(16.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Dva roky jste zdaňovali lidi inflací. Ta inflace, to je vlastně daň. To je ta drahota. Z toho má pan Stanjura stovky miliard příjmů, které potom bůhvíkde dá. Tak víme - do zbrojení, Ukrajina. To jsou ty priority. Tak jenom abyste věděli, vážení spoluobčané. Pan premiér až do října 2025, a když budou předvolební debaty, tak on se bude chlubit tím, že srazil inflaci. Ale bude a je stále nejhorší v Evropě, protože takhle mu to vyhovuje. Tak jenom abyste to věděli. Znovu opakuji, inflace prosinec 2023 - Česká republika nejvyšší ceny, nejvyšší drahota. A nejlepší je Dánsko 0,4. Tak to porovnejte. Česká republika 7,6. I Maďarsko, na které jste se stále vymlouvali, má 5,5. Takže stále jste nejhorší. Držíte tu příčku. A bohužel ještě... Kdybyste aspoň mlčel a nic neříkal, ale ohlupujete lidi a slibujete jim věci, které samozřejmě musí nastat a měly nastat dávno, kdybyste se snažili a záleželo by vám na tom, aby lidi neměli tak drahý život, protože vy jste to tak zkrátka zařídil.

Zkrátka chtěl jsem jenom lidi informovat o tom, jak je to, protože samozřejmě média... tady už zase oslavné články... A mzdy porostou o 5 až 10 %. Tak uvidíme, jak to všechno bude. V každém případě je, že tahle vláda pro lidi nedělala vůbec nic, způsobila inflaci, dopustila vysoké ceny energií, jedny z nejvyšších cen energií. A já jsem zvědav, jak ten rok naděje tedy dopadne. Zatím to vůbec dobře nevypadá. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: To bylo poslední přihlášení, nebo se ještě hlásí pan předseda Dufek stále? Ano. Hlásí se s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Dufek: Jak už jsem avizoval své velmi krátké vystoupení, abychom se tady mohli před hlasováním o programu jaksi důstojně sejít, koalice, tak žádám o přestávku pět minut pro klub KDU-ČSL.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, eviduji tedy žádost. Vyhovím samozřejmě. V tuto chvíli je 16.22, to znamená, sejdeme se v 16.27. Vyhlašuji přestávku na jednání klubu KDU-ČSL v délce pěti minut.

 

(Jednání přerušeno od 16.22 do 16.27 hodin.)

 

Je 16.27, tedy čas na jednání klubu KDU-ČSL vypršel. V mezičase jsem přivolala kolegyně a kolegy z předsálí. Ještě využiji času k načtení několika informací. Pan ministr Zbyněk Stanjura hlasuje s náhradní kartou číslo 41.

A omluvy: Klíma Pavel bere zpět svou omluvu od 17 hodin, ale načítá omluvu od 16 hodin ze zdravotních důvodů, Kolář Ondřej od 15 do 16 hodin se omlouvá z pracovních důvodů, Zlínský Vladimír od 16.30 do 19 hodin z pracovních důvodů. Z členů vlády se omlouvá Hladík Petr od 17 a od 18 hodin z pracovních důvodů.

Nyní bychom tedy měli přistoupit k hlasování o návrhu pořadu 88. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen. Eviduji zájem o odhlášení. Proto vás prosím, abyste se opětovně přihlásili svými identifikačními kartami.

Ano, eviduji ještě nahlášení jedné náhradní karty, takže posečkáme. Ani počet přihlášených není ustálen. Paní ministryně Langšádlová bude hlasovat s náhradní kartou číslo 38. Počet přihlášených se již ustálil.

 

Připomínám, že hlasujeme o celém návrhu pořadu 88. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, přihlášeno 175 přítomných, pro 97, proti 77. Návrh byl přijat. Pořad schůze byl schválen. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP