupit, tak pak už se fakt ať se na mě nikdo nezlobí, ale to už fakt není ani důstojné toho, kdo by chtěl, kdo by chtěl volit, notabene když v České republice tento způsob volby není. Já myslím, že i to je docela férové. Pokud budete argumentovat náklady, tak si prosím dopočtěte, kolik nás bude stát ta šaškárna s poštou. Obálka jedna, obálka dva, poslání, handrkování, odložení rozhodnutí, a tak dále, výsledku voleb. A dopočteme si, kolik by nás stál pronájem nějakého malinkého prostoru někde v zahraničí. Myslím si, že vám to vyjde výrazně pod tím.

Pokud ani toto nebudete akceptovat, pak je to jednoznačné a jde vám čistě o jednu jedinou věc - rok 2025, po nás potopa. A pak už je jedno jediné řešení. Pokud nechcete, abychom to zrušili, když třeba zase my budeme u vlády, udělejme na to férově referendum. Já netvrdím, že referendum se má nadužívat. Souhlasím s těmi, kteří říkají - jako šafránu referenda. A mělo by to být fakt jenom u významných věcí. Ale odpovězme si, jestli změna způsobu voleb je významnou věcí, nebo není významnou věcí. Já jsem toho názoru, že kdy jindy, mělo-li by se udělat referendum, tak když ne u právě změny hlasování v rámci voleb?

To byl můj úvod, více víceméně politický úvod k té problematice, a já se k tomu vrátím ještě v rámci otevření rozpravy, kde se budu hodně zaobírat technickými věcmi, budu více ještě uvádět příklady ze zahraničí, pokusím se udělat i nákladovost a vše, co je s tím spojené. Mockrát děkuju. (Potlesk zleva.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní byl přihlášen pan předseda Okamura, který... nakonec využíváte přihlášky, aha, dobře. Avizoval jinou informaci, ale prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já jsem chtěl jenom říct, že vzhledem k tomu, že je pozdější odpoledne, tak já pro svůj projev potřebuju maximální možný časový prostor, takže jsem se přihlásil na zítra na devátou hodinu ranní. A náš místopředseda SPD Radim Fiala se již přihlásil s přednostním právem na pátek, devátou hodinu ranní. Děkuji a můžete se těšit.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já bych jenom upřesnila, že není možné se hlásit na přesné časy, ale pan předseda prostě podá tu přihlášku tak, aby mohl vystoupit tak, jak teď avizoval. Pak se hlásí pan předseda, z místa ještě pan předseda Babiš s přednostním právem. A vidím i pana předsedu Dufka. Takže nejdřív pan předseda Babiš - ne, dáváte přednost, takže stahuje. Pan předseda Dufek se hlásil. Pan předseda Babiš právě stáhl svoji přihlášku a chce se... (Volání z pléna: Ne, nestáhl.) Nebo respektive vám dává přednost, ale... (Volání z pléna.) To znamená, že ji stáhne a dá ji znovu. Tak abychom byli přesní.

Prosím, máte slovo, pane předsedo.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já zcela otevřeně říkám, já jsem se hlásil jenom proto, že jsem případně chtěl požádat o pět minut přestávku pro náš klub, abychom se tady důstojně potkali pro případné hlasování, ale jestli ještě bude mluvit někdo s jiným přednostním právem, tak ať samozřejmě povídá, já nic jiného nemám na srdci. (Smích, pobavení v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano. Takže znamená to, že si pan předseda nevzal přestávku. A nyní tedy vystoupí s přednostním právem ještě pan předseda Babiš. (Hluk v sále.) Prosím.

 

Poslanec Andrej Babiš: Děkuju, já rád budu povídat. Já bych chtěl informovat pana premiéra, že před pár hodinami zveřejnil Eurostat inflaci, pane premiére. A zase jste první v Evropské unii, já vám gratuluji. (Potlesk zleva.) Máme největší Fialovu drahotu. (Volání z pléna.) Nejvyšší. Nejvyšší. Představte si, že i ti zlí Maďaři klesli na 5,5 %. A pane premiére, vy máte 7,6 %. 7,6, jste s přehledem nejhorší v celé Evropě. Takže vážení spoluobčané, znamená to, že u nás v České republice máme nejvyšší drahotu z celé Evropské unie. A víte, proč o tom mluvím? Protože je úplně neuvěřitelné, že pan premiér vás stále ohlupuje! On vám stále - víte, co vám říká pan premiér? Inflace se vrátí na 3 a 4 %, a přitom vám neřekne, a já vám to teď řeknu, kolik ta inflace už je teď v Evropě. Tak dobře poslouchejte: Dánsko 0,4. Belgie 0,5. Itálie 0,5. Lotyšsko 0,9. Nizozemsko 1,0. Finsko 1,3. Litva 1,6. Kypr 1,9, pane premiére. Portugalsko 1,9. Švédsko 1,9. Eurozóna 2,9. Ale to neznamená, kdybychom byli v euro, že máme takovou inflaci.

Pane premiére, víte, proč my máme tu inflaci? Protože vy jste ji způsobili elektřinou, podvodem na lidi! Tím, že máme čtyřikrát vyšší cenu elektřiny! Čtyřikrát. Vy jste to udělali. A představte si, že průměr Evropské unie inflace za prosinec - a to jsou všechno čísla za prosinec - je 3,4 %. (Hluk v sále.) Pane premiére, vy máte 7,6! 7,6. Takže vážení spoluobčané, to je úplně neuvěřitelné, že pan premiér tady, Novinky - to je takový často provládní server - tady je titulek: Inflace se vrátí na 3 a 4 %. Chápete to? To říká pan premiér, když teď má 7,6. No samozřejmě, že ta inflace půjde dolů, ale není to vaše zásluha. Vy jste ji způsobili, pane premiére. Vy jste to vytáhli až na 18 %. A proč? No protože naši spoluobčané a zaměstnavatelé, živnostníci, my všichni jsme vám zaplatili stovky miliard! Stovky miliard za tu vaši Fialovu drahotu.

Takže úplně - já nechápu, na tohle se musí člověk narodit, aby vlastně prodával, vy jste takový prodejce hrnců, nebo jak to mám říct jako, kde vlastně je jasné, že když eurozóna má 2,9 a vy máte 7,6, pane premiére, to znamená, že vy máte o více než 100 % vyšší inflaci, drahotu než celá Evropská unie a ještě více než eurozóna. Takže pane premiére, jste zase nejhorší a celá ta vaše strategie, oblbování lidí, strašení veřejnými financemi, které jsou ve skvělé kondici, hlavně finance krajů, komunál a tak dále - i díky nám, protože my jsme zlepšili rozpočtové určení daní a dostaly obce, města více peněz daní. Já to nechápu. Jak přece můžete z lidí dělat takové hlupáky, když dneska ta inflace je všude dolů a vy jste nejhorší a vy slibujete, že se vrátíte na 4 %? To je - jasně. Vy máte slibovat, že se vrátíte na 1 %! Nebo na 2 %, ne? Tak já to nechápu a je to - lidi by to měli vědět. Lidi by měli vědět, že pan premiér dělá z lidí hlupáky, že je nejhorší v Evropě, že to způsobil, protože neudělal nic proti inflaci. A všechno bylo způsobeno tím, že se nezastropovaly ceny elektřiny u výrobců. Tam to všechno začalo, v lednu 2022. Vám to vyhovuje. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP